Estudi científic

Només el 0,001% de la població mundial està exposada a nivells segurs de qualitat de l’aire

  • Un nou estudi alerta sobre les elevades concentracions de partícules fines (PM2,5) arreu del món

  • Només el 0,18% de la superfície del planeta està exposada a llindars òptims de qualitat de l’aire

Només el 0,001% de la població mundial està exposada a nivells segurs de qualitat de l’aire
4
Es llegeix en minuts
Valentina Raffio
Valentina Raffio

Periodista.

Especialista en ciència, salut i medi ambient.

Ubicada/t a Barcelona.

ver +

L’aire que respirem està impregnat d’una sèrie de partícules tan i tan minúscules que són capaces d’infiltrar-se al nostre cos –des dels pulmons fins al cor i el cervell– i deteriorar a poc a poc la nostra salut. Es tracta de les (desgraciadament) famoses partícules fines en suspensió (PM2,5). L’Organització Mundial de la Salut (OMS) considera que la concentració diària d’aquestes substàncies no hauria de superar els 5 micrograms per metre cúbic. L’estudi més gran realitzat fins a la data sobre qualitat de l’aire al món apunta que només el 0,001% de la població global respira aire que és dins d’aquests llindars de seguretat. El 99,999% restant està exposat a nivells perillosos de contaminació.

La recerca, publicada aquest mateix dimarts a la revista científica ‘The Lancet Planetary Health’, analitza tres dècades de dades sobre qualitat de l’aire arreu del món. D’una banda, a partir de la informació recopilada ‘a peu de carrer’ a les estacions locals de monitoratge, i de l’altra, a partir de dades satel·litàries a gran escala. L’anàlisi d’aquestes dades ofereix conclusions alarmants sobre l’estat de l’aire del planeta. Per començar, perquè, segons revela aquest estudi, ara mateix només el 0,18% de la superfície del planeta està exposada a llindars òptims de qualitat de l’aire. A la resta del planeta es registra una concentració de partícules fines per sobre dels nivells segurs dictats per l’oficina de les Nacions Unides.


La mitjana global de partícules fines està en els 32,8 micrograms per metre cúbic. Aquesta xifra està molt per sobre respecte a les 5 micres que aconsella l’Organització Mundial de la Salut. L’anàlisi de les últimes dues dècades suggereix que la qualitat de l’aire a escala global està en nivells perillosos en el 70% dels dies. En algunes zones del món, com al continent asiàtic, s’han registrat nivells excessius de contaminació en més del 90% dels dies dels últims 30 anys.

Zones més contaminades

L’estudi, liderat per investigadors de la Universitat de Monash (Austràlia), dibuixa una panoràmica desigual sobre l’evolució de la contaminació al món. En algunes regions del món, com Europa i Amèrica del Nord, s’han registrat millores en la qualitat de l’aire en els últims 20 anys. En altres zones del planeta, en canvi, la situació ha empitjorat. Els investigadors assenyalen que la presència de partícules fines ha pujat a nivells preocupants a Àsia, Àfrica, Austràlia, Nova Zelanda, Amèrica del Sud i el Carib. Les concentracions més altes de PM2,5 s’han registrat a Àsia, on a la zona oriental s’ha arribat a 50,0 μg/m³ i a la meridional a 37,2 μg/m³, i al nord d’Àfrica.


A Espanya, segons dades de l’Observatori de Sostenibilitat, Madrid i Barcelona destaquen com les ciutats amb pitjor qualitat del país. En el cas de Madrid, uns 3,2 milions d’habitants viuen amb nivells de 29 µg/m3 de contaminants. A Barcelona, les 1,6 milions de persones que habiten a la ciutat estan exposades a 24 µg/m3 de contaminació. En altres metròpolis espanyoles com Marbella, Granada, Granollers i Múrcia també es registren nivells «incompatibles amb una bona salut». Sobretot a les zones més vulnerables d’aquestes ciutats.

Problemes de salut

¿Però d’on venen aquestes partícules contaminants que impregnen l’aire de les ciutats d’arreu del món? La resposta és inequívoca. Les partícules fines són fruit directe de les activitats humanes. Concretament, dels processos de combustió. La circulació de vehicles, les fàbriques i les centrals elèctriques són grans emissors globals d’aquestes substàncies a les ciutats. També ho són les cremes agrícoles i els incendis forestals. La pols, el sutge o el pol·len arrossegats pel vent també poden augmentar els nivells de partícules en suspensió, tot i que, en aquest cas, l’impacte és molt menor.

La contaminació provoca més malalties pulmonars i cardíaques

Notícies relacionades

La presència d’aquestes minúscules partícules a l’aire s’ha descrit com un «accelerador de problemes de salut». Sobretot per la seva capacitat per infiltrar-se a l’organisme i desencadenar danys a diferents òrgans. Segons apunten els estudis científics més exhaustius fets fins ara, les partícules fines s’associen a un augment de les malalties cardíaques i pulmonars, com per exemple els casos d’infarts, asma i bronquitis. En total, es calcula que la contaminació atmosfèrica causa prop de set milions de morts a l’any arreu del món.

Amb la mateixa contundència amb què es presenten aquestes dades, la comunitat científica argumenta que millorant la qualitat de l’aire es podrien evitar milers de morts l’any. Una anàlisi del centre de recerca IsGlobal, també publicat a ‘The Lancet Planetary Health’, calcula que només aconseguint baixar les partícules PM2,5 fins al llindar segur es podrien evitar 125.000 morts anuals a Europa. A ciutats com Madrid, millorar la qualitat de l’aire podria prevenir 1.876 morts a l’any. A Barcelona, prop de 2.215