Depp i Heard: radiografia d’un judici poqueria i les xacres socials que ha revelat

Tribunals Anàlisi Interpretació de les notícies a partir d'uns fets comprovats, incloent-hi dades, així com interpretació de com pot evolucionar el tema partint d'esdeveniments passats.

Depp i Heard: radiografia d’un judici poqueria i les xacres socials que ha revelat

8
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

Després de sis setmanes s’acaba la desfilada de testimonis per l’estrada, els interrogatoris creuats, la presentació de proves i les objeccions. Encara queda el procés, discursos enfrontats, expectació i espectacle. El judici civil per acusacions mútues de difamació entre Johnny Depp i Amber Heard entra en la recta final aquest divendres, quan en un tribunal de Fairfax (Virgínia) està previst que els advocats dels dos intèrprets comencin a presentar els seus arguments finals per mirar de convèncer el jurat que inclini la balança cap als seus respectius clients. S’acosta així el final d’un judici que ha tingut uns nivells desorbitats de sordidesa i s’ha convertit en un desmesurat i problemàtic fenomen mediàtic, cultural i social.

1

¿Quin és l’origen del cas?

Depp va presentar una demanda contra Heard després que l’actriu, a qui va conèixer en el rodatge de ‘Els diaris del rom’ i amb qui va estar casat 15 mesos entre el 2015 i el 2016, publiqués el 2018 un article d’opinió a ‘The Washington Post’.

Tot i que el nom de l’actor no apareixia en aquesta peça, en la redacció de la qual va participar la Unió Americana de Llibertats Civils, qui va ser el protagonista de la saga de ‘Pirates del Carib’ assegura que va perjudicar la seva reputació i la seva carrera i els seus advocats van aconseguir que un magistrat acceptés que la demanda per 50 milions de dòlars seguís el seu curs amb base a una llei local de Virgínia (on el ‘Post’ té rotatives i un servidor digital) que regula la difamació per «inferència, implicació o insinuació».

En concret, el jutge Bruce White va acceptar com a potencialment difamatòries tres frases del text de Heard, que el 2016, abans de la separació i el divorci, va aconseguir una ordre d’allunyament contra Depp al·legant violència domèstica. «Vaig parlar contra la violència sexual i em vaig enfrontar a la ira de la nostra cultura», «fa dos anys em vaig convertir en una figura pública que representa l’abús domèstic i vaig notar tota la força de la ira de la nostra cultura cap a les dones que denuncien» i «vaig tenir la inusual perspectiva de veure, en temps real, com les institucions protegeixen homes acusats d’abús».

El jutge va eliminar del cas una altra frase, perquè la veia massa «carregada d’opinió», en què Heard parlava d’amenaces de mort, assetjament de fotògrafs, imatges negatives als tabloides, el judici en el tribunal de l’opinió pública i com va quedar fora del seu control la seva vida i com se la guanyava.

Heard, que també al·lega haver vist afectada la seva carrera, va respondre amb la seva pròpia demanda, en el seu cas per 100 milions de dòlars, després que un advocat de Depp (que no treballa per a l’actor en aquest judici) l’acusés tres vegades en declaracions a la premsa d’haver-se inventat les acusacions.

El cas civil, que arriba després que Depp perdés el 2020 al Regne Unit una altra demanda per difamació contra el tabloide ‘The Sun’ i el seu director per haver-lo qualificat de «maltractador» i veiés també rebutjada l’apel·lació a aquesta decisió, va arribar al tribunal que presideix la jutge Penney Azcarate i en què un jurat de set membres prendrà la decisió.

2

¿Quins detalls de la relació tòxica han quedat exposats durant el procés?

Al llarg de les sis setmanes que ha durat el judici han passat per l’estrada Depp i Heard i nombrosos testimonis convocats per les dues parts i interrogats i contrainterrogats també per les dues defenses: de metges a psicòlegs, d’agents i treballadors a directius d’estudis i també celebritats, incloent, en connexions per vídeo, dues persones que van mantenir relacions sentimentals amb Depp: l’actriu Ellen Barkin (que va titllar l’actor de «gelós i controlador») i, aquesta setmana, la model Kate Moss, a qui la defensa de Depp va cridar per desarticular un rumor, al·legat per Heard, que una vegada l’actor la va empènyer per unes escales.

Moltes d’aquestes declaracions han contribuït a presentar dues versions de la realitat, però hi ha elements irrefutables. Ha quedat exposada l’addicció a les drogues i l’alcohol de qui a la pantalla va ser ‘Eduardo Manostijeras’, tot i que ell assegura que la seva exdona ha exagerat. I el que s’ha convertit en innegable és la turbulenta i tòxica relació que en bona part del temps que van estar junts van mantenir els dos intèrprets, descrita i presentada amb tota mena de detalls.

S’han explicat i reviscut amb vídeos, gravacions i testimonis episodis de suposada violència física, verbal i emocional, tot i que s’han donat versions freqüentment contradictòries sobre els fets. Ha passat, per exemple, amb un famós incident en un avió a Austràlia en què Depp va perdre part d’un dit. Heard, que ha assegurat que va arribar a témer per la seva vida durant la relació, ha explicat dues agressions sexuals. Depp, per la seva banda, ha negat les dues vegades que ha estat a l’estrada que mai agredís Heard ni cap altra dona.

