Òpera

Una ‘Tosca’ moderna i llibertària inaugurarà el 2023 al Liceu

Rafael R. Villalobos reviu el clàssic drama de Giacomo Puccini amb una versió que denuncia la corrupció i la manipulació del poder polític i religiós

Una ‘Tosca’ moderna i llibertària inaugurarà el 2023 al Liceu

LICEU / KARL FORSTER

3
Es llegeix en minuts

Floria Tosca i Mario Cavaradossi són dos enamorats que defensen la seva relació en llibertat, però mentre lluiten per amagar un pròfug Cesare Angelotti, l’únic delicte del qual és el liberalisme, la gelosia d’ella farà que el trio protagonista trobi un tràgic final, asfixiats per l’opressió de l’aparell polític italià, que es desfà dels qui li són contraris i incòmodes. 

¿Com podran mantenir les seves creences intactes quan la religió i el temor de Déu s’utilitzen com a eines de dominació i de manipulació social? ¿Com confiar en el poder quan tot al seu voltant està contaminat per la corrupció i el despotisme? 

Són els conflictes que presenta ‘Tosca’, el gran clàssic de l’òpera de Giacomo Puccini, estrenat a Roma l’any 1900 i al Liceu el 1902, i que torna ara al teatre català sent ja una de les seves peces més representades. Aquesta vegada, amb la versió del director d’escena Rafael R. Villalobos, que es representarà del 4 al 21 de gener. 

La proposta del dramaturg sevillà va més enllà del retrat de Tosca com una ‘femme fatale’ les sospites d’infidelitat de la qual pesen sobre el destí del seu amant, i aprofundeix també en el seu paper de dona moderna i compromesa que no té por a l’hora d’enfrontar-se a Scarpia, un cap de policia punitiu i sàdic que anhela capturar el fugitiu gairebé tant com tenir l’afecte de la diva protagonista.

Un elenc excepcional però atapeït de substitucions

‘Tosca’ torna al Liceu, però no sense escàndol, ja que en un inici es van anunciar com a protagonistes de l’òpera la parella formada per Roberto Alagna i Alexandra Kurzak, tot i que posteriorment, el maig passat, van cancel·lar la seva presència en el repartiment per no acceptar la transgressiva producció de Rafael R. Villalobos. Sense gaires detalls del perquè de la seva negativa, els dos papers principals s’han acabat substituint per qui el director d’escena ha definit com «uns cantants excepcionals. Ideals per a l’obra». 

Així doncs, Floria Tosca serà interpretada per quatre sopranos: Maria Agresta, que cantarà en set funcions incloent-hi l’estrena; Emily Magee, que actuarà quatre dies; Sondra Radvanovsky, en dos espectacles més i Monica Zanettin, un única vetllada. 

I pel que fa als personatges masculins, els tenors spinto Michael Fabiano, Vittorio Grigolo i Antonio Corianò donaran vida a Caravadossi; mentre que els barítons Zeljko Lucic i George Gagnidze faran de Scarpia. 

El repartiment es completa amb l’acompanyament de grans veus als papers secundaris, com la de Felipe Bou com a Angelotti, Moisés Marín com a Spoletta i Manel Esteve com a Sciarrone. 

Rere la batuta hi haurà l’hongarès Henrik Nánási, dirigint l’Orquestra Simfònica i el Cor del Gran Teatre del Liceu. Tots encarregats d’acompanyar el cant d’una de les òperes més conegudes de la història i amb un dels repertoris musicals més exigents musicalment. 

Gran èxit a la taquilla

Notícies relacionades

Tot i que és una de les produccions més esperades de la temporada, només s’oferiran 14 funcions de ‘Tosca’, i un 80% de les entrades ja s’han venut, segons explica el director artístic del Liceu, Víctor García de Gomar, que també ha revelat que en només tres dies el teatre ha recaptat uns 77.000€ gràcies a l’òpera. 

Per als que no obtinguin un seient, quedarà l’opció de disfrutar de l’espectacle en versió digital i en directe, a través de la nova plataforma Liceu+LIVE, que mitjançant set càmeres 4 K permetrà un visionament molt complet en el qual el públic podrà escollir i anar canviant l’angle de vista, accedir a la partitura... Tot això amb un abonament que costa 60€ per temporada, però que es rebaixa fins als 30€ per als abonats actuals.