ELS PREMIS DE L'ACADÈMIA DE HOLLYWOOD

Els favorits per als Oscars 2018

Quan falta una mica menys d'un mes per a l'anunci de nominats, repassem els principals candidats en les grans categories

4
Es llegeix en minuts
Juan Manuel Freire
Juan Manuel Freire

Periodista

Especialista en sèries, cinema, música i cultura pop

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Quan falta una mica menys d’un mes per a les nominacions (el 23 de gener vinent), ja es pot predir amb bastanta certesa quines pel·lícules i quins noms propis competiran en els Oscars. Només un gran sindicat, el dels actors, ha anunciat els seus nominats per ara, però un grup de pel·lícules (i els talents al seu voltant) es perfilen clarament com a favorites gràcies al favor de crítica i públic i a la seva habilitat a l’hora de capturar el zeitgeist.

 Tres pel·lícules semblen clares per acaparar nominacions, incloent-hi la de millor film: Déjame salir, La forma del agua i Déjame salir, La forma del aguaLady Bird. La primera no es va estrenar a la tardor, quan els títols oscaritzables s’amunteguen a la cartellera, sinó a principis d’any; el mes de maig a Espanya. Però el thriller social de Jordan Peele no ha caigut en l’oblit en aquests mesos: ha sigut premiat per cinc associacions de crítics nord-americans, a tothom li agrada i la seva exploració del racisme enquistat en la societat (divertida alhora que terrorífica) resulta de trista actualitat.

HISTÒRIES (IM)PERTINENTS

La relació entre una dona muda i un tritó que ens explica Guillermo del Toro a La forma del agua també té una lectura política rellevant. La criatura amfíbia que enamora Sally Hawkins representa, segons va explicar el director al Vulture Festival de Los Angeles, «l’altre». «Vivim en un temps en què demonitzem l’altre. Ens diuen que hem de témerlo. [Ens diuen] a tot arreu, constantment, per què hem de dividir el món entre nosaltres i ells, ja sigui per raça, religió, govern, preferència sexual, gènere; qualsevol cosa que creï aquesta falsa divisió entre nosaltres i ells, i quedem només nosaltres. Només hi ha el nosaltres». 

La forma del agua ha arrasat en les nominacions als Globus d’Or, encara que no ha aconseguit la de millor repartiment en els premis del Sindicat d’Actors, gairebé un requisit obligat per guanyar l’Oscar a millor film.

Sí que ha aconseguit aquesta nominació Lady Bird, debut en la direcció de l’actriu Greta Gerwig, drama al voltant, sobretot, d’una relació mare-filla intensa (¿quina no ho és?). Els crítics l’han celebrat en masse (fins fa poc va tenir un rodó 100% a Rotten Tomatoes), el públic l’adora (ha superat Moonlight com a títol més exitós de l’aplaudida productora distribuïdora A24) i, en un any marcat per la toxicitat masculina a Hollywood, sembla el moment adequat per premiar un film escrit, dirigit i protagonitzat per dones.

 També de preocupacions actuals (els atacs de Donald Trump a la premsa) podria beneficiar-se el drama periodístic Los papeles del Pentágono, de Steven Spielberg, encara que més que de periodisme sembla parlar d’institucionalisme.

       

 Altres gairebé segures nominades a millor pel·lícula seran Llámame por tu nombre, de Luca Guadagnino, encara que alguns gurus consideren que l’Acadèmia no és tan progressista per premiar dos anys seguits una cinta amb amor gai al centre (l’any passat va ser Moonlight); l’èpica Dunkerque, de Christopher Nolan, encara que probablement s’haurà d’acontentar amb premis en els apartats tècnics, i Tres anuncios en las afueras, de Martin McDonagh, premiada pel públic a Toronto i amb una gran presència en les nominacions del Sindicat d’Actors.

Una de les categories més excitants d’aquest any és la de millor director, essencialment perquè podria estar poblada per debutants (Gerwig per Lady Bird i Peele per Déjame salir) o veterans que, curiosament, no han sigut mai premiats en aquest apartat, com Del Toro, Nolan i McDonagh.

SANG FRESCA CONTRA VETERANIA

En l’apartat actoral també podria donar-se una doble batalla de bright young things contra vells llops. Saoirse Ronan (23 anys) és favorita a millor actriu per Lady Bird, com ho és la veterana Frances McDormand per Tres anuncios en las afueras. I el jove Timothée Calamet (22 anys), força motriu de Llámame por tu nombre, té com a principal adversari el transformat (en Winston Churchill) Gary Oldman d’El instante más oscuro, perfecta peça d’acompanyament a Dunkerque.

Altres favorites en l’apartat de millor actriu són Sally Hawkins (La forma del agua), Margot Robbie (Yo, Tonya) i Meryl Streep (Los papeles del Pentágono). Acompanyant Streep al capdavant del brillant repartiment del film de Spielberg (amb molts actors de les millors sèries dels últims anys) trobem Tom Hanks, al qual podria caure la seva primera nominació en gairebé 20 anys: l’última va ser, encara que costi de creure, per Nàufrag. També podrien competir per l’estatueta al millor actor Daniel Day-Lewis (per la seva interpretació teòricament final a El hilo fantasma) i James Franco (The disaster artist).

Notícies relacionades

    En l’apartat d’actor secundari, Willem Dafoe sembla destinat a rebre una nominació per The Florida project, un drama sobre pobresa infantil del director de Tangerine; si se l’emportés, seria gairebé un Oscar honorífic. I Christopher Plummer, reemplaçament d’última hora del caigut en desgràcia Kevin Spacey a Todo el dinero del mundo, podria figurar així mateix entre els nominats, igual que als Globus d’Or. Seria justícia artística, però, sobretot, social. Dues glorioses veteranes com Allison Janney (Yo, Tonya) i Laurie Metcalf (Lady Bird) són favorites a millor actriu secundària.

 La cerimònia d’entrega dels 90 premis Oscar se celebrarà al Dolby Theatre de Hollywood, Los Angeles, el dia 4 de març vinent.