Loteria de Nadal 2022

La loteria de Nadal: ¿comprar a Sort porta sort?

Aquestes són les terminacions del Gordo que menys han sortit en el Sorteig Extraordinari de Nadal

La població del Pallars s’ha emportat quatre Gordos en la història i és la localitat on més es gasta per habitant: 103,08 euros

La loteria de Nadal: ¿comprar a Sort porta sort?

EDUARDO PARRA / EUROPA PRESS

3
Es llegeix en minuts
Martí Odriozola i Marcé (Verificat)

 El Nadal és sinònim de loteria: dos de cada tres euros invertits pels espanyols en cupons es concentren en el Gordo de Nadal i el Sorteig del Nen, segons l’Anuari 2021 del Consell Empresarial del Sector del Joc. Ningú sap on caurà el Gordo, però les dades donen algunes pistes. Madrid i Barcelona centralitzen els premis: 82 i 42 vegades, respectivament. També són les que més loteria compren: 493 i 269,6 milions d’euros invertits el 2021, respectivament. Aquestes dades són les esperades, ja que es tracta de les dues províncies més poblades. Però no sempre és així.

Sòria encapçala les dades d’inversió per habitant. El 2021, els sorians van dedicar de mitjana 232 euros a la Loteria de Nadal. La segona província va ser Guipúscoa, amb 133 euros, i la tercera, Burgos, amb 126. La mitjana espanyola es va quedar en 64 euros per persona i la catalana, en 49.

Sòria és des del 2014 l’única província on s’han superat els 195 euros per habitant. Només a set províncies més es van invertir més de 100 euros per persona en algun dels últims vuit anys, i mai més de 133.

Però la inversió té recompensa. La província menys poblada d’Espanya va ser la segona amb més premis per habitant l’any passat: 167 euros, només per darrere dels 227 dels castellonencs.

Lleida, al capdavant

Sort, la capital del Pallars Sobirà, és parada obligatòria quan es parla de loteria. S’ha emportat quatre Gordos: el 2003, el 2004, el 2007 i el 2017. No hi ha dades sobre els dècims venuts a cada municipi, tanmateix la província de Lleida (on es troba) és el territori català on més es gasta per habitant amb diferència: 103,08 euros el 2021, pels 47,18 de Barcelona, els 45,43 de Tarragona i els 37,88 de Girona. Aquesta tendència es repeteix almenys des del 2014.   

En un exercici d’estadística ficció, Sort (un poble de 2.181 habitants) seria el municipi on més vegades ha caigut el Gordo en relació amb la seva població. En concret, si arribessin als 100.000 habitants, haurien guanyat 183 vegades, comparat amb les 2,57 de Barcelona.

 També és el tercer municipi menys poblat on el Gordo ha caigut més d’una vegada. Només el superen Belmonte (Castella-la Manxa) i Boñar (Castella i Lleó). En total, només sis localitats de menys de 10.000 habitants han guanyat el Gordo més d’una vegada al llarg dels 210 anys d’història.

La Grossa

La Grossa de Cap d’Any mai ha tocat a Sort des de la seva creació, el 2013. Les vendes al Pallars Sobirà no destaquen respecte d’altres comarques. 

La Loteria de Nadal no només porta sort als premiats, també als polítics. El partit en el govern «tendeix a rebre més vots a les províncies premiades amb el Gordo», segons l’article acadèmic ‘La suerte de los políticos: La Loteria de Navidad en España’, amb dades sobre els premis repartits per província en el sorteig de Nadal entre 1986 i el 2009 i els resultats de les diferents eleccions generals. 

 En concret, els autors assenyalen que «mentre que, a la província mitjana, el partit en el govern tendeix a obtenir un 0,73% menys de vots respecte a l’anterior elecció, a les províncies que durant la legislatura han obtingut el Gordo observem un increment en els vots obtinguts pel partit governant pròxim al 2,33%». L’efecte s’observa tant sota els governs del PP com del PSOE. 

Notícies relacionades

D’altra banda, jugar cada any al mateix número de loteria no farà que tinguis menys probabilitats de guanyar. És la coneguda com a fal·làcia Montecarlo o del jugador, que ens porta a creure erròniament que els successos passats afecten els futurs. Aquesta fal·làcia es remunta a 1913, quan un grup de jugadors van perdre molts diners apostant al vermell en el joc de la ruleta francesa després que la bola caigués al negre 26 vegades seguides, convençuts que no podia continuar sortint negre.

 

Premis Loteria de Nadal 2023

Comprovar Loteria de Nadal 2023

El sorteig de la Loteria de Nadal que se celebrarà el proper 22 de desembre repartirà 2.408 milions. El Gordo de la Loteria de Nadal 2023 estarà dotat amb un premi 400.000 euros al dècim.