La