Literatura

El talent literari d’Andorra i els Pirineus es presenta a Barcelona durant la Setmana del Llibre en Català

A l’estand, coordinat per l’Àrea de Lectura Pública i Biblioteques d’Andorra, tindran presència l’Associació d’Editors d’Andorra, l’Associació Llibre del Pirineu i el Govern d’Andorra

L’estand d’Andorra oferirà prop de 200 títols editats per segells del Principat, i obres d’autors andorrans com Albert Villaró, Iñaki Rubio o Teresa Colom

El talent literari d’Andorra i els Pirineus es presenta a Barcelona durant la Setmana del Llibre en Català

Andorra

4
Es llegeix en minuts

La producció literària és molt viva al Pirineu i, des de fa gairebé una dècada, la Setmana del Llibre a Català s’ha convertit en el millor aparador on promocionar el talent dels escriptors andorrans i pirinencs. La 39a edició d’aquest esdeveniment, que tindrà lloc entre el 10 i el 19 de setembre en el Moll de la Fusta de Barcelona, tornarà a reunir el millor de la literatura pirinenca en un mateix estand en què tindran presència el Govern d’Andorra, l’Associació d’Editors d’Andorra i l’Associació Llibre del Pirineu.

«En els últims anys, el llibre del Pirineu s’ha anat consolidant gràcies a uns autors que creen obra literària i a unes editorials que aposten decididament per ells», explica Isidre Domenjó, president de l’Associació Llibre del Pirineu, que també destaca la importància d’«un públic fidel» que continua creixent cada any.

L’objectiu de la participació a la Setmana del Llibre en Català és donar a conèixer els editors andorrans i pirinencs i presentar-ne les publicacions més recents, tot i que aquest esdeveniment també permet donar visibilitat a llibres del fons editorial més antics. D’aquesta forma es dona a conèixer la producció cultural d’Andorra i els Pirineus, i és una oportunitat magnífica perquè editors, escriptors, entitats i institucions puguin vendre les seves respectives obres a l’estand.

«Actualment, molts llibres s’escriuen, s’editen i s’imprimeixen al Pirineu. Aquest fenomen, relativament nou, s’ha de reafirmar en un futur immediat i ha de permetre l’estabilització d’una petita indústria cultural pirinenca entorn del llibre i l’edició», diu Domenjó.

Oportunitats úniques

Oportunitats úniquesAndorra participa en la Setmana del Llibre en Català amb l’objectiu de promocionar el sector editorial del país en el seu conjunt, sota un estand coordinat per l’Àrea de Lectura Pública i Biblioteques del Ministeri de Cultura i Esports andorrà. Es tracta d’una oportunitat magnífica perquè editors, escriptors, entitats i institucions puguin vendre les seves obres respectives a l’estand. L’agrupació dels segells andorrans sota l’Associació d’Editors d’Andorra i l’adhesió posterior de l’associació catalana Llibre del Pirineu han permès que aquest projecte transfronterer visibilitzi petits segells editorials que habitualment tenen menys abast.

La Setmana del Llibre en Català també ha suposat una modificació substancial del calendari editorial. Molts autors aprofiten aquesta data per publicar les seves novetats després de Sant Jordi. A més, l’esdeveniment és una oportunitat única perquè les obres autoeditades es puguin distribuir a Catalunya, ja que és l’única ocasió d’adquirir-les que tenen els interessats en aquestes obres.

200 títols disponibles i activitats

200 títols disponibles i activitatsL’estand d’Andorra oferirà prop de 200 títols editats per segells del Principat, entre els quals hi haurà materials en format diferent, com la revista ‘Portella’ i la revista que edita Àgora Cultural cada any, a més d’obres d’autors andorrans com Albert Villaró, Iñaki Rubio i Teresa Colom, publicats per segells catalans de referència com Pagès, Grup 62, Apostroph i Males Herbes.

La presència andorrana s’acompanyarà d’activitats com taules rodones, presentacions d’obres o firmes a l’estand. De totes aquestes, destaca la taula rodona ‘L’Hora d’Andorra’, que reunirà Greg Coonen, Domènec Ferran i Oliver Vergés el pròxim 12 de setembre, a les 11h, a l’escenari 2.

5 llibres andorrans que no et pots perdre

5 llibres andorrans que no et pots perdre

‘La Pífia’ de Greg Coonen

L’opera prima de Greg Coonen al món literari no deixa indiferent. ‘La Pífia’ és un ‘thriller’ financer protagonitzat per Ben Brennan, un corredor de borsa amb èxit del banc andorrà Solarbanc. Un esdeveniment imprevisible, orquestrat per l’FSB rus, desestabilitza els mercats financers, i un error de Ben està a punt d’enfonsar la seva entitat bancària. El corredor de borsa haurà de lluitar a contrarellotge per poder salvar la seva vida i el futur de tot el que vol. Ritme, acció i adrenalina serien els tres termes que descriuen la primera novel·la de Coonen.

 ‘Gran és la negra nit’ de Domènec Ferran

Aquesta novel·la és un drama d’alt impacte emocional que narra la història de l’Anaïs, una dona que cau en un cercle autodestructiu de relacions turbulentes i de sexe desenfrenat després d’un desastre que sacseja la seva vida. ‘Gran és la negra nit’ és dura i provocadora, i exposa el lector a totes les sensacions de la seva protagonista. Aquesta novel·la és l’estrena de Ferran que, després de finalitzar la seva vida professional, ha trobat el millor moment per dedicar-se a l’escriptura.

‘Carlemany i Andorra’ d’Oliver Vergés

Explica la llegenda que l’emperador Carlemany va ser qui va atorgar als andorrans el seu estatus jurídic propi, i és considerat el fundador del país. Aquest fet s’ha defensat històricament a través de la ‘Carta Pobla d’Andorra’, el document més antic conservat sobre les valls i que seria testimoni directe d’aquests fets. Durant l’últim segle la seva autenticitat s’ha posat en dubte i l’autor, Oliver Vergés, trasllada el públic a l’Andorra de fa mil anys per conèixer els orígens de la llegenda.

‘Andorra. Les millors ascensions i excursions’ de Carles Gel

Aquesta guia és la més completa sobre rutes de muntanya d’Andorra. L’alpinista Carles Gel explica de forma detallada 86 itineraris amb imatges a tot color, la seva fitxa tècnica i el millor traçat a seguir. Andorra està promocionant actualment el seu espai natural i aquesta guia és la millor opció tant per a alpinistes que s’estan iniciant com per a aquells amb coneixements més tècnics.

‘Perdut al bosc’ d’Alícia Gómez i Inés Borràs

El Tin és un os curiós i aventurer que es perd perseguint una libèl·lula. El repte serà tornar a casa i per a això comptarà amb l’ajuda d’altres animals del bosc que no li deixaran sol en cap moment. Aquest conte infantil és una història sobre confiança, ajuda i harmonia entre els habitants del bosc.