EARTH OVERSHOOT DAY

29 de juliol: un dia crític per al planeta

Avui és la data en què hem esgotat tots els recursos que la Terra pot regenerar al llarg del 2021

Fins a finals d’any estarem en una situació de dèficit global

29 de juliol: un dia crític per al planeta
5
Es llegeix en minuts

Exhaust per produir més recursos naturals, el planeta envia cada any un missatge d’alerta per aquestes dates. Aquest any, avui, dijous 29 de juliol, la Terra entra en dèficit ecològic, segons Global Footprint Network. És l’anomenat ‘Earth Overshoot Day’ (o Dia de l’Excés de la Terra), el dia en què la humanitat ha consumit ja tots els béns naturals que el nostre planeta és capaç de regenerar en un any. A partir d’aquesta data i fins a finals d’any, estem en una situació de dèficit global, perquè el nostre consum dels recursos de la natura, com aigua, aliments o combustibles fòssils, és superior als nous recursos disponibles. Vivim, per dir-ho d’una manera senzilla, de gorra. La humanitat utilitza un 74% més del que els ecosistemes del planeta poden regenerar. És a dir, amb els nostres actuals estàndards de consum, necessitaríem tenir 1,7 vegades l’equivalent al planeta Terra per satisfer totes les nostres demandes. 

A nivells del 2019

La data de l’Earth Overshoot Day d’aquest 2021 coincideix amb la del 2019. En canvi, el 2020 la marca al calendari es va retardar fins al 22 d’agost. La causa va ser el confinament que va patir la població mundial per la pandèmia per Covid-19. El primer any de la crisi sanitària va reduir dràsticament l’activitat econòmica mundial i, de manera col·lateral, el consum de recursos naturals. També va donar lloc a una efímera sensació d’alleujament i va alimentar un missatge d’optimisme: és possible viure en un món més net i canviar el nostre model de producció i consum per un altre de més respectuós amb el nostre entorn. Perquè avui, més que mai, som conscients que la salut de les persones està estretament relacionada amb la salut del planeta.

La raó de la nova accelerada el 2021, que ha avançat aquesta simbòlica data tres setmanes, és l’augment del 6,6% en la petjada de carboni respecte a l’any passat, així com la disminució del 0,5% en la biocapacitat forestal mundial degut, en gran part, a la desforestació a l’Amazones. 

Després de l’efecte transitori de la crisi sanitària, torna a quedar en evidència la necessitat urgent d’impulsar una recuperació econòmica sostenible en què tots –governs, administracions, empreses i ciutadania– tinguin en compte els límits de la Terra. La situació ha empitjorat de forma alarmant els últims vint anys per l’augment de l’explotació de tots els recursos naturals, l’increment de la població mundial i els efectes de l’escalfament global. El balanç és actualment un dels pitjors des que el món va entrar en un dèficit ecològic en la dècada de 1970, segons els Comptes Nacionals de Petjada i Biocapacitat basades en dades de les Nacions Unides.

Agbar: actor clau

Com a grup compromès amb el medi ambient, Agbar ofereix solucions innovadores entorn de la gestió sostenible de l’aigua, els recursos naturals i la salut ambiental per a l’agricultura, la indústria i les ciutats, en línia amb el full de ruta de l’Agenda 2030 i els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de l’ONU.

El grup treballa en la reducció de la petjada ecològica global amb l’objectiu de liderar la transició cap a un model productiu i de ciutats més sostenible i resilient, que mitigui les causes del canvi climàtic. Gràcies a solucions tecnològiques i sistemes avançats d’ajuda a la decisió que fan possible una gestió més eficient de les infraestructures d’aigua, la companyia ha estalviat des del 2017 uns 36,5 hm3 d’aigua a Espanya. A més, Agbar va aconseguir el 2020 cobrir amb energia ‘verda’ el 99,4% de les seves necessitats energètiques, cosa que equival al consum anual d’electricitat de prop de 84.000 llars. 

Anticipar-se és fonamental per fer front a les conseqüències de l’escalfament global. DINAPSIS la xarxa de hubs d’innovació i transformació digital del grup Agbar, ha desenvolupat una eina digital que permet analitzar, mitjançant simulacions, la capacitat de les principals infraestructures d’un territori per fer front als efectes dels fenòmens climàtics extrems –com per exemple el cas de la DANA del 2019 a Alacant– i avaluar mesures alternatives per millorar la resiliència de la zona. DINAPSIS va ser seleccionat a finals de l’any passat com un dels 101 Exemples Empresarials d’Accions #PelClima en reconeixement al seu compromís contra el canvi climàtic.

Notícies relacionades

Els recursos del planeta són finits i això fa més necessari que mai l’aposta per l’economia circular, amb el continu reaprofitament dels residus. Agbar és pionera en aquest camp i un dels seus projectes més destacats és la transformació de les plantes de tractament d’aigua en biofactories amb l’objectiu de donar una nova vida a l’aigua per a nous usos, revalorzar els residus, aconseguir l’autosuficiència energètica i tenir zero impacte ambiental. Un exemple n’és la biofactoria Sur Granada, gestionada per Emasagra, que ha aconseguit que pràcticament el 100% de l’aigua depurada es reutilitzi per al reg de cultius; els llots sorres i greixos es valorin com a abonament en agricultura o jardineria, i s’arribi a l’autosuficiència energètica durant alguns mesos de l’any. El seu model de gestió ha sigut reconegut com a bona pràctica per la publicació ‘European Circular Economy Stakeholder Platform’.

La natura és el millor exemple a imitar per protegir el planeta. Agbar impulsa el desenvolupament de models respectuosos i responsables amb el clima i l’entorn. Ho fa a través de la implantació d’infraestructures verdes (solucions basades en la natura o la naturalització d’instal·lacions, tant en l’àmbit urbà com en espais d’interès natural, preservant la biodiversitat i els serveis ecosistèmics que es generen) i una economia baixa en carboni. Un cas paradigmàtic el constitueixen els aiguamolls artificials de depuració d’Illa de Mar i l’Embut (Delta de l’Ebre), gestionats per Agbar. El 2020 van ser declarats reserva natural de fauna salvatge pel Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya. Actualment és una zona d’alt interès ornitològic, que ofereix espais idonis (refugis, zona d’alimentació i nidificació) per a l’observació d’aus, algunes de les quals, amenaçades de desaparició, passejos naturalistes i educació ambiental. Amb exemples com aquests, es contribueix a la preservació del planeta i a intentar moure la data de l’Overshoot Day, dia crític per al planeta. 

Temes:

Aigua Agbar