Crítica de cine

‘El fred que crema’: nazis i jueus a l’Andorra de la Segona Guerra Mundial

  • El director català Santi Trullenque s’endinsa al Pirineu per firmar un aspre ‘thriller’ amb arrels de ‘western’ en què Greta Fernández haurà de lluitar per salvar la seva família de la barbàrie nazi.

‘El fred que crema’: nazis i jueus a l’Andorra de la Segona Guerra Mundial

EPC

1
Es llegeix en minuts
Beatriz Martínez
Beatriz Martínez

Periodista

Ubicada/t a Madrid

ver +

‘El fred que crema’

Direcció  Santi Trullenque

Intèrprets  Greta Fernández, Roger Casamajor, Pedro Casablanc, Adriá Collado, Daniel Horvath, Ksawery Szlenkier

Any  2022

Estrena  20 de gener del 2023

★★★  

Una petita comunitat aïllada a la zona del Pirineu a l’Andorra de la Segona Guerra Mundial. Fred, gana i por. I nazis a la caça de jueus. Santi Trullenque debuta en el llargmetratge de ficció amb aquesta pel·lícula que s’allunya dels estereotips dels relats històrics ambientats durant la dictadura alemanya per aportar una mirada antropològica tant cap als seus personatges com a l’espai en el qual habiten, al mig de la frontera i envoltats d’una naturalesa inhòspita. 

Notícies relacionades

Hi ha una cosa primitiva en la manera com es desenvolupa la història, una espècie de pulsió de mort, però també de supervivència que ho inunda tot. Ho veiem als ulls de la protagonista, una jove embarassada (interpretada per la sempre magnètica Greta Fernández) que lluita per mantenir sa i estalvi el seu entorn dels problemes tant interns (dins de la seva família, plena de gelosia i de secrets) com externs (amb el perill que suposa donar empara a un grup de jueus que intenten escapar desesperadament). Conteses privades que se superposen a la repressió i la violència del moment. 

Així, ‘El fred que crema’ es configura com un ‘western’ sota zero ple de situacions al límit, de tensió i silencis, de mirades aterrides, de cares aguerrides i pors tan atàviques com tangibles. Una pel·lícula aspra i desagradable com aquest paisatge gèlid que es converteix en un personatge més, tan ancestral com els conflictes dels personatges.