¿Com s’ha convertit el judici en un fenomen mediàtic?

El judici ha sigut una autèntica bomba per als mitjans, i no només per a les cadenes especialitzades en processos judicials com CourtTV i Law&Crime, que l’han estat oferint en viu i amb comentaris i han vist disparada la seva audiència. En el cas de Law&Crime, els visionaments en la seva aplicació de mòbil han pujat un 50% i tenen un milió d’espectadors per hora.

La setmana passada, el portal Axios va publicar una estadística segons la qual, entre el 4 i el 16 de maig, el judici va aconseguir la interacció més gran en xarxes socials per cada article publicat als EUA. Estava gairebé 100 per sobre del següent tema en atenció, Elon Musk, i a gran distància de les que aconseguien notícies sobre Joe Biden, l’avortament, la guerra d’Ucraïna, la inflació i la covid-19.

A més de cobertura en publicacions de la indústria cinematogràfica o especialitzades en famosos com la web TMZ, nombrosos mitjans impresos i altres cadenes generalistes, com la CNN, també han estat fent directes a les seves web amb què estava passant en cada sessió del judici. Peces com les que han analitzat la roba amb què els actors van al tribunal es podien llegir recentment a ‘The New York Times’ i ‘The Wall Street Journal’. I també fa poc el programa còmic ‘Saturday Night Live’ va dedicar al procés un esquetx, centrat en un altre episodi sonat del judici sobre una suposada venjança amb excrements al llit.

«És fastigós veure com la gent tracta el judici com si fos un entreteniment i no un tema seriós que està impactant supervivents de forma molt seriosa», li deia a ‘The Cut’ una dona de 36 anys que va passar set anys amb un abusador.

¿Com s’ha viscut el fenomen a les xarxes?

El fenomen més problemàtic que està acompanyant el judici, en qualsevol cas, s’ha viscut a les xarxes socials, en què s’ha notat amb força un aclaparador suport a Depp i una demonització i ridiculització de Heard, així com incredulitat cap a les seves denúncies. A TikTok, per exemple, l’etiqueta #JusticeforJohnnyDepp ha tingut més de 15.000 milions de visualitzacions segons dades ofertes aquest dimecres per ‘The Washington Post’, mentre que #JusticeforAmberHeard només en tenia 51 milions.

L’actriu d’‘Aquaman’ s’ha convertit en objecte de burles i paròdies. I tot i que no han faltat elements conflictius en les seves accions i declaracions o en revelacions, com que no va donar a l’ACLU els 3,5 milions de dòlars del seu divorci que va prometre, el que s’està fent amb ella ha arribat a ser titllat de «‘bullying’ a escala industrial». Els creadors de continguts de Youtube, per exemple, van anar portant més i més el seu contingut cap als atacs a l’actriu quan van detectar que això agradava més a l’algoritme i els seus usuaris. I Vice News va revelar que The Daily Wire, web conservadora cofundada pel provocador Ben Shapiro, va gastar milers de dòlars per promocionar a Facebook i Instagram contingut contra ella.

És una cosa que preocupa especialistes com la professora de Stanford Michele Dauber, que estudia la violència de gènere i en unes declaracions a ‘The New York Times’ es declarava «disgustada» per veure com hi està havent «cert delit a veure-la humiliada».

Shanita Brown, professora de la Universitat d’East Carolina i assessora, alertava també a Buzzfeed sobre els vídeos a les xarxes socials i TikTok. «La gent no entén les subtileses de la violència domèstica i el control coercitiu», deia, i avisava que «la generació més jove mirarà els vídeos i es formarà la seva pròpia opinió sobre què és o què no és la violència domèstica».

A la mateixa publicació Maureen Curtis, vicepresidenta de justícia penal a Safe Horizon, un grup que ajuda víctimes, lamentava que els vídeos estiguin fent una broma de la violència de gènere. «Hi ha gent que mor per la violència a la llar», recordava. «Qualsevol tipus de broma sobre això és terrible. El que diu a supervivents és que ningú et pren seriosament».

3

¿És una reacció al #MeToo?

Són moltes les veus que veuen que el que està passant amb l’actriu i el seguiment i el tracte del judici és una reacció al #MeToo. Nascut amb la revelació d’escàndols d’abusos per figures destacades, el moviment va obrir una onada de denúncies públiques, en què no va faltar qui hi va veure excessos i injustícies. Llavors va agafar força una frase: «Creieu totes les dones». Ara, en canvi, l’actriu és objecte de facècies i el còmic Chris Rock ha fet un afegitó a la frase: «Creieu totes les dones.... Menys Amber Heard».

Quan el jurat decideixi i la jutge dicti sentència el cas haurà acabat per a Depp i Heard. Un dels dos, en principi, haurà guanyat, però pot ser que tothom hagi perdut.

El seu cas no serà, a més, l’últim. De moment Marilyn Manson (un dels amics de Depp, el nom del qual ha sortit diverses vegades en el judici) ja ha presentat la seva pròpia demanda de difamació contra Evan Rachel Wood, l’actriu que va ser la seva parella i que és una de les dones que ha acusat el músic de violència sexual.