Primer sorteig extraordinari del 2023

¿Han encertat els vidents les prediccions de la Loteria del Nen? La ciència sí

  • Comprovar Loteria del Nen 2023: on ha tocat i números premiats

  • Llista oficial de premis de la Loteria del Nen 2023, en PDF

¿Han encertat els vidents les prediccions de la Loteria del Nen? La ciència sí

Gemma Tubert / Diari de Girona

1
Es llegeix en minuts
Manuela Valdés

Any rere any, vidents i endevins es llancen a pronosticar els números que sortiran en la Loteria de Nadal i en el Sorteig Extraordinari del Nen. Però rarament encerten. I és que estadísticament parlant, tots els dècims tenen les mateixes possibilitats de guanyar.

En l’edició nadalenca sí que n’hi va haver un que va clavar la predicció: el Maestro Joao va dir que veia «l’ acabament en el 2 o en el 0». I així va ser: el Gordo va caure el desembre passat en el 05490. Tanmateix, va fallar en la resta del vaticini: «Tingueu en compte que veig capicua o repetició».

Quant a la Loteria del Nen, el tiktoker Antonio Escabias va errar al dir que el número guanyador seria el 44600. Tampoc va encertar el ’vident’ Víctor Osuna, que va apostar pel 12230. Tots dos apostaven pel 0 que, d’altra banda, és l’acabament que més ha sortit en aquest sorteig. Aquests números ni tan sols han aconseguit reintegrament, acabament o algun dels premis menors.

Probabilitat

Tanmateix, la ciència sí que ha encertat, tot i que només sigui perquè els matemàtics no es van atrevir a donar un número exacte i només van parlar d’acabaments. Malgrat que no poden revelar cap número guanyador, les matemàtiques sí que permeten extreure algunes conclusions sobre la possibilitat de guanyar aquest i altres sortejos.

Per exemple, pel repartiment i la quantitat de premis, és més probable que toqui alguna cosa en la Loteria del Nen que en la de Nadal, concretament del 0,00001.

Atzar

Notícies relacionades

Així mateix, també es pot recórrer a revisar quins han sigut els números amb més ’sort’ de les anteriors edicions. En el cas de la loteria celebrada el dia de Reis, el zero és el guanyador que més vegades es repeteix, amb un total de 20 acabaments els últims 113 anys. Per darrere, el set ha tocat en un total de 14 ocasions, mentre que els dècims acabats en tres havien sigut els menys afortunats del podi, ja que han resultat guanyadors en tan sols sis sortejos anteriors, segons els registres de Loteries i Apostes de l’Estat.

Fins aquest any, en el qual el primer premi ha recaigut en el 89603, i per tant l’acabament en tres ja suma set sortejos. I es decanta la balança cap a la ciència (ciència 1 – vidents 0) per demostrar, una vegada més, que el Sorteig del Nen és pur atzar i que et toqui és una loteria.