Restriccions

Mapa dels carrers tallats a Barcelona pel Dia sense Cotxes 2017

Les principals limitacions afecten la Via Laietana i Gran de Gràcia

dia-sense-cotxes

dia-sense-cotxes

3
Es llegeix en minuts
Antonio Madridejos
Antonio Madridejos

Periodista

ver +

Un total de 76 carrers de Barcelona, la majoria secundaris, es tallaran al trànsit o patiran restriccions avui divendres, dia 22 de setembre, amb motiu de la celebració del Dia Mundial sense Cotxes, una iniciativa que pretén donar a conèixer els avantatges de viure en una ciutat amb menys circulació i millor qualitat de l'aire. Les dues principals restriccions afectaran la Via Laietana i Gran de Gràcia. 

La Guàrdia Urbana desplegarà un dispositiu especial per minimitzar les afectacions i es reforçarà el transport públic, segons ha explicat la regidora de Mobilitat, Mercedes Vidal.

Encara que el nombre de carrers afectats puja lleugerament respecte a l'any anterior, el principal canvi d'aquest any afecta el dia de la setmana: un divendres a l'inici d'un pont festiu. El 2016 va caure en dijous; el 2015, en dissabte.

Reducció del trànsit del 6,1% l'any passat

El 2016, segons estimacions municipals, a la ciutat hi va haver uns 125.000 desplaçaments menys, xifra que va suposar una reducció del trànsit del 6,1%, un percentatge discret però gens menyspreable. En els accessos a la ciutat, el descens del trànsit va ser fins i tot superior, del 7,5%. Al mateix temps, els usuaris de metro, autobús i Ferrocarrils de la Generalitat van augmentar en una quantitat similar gràcies als nous "conscienciats", com els va definir l'ajuntament. I no es va acabar el món.

Xavier Querol, investigador de l'Institut de Diagnòstic Ambiental i Estudis de l'Aigua (IDAEA-CSIC), a Barcelona, insisteix que el menys important és el percentatge de reducció del trànsit i la millora en la qualitat de l'aire. De fet, és un únic dia entre 365. "El Dia sense Cotxes, que se celebra en centenars de ciutats europees, és una gran ocasió perquè els veïns puguin veure com es viu de bé sense trànsit i sense soroll. Que es vegin els avantatges", resumeix. "Molts descobreixen que es poden moure en metro més ràpid que en cotxe", afegeix.

El mateix opina Ricard Riol, president de l'Associació per a la Promoció del Transport Públic (PTP): "Aquests dies són perquè la gent experimenti què és passejar per un carrer sense soroll ni contaminació. L'important és que se'n parli".

Riol respon als que opinen que el que fan els conductors en aquestes ocasions és simplement anar per altres carrers sense restricció i que tot segueix igual. "Això no és així", diu. La limitació de l'espai per als cotxes en els últims temps, prossegueix el president de la PTP, ha tingut un efecte directe en el nombre de persones que es decideixen a agafar el cotxe. A més, el nombre d'usuaris del transport públic no para de pujar. "Abandonar tres milions de cotxes d'un dia per l'altre no és possible. Estem en una transició constant cap a unes societats amb menys cotxes", insisteix Riol.

Querol lamenta que la festa es deixés de celebrar a Barcelona durant anys per "falta de voluntat política" i recorda, per exemple, que a Madrid s'ha avançat molt. Allà es va tallar la Gran Vía per primera vegada en un Dia sense Cotxes i després l'experiència s'ha repetit "sense problemes en altres dates", inclosos 23 dies seguits de les festes de Nadal passades. "La gent va aprofitar aquell dia per passejar pel centre de la ciutat amb tranquil·litat". Els comerciants no es van queixar.

Via Laietana i Gran Via 

A la Via Laietana, un dels principals carrers que es veuran afectats aquest any, s'implantarà un carri bici bidireccional al centre de la calçada i s'eliminarà el trànsit privat de pujada i el carril esquerre de baixada. La pujada serà exclusiva per a bus, taxi i autocars. El tall en via ascendent es prolongarà entre les 8.00 i les 21.00 hores. L'any passat, recorda Querol, els ciclistes van poder recórrer la via en un carril bici ampli i sense perill: "Si fos sempre així, s'hi animaria més gent". 

Per la seva part, Gran de Gràcia -entre l'avinguda de la Diagonal i la plaça de Lesseps- estarà tallat al trànsit entre les 11.00 i les 21.00 hores i tindrà circulació exclusiva per a bus, taxi, autocars i bicicletes (en el sentit habitual de la via). En aquest cas, el tall s'iniciarà més tard per no interrompre les operacions de càrrega i descàrrega en aquest àmbit.

Notícies relacionades

A més, la cruïlla de Borrell amb Tamarit es convertirà en la Cruïlla per la Qualitat de l'Aire i es tallarà al trànsit per mostrar com seria aquest espai urbà si no hi circulessin vehicles motoritzats amb la instal·lació pedagògica #respiranet.

En total, durant la jornada d'aquest divendres a Barcelona s'han organitzat 108 activitats, incloent-hi tallers, passejades en bici, lectures i jocs al carrer, entre altres. L'objectiu, segons explica l'ajuntament, és que els cotxes deixin d'ocupar totes les vies de la ciutat i el seu lloc l'omplin amb les seves propostes veïns, vianants i col·legis. La programació completa sobre la Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura i el Dia sense Cotxes es pot consultar a l'adreça http://ajuntament.barcelona.cat/setmanamobilitat.