Al capdavant de l’Académie

La historiadora i experta sovietòloga Hélène Carrère, premi Princesa d’Astúries de ciències socials

  • Nuccio Ordine: «Els malalts i estudiants s’han convertit en clients: és un horror»

  • Conquesta històrica dels autors: podran saber directament els llibres que els comprem

  • Meryl Streep, premi Princesa d’Astúries

La historiadora i experta sovietòloga Hélène Carrère, premi Princesa d’Astúries de ciències socials

WIKIPEDIA

2
Es llegeix en minuts
Leticia Blanco

La historiadora Hélène Carrère d’Encausse, escriptora, gran experta en Rússia i secretària perpètua de l’Acadèmia de la llengua francesa des del 1999, ha sigut guardonada amb el premi Princesa d’Astúries de ciències socials. El seu fill, l’escriptor Emmanuel Carrère, un dels autors més influents del segle XX i autor de novel·les com ‘L’adversari’ o ‘Limónov’, va ser guardonat amb el mateix premi en la categoria de lletres el 2021.

En un comunicat, el jurat afirma que l’obra de la historiadora «constitueix probablement l’aportació més substantiva que s’hagi fet en les últimes dècades al coneixement de la Unió Soviètica i Rússia, un dels temes essencials per a la comprensió del món contemporani» i destaca l’etapa en què Carrère, com a diputada del Parlament Europeu, «es va ocupar preferentment de les relacions entre la Unió Europea i Rússia». «Hélène Carrère d’Encausse és una de les personalitats més brillants, originals i distingides de la historiografia francesa i del pensament europeu contemporani», afirma el jurat.

Notícies relacionades

Nascuda el 1929 a París, Carrère ha sigut una de les grans historiadores franceses, i és tota una experta en Rússia i la caiguda de la Unió Soviètica. És Gran Creu de la Legió d’Honor i membre de l’Acadèmia francesa, de la qual és secretària perpètua des del 1999, i és la primera dona que ocupa aquest lloc. Carrère va ser la que va impulsar, el febrer passat, que per primera vegada un escriptor en llengua castellana, Mario Vargas Llosa, ingressés a l’Académie, la gran institució de les lletres franceses fundada el 1635 pel cardenal Richelieu. Contrària a les quotes d’igualtat i al llenguatge inclusiu, sempre s’ha negat a feminitzar el seu càrrec a l’Académie, «secretari perpetu». 

Descendent d’una família d’aristòcrates georgians que van haver d’emigrar després de la revolució russa, en la qual van perdre tota la seva fortuna, Carrère també ha desenvolupat part de la seva carrera en la política: va ser eurodiputada entre el 1994 i el 1999 pel partit de dreta conservadora. El 1978, més d’una dècada abans de la desintegració de l’antiga URSS, va predir el final de l’imperi soviètic en un assaig, ‘L’Empire éclaté’. Impulsora i docent de nombrosos cursos sobre Rússia dins i fora de França, també ha escrit sobre el tsar Nicolau II de Rússia. És mare de l’escriptor Emmanuel Carrère, autor també de diversos llibres relacionats amb Rússia, com el cèlebre ‘Limónov’ i ‘Una novel·la russa’.