Benvinguts al cap de Tim Burton

  • Tim Burton presenta a Madrid una exposició inèdita entorn de la seva obra que pretén submergir el visitant de manera immersiva en la seva ment creativa.

Benvinguts al cap de Tim Burton

EPC

4
Es llegeix en minuts
Beatriz Martínez
Beatriz Martínez

Periodista

Ubicada/t a Madrid

ver +

Benvinguts al cap de Tim Burton que, com no podia ser de cap altra manera, és caòtica, està atapeïda de monstres, d’imaginació i també de portes que ens condueixen a llocs inexplorats. Així és precisament com es presenta l’exposició ‘Tim Burton, el laberinto’, en la qual ens endinsem en un espai que es pot recórrer en múltiples direccions depenent del camí que agafis.

«Crec que han sabut representar a la perfecció com funciona el meu cervell. Entres en un lloc i et porta a un altre i de vegades hi ha atzucacs o no saps per on vas. Després de tants anys, encara ni jo mateix ho arribo a entendre gaire bé», manifestava el cèlebre director a les portes de l’enorme carpa (la instal·lació de la qual consta de 18.400 metres quadrats) en la qual es troba l’exposició, creada per LETSGO i el cineasta mateix, dins del recinte d’Ibercaja Delicias i que podrà visitar-se a partir del 29 de setembre. 

En efecte, es tracta d’una experiència immersiva en la qual cada visitant pot disfrutar de manera diferent de la proposta depenent de les portes que triï creuar, que el portaran per una sèrie d’estades que giren entorn d’una temàtica concreta i que estan ambientades amb tecnologia, música, escenografia, videoprojeccions i escultures originals creades pels mestres fallers de Santa Eulàlia. A més, a les parets trobem més de 200 esbossos originals que han sigut cedits pel creador, alguns dels quals inèdits fins al moment. 

Així, trobem habitacions dedicades a ‘Beetlejuice’, ‘Eduardo Manostijeras’, ‘Malson abans de Nadal’ o ‘Charlie i la fàbrica de xocolata’, algunes de les seves pel·lícules icòniques, però també a criatures que no han aparegut en cap de les seves obres i que formen part del seu imaginari. «Sempre m’ha agradat dibuixar, per a mi és una forma d’expressió. Per això no em va importar que em diguessin al principi que els meus dibuixos eren lletjos, em vaig resistir a aquelltes crítiques i vaig seguir el meu camí. Amb la perspectiva dels anys m’adono que l’important és guiar-se per allò que un disfruta i no per l’opinió de la gent», afegeix Tim Burton, abillat amb el seu característic uniforme negre, ulleres tintades i gorra que amaga el seu esverat cabell, ara una mica més escàs. 

El director reconeix que no és capaç de triar cap de les habitacions de l’exposició com la seva favorita, perquè totes les pel·lícules que apareixen il·lustrades formen part d’ell. «Són com els meus fills. Alguns surten més guapos, d’altres més lletjos, però jo els estimo tots per igual». En els últims temps, Tim Burton porta encadenant projectes una mica fallits, des del biopic de Margaret Keane ‘Big Eyes’, en el qual va intentar canviar de registre, a l’adaptació en imatge real de ‘Dumbo’.

Ara es troba preparant per a Netflix la minisèrie ‘Miércoles’, centrada en la petita de ‘la família Adams’ que estarà protagonitzada per Jenna Ortega, Catherine Zeta-Jones i Luis Guzmán, amb la participació de Christina Ricci, que va encarnar el paper en els anys noranta. «És la primera vegada que treballo en una cosa així. Fa anys tenia la sensació que la indústria de Hollywood estava canviant, que ja no es farien més pel·lícules, que només es veurien a través de ‘streaming’, però ara que he fet una sèrie per a una plataforma m’adono que no, que cada producte té el seu lloc, i que l’experiència de la sala continuarà tenint el seu valor i el seu espai». 

Tim Burton no ha descartat tornar a treballar amb el que ha sigut el seu actor fetitxe des d’‘Eduardo Manostijeras’, Johnny Depp, malgrat les múltiples polèmiques que l’han envoltat aquests anys. «Ell sempre és una possibilitat», ha declarat. «Crec que cada projecte dicta les seves pròpies regles, qui és més adequat per al paper, hi hagi o no hagi treballat amb aquesta persona». També ha fet broma sobre Michael Keaton i que torni a posar-se el vestit de Batman a les noves pel·lícules de l’Univers DC. «Em fa molta gràcia perquè, quan vam fer la pel·lícula als anys vuitanta, rèiem pensant que d’aquí vint anys es posaria el vestit per inaugurar centres comercials o animar festes d’aniversari... però ¡no! Està interpretant Batman de veritat una altra vegada».

Notícies relacionades

Tim Burton va ser precisament el director que va iniciar la febre per les adaptacions de còmics de superherois convertint-les en ‘blockbusters’ gràcies a ‘Batman’ i ‘El retorn de Batman’, per això ara pensa que és una paradoxa que en el seu moment li diguessin que eren massa fosques. «Les meves són, en comparació, contes de fades comparat amb el que es fa ara». 

El director no ha volgut fer declaracions sobre el seu nomenament com a primer Ambaixador de la ciutat de Madrid per part de l’alcalde José Luis Martínez-Almeida. «Estic encantat de ser aquí, no m’imagino aquesta exposició en cap altre lloc. A més, cada vegada que vinc, tot em sembla diferent, des dels arbres fins a les persones».