Guia de visionaments

J. A. Bayona: totes les pel·lícules (i sèries) del director d’‘El senyor dels anells: els anells del poder’

El barceloní s’ha convertit en una dècada i mitja en un dels realitzadors espanyols més internacionals

J. A. Bayona: totes les pel·lícules (i sèries) del director d’‘El senyor dels anells: els anells del poder’

EPC

3
Es llegeix en minuts
Quim Casas

Lligat a molts projectes en el cine nord-americà després de ‘Lo imposible’, el director barceloní ha sabut mesurar la seva trajectòria entre les dues cinematografies, la pròpia i la nord-americana. Ara és notícia per ser el responsable dels dos primers capítols d’‘El senyor dels anells: els anells del poder’ i té a punt ‘La sociedad de la nieve’, la seva revisió de la història de l’equip de rugbi sinistrat a la serralada andina el 1972. Repassem els seus anteriors treballs en cine i televisió.

’L’orfenat’ (2007)

Quatre anys després del seu celebrat curt ‘El hombre esponja’, Bayona va debutar en el llargmetratge amb un film creat per les històries gòtiques de fantasmes. Un film que va crear tendència en el cine fantàstic espanyol i va convertir Belén Rueda en una de les icones del gènere. Mesurada, sense cops d’efecte insensats, ungida del classicisme gòtic (casalot, nens, misteris a cada racó) a què Bayona aporta elements del terror modern. Goya a la millor direcció novella. Va comptar com a productor executiu amb Guillermo del Toro, que ja va practicar el relat de fantasmes a ‘El espinazo del diablo’.

’Lo imposible’ (2012)

Belén Atienza, la productora dels films de Bayona, va escoltar per la ràdio la increïble història de María Belón, una madrilenya que va sobreviure amb el seu marit i fills al tsunami a l’Oceà Índic del 2004. Va saber que aquí hi havia una història i es va materialitzar en ‘Lo imposible’, un títol realment curiós i alhora misteriós: el que veiem en pantalla sembla veritablement impossible, però va passar en realitat. Naomi Watts i Ewan McGregor interpreten la parella. Després de l’espectacular seqüència del tsunami, Bayona va orquestrar amb tensió una història de soledat, aïllament, supervivència i retrobament.

’Penny Dreadful’ (2014)

Bayona va dirigir els dos primers episodis de la temporada inicial de ‘Penny Dreadful’, una sèrie de Showtime creada per John Logan una mica a l’estil de ‘La liga de los caballeros extraordinarios’ d’Alan Moore. Aquí, en un similar Londres victorià, són un explorador britànic (Timothy Dalton), un pistoler nord-americà (Josh Harnett), una mèdium (Eva Green) i el doctor Frankenstein (Harry Treadaway) els que lluiten contra les forces sobrenaturals. També apareixen a la sèrie Dorian Gray, el doctor Jekyll i personatges de ‘Dràcula’ com ara Mina Harker, Van Helsing i Renfield.

’Un monstre em ve a veure’ (2016)

Notícies relacionades

Un altre gir al tema maternofilial present en les seves dues anteriors pel·lícules, i tornada al cine fantàstic a través de la història d’un nen de 12 anys que ha d’afrontar una dura experiència després de la separació dels seus pares: tenir cura de la seva mare malalta de càncer, enfrontar-se a la seva calculadora àvia i buscar refugi i ajuda en la relació amb aquest monstre que el ve a veure. Producció de considerable ambició i presència formulada en clau autoral-fantàstica i amb interpretacions de Felicity Jones, Sigourney Weaver i Liam Neeson, tot i que el protagonisme recau en el jove Lewis MacDougall.

’Jurassic World: El regne caigut’ (2018)

Gran admirador del cine de Steven Spielberg, Bayona va entrar per la porta gran en l’univers del director de ‘Parc Juràssic’ assumint la realització de la cinquena entrega de la sèrie. Respectant les regles del ‘joc juràssic’, el director barceloní va impregnar la història d’elements de la seva manifesta tendència gòtica, i va barrejar alhora aventura, terror i comèdia. Malgrat la mastodòntica producció –tres milions i mig d’euros havia costat ‘L’orfenat’ i 170 milions va costar ‘El regne caigut’–, Bayona va imposar conceptes i equip, i no va faltar a la cita Óscar Faura, el seu indispensable director de fotografia.