Sorteig Extraordinari de Nadal 2020

Bitllet, tremuja, trompeta... Diccionari de la Loteria de Nadal 2020

Bitllet, tremuja, trompeta... Diccionari de la Loteria de Nadal 2020
1
Es llegeix en minuts
Manuela Valdés

A causa de l’arrelament delSorteig Extraordinari de Nadal al nostre país, el desembre de 2019 nou paraules del lèxic de la Loteria es van incorporar a l’actualització de la 23a edició del Diccionari de la Llengua Espanyola (DLE).

Cada 22 de desembre, amb motiu del Sorteig de Nadal, milions de persones escolten paraules com filferro, copa, lira, paraigua, taula, tremuja i trompeta amb un significat que es pot consultar al diccionari acadèmic. Així mateix, termes com «capella» o «postero/ra», vinculats a la tradició popular de la Loteria Nacional des de fa més de dos segles, també apareixen ja a l’esmentat diccionari.

Vocabulari de la Loteria de Nadal

Filferro:En la loteria d’alguns països, cada un dels filferros en què s’enfilen, una vegada extretes del bombo, les boles dels números premiats i les dels seus premis corresponents.

Capella:En la loteria espanyola, maqueta final d’un dècim o d’un bitllet, en el qual encara no figura imprès un número del sorteig.

Copa:En la Loteria d’alguns països, recipient ample i transparent, en forma de copa, on cau la bola que surt del bombo després de lliscar per la trompeta.

Lira: En la loteria d’alguns països, aparell format per deu barnilles metàl·liques on s’ordenen les boles després del seu recompte i comprovació abans d’introduir-les al bombo. En la Loteria de Nadal en total hi ha 200 lires, que contenen cada una 500 boles.

Paraigua:En la loteria d’alguns països, estructura circular de la que pengen les lires que contenen totes les boles dels números en joc.

“Postero, ra”: Persona que tenia al seu càrrec un establiment de venda de loteria.

Taula: En determinats països, expositor o tauler en què es mostren les boles dels números premiats i les dels seus corresponents premis.

Notícies relacionades

Tremuja:Recipient transparent en forma d’embut que serveix per fer passar les boles amb els números en joc des de les lires fins al bombo.

Trompeta:Embut o canal per on llisquen les boles des del bombo fins a la copa.

Premis Loteria de Nadal 2023

Comprovar Loteria de Nadal 2023

El sorteig de la Loteria de Nadal que se celebrarà el proper 22 de desembre repartirà 2.408 milions. El Gordo de la Loteria de Nadal 2023 estarà dotat amb un premi 400.000 euros al dècim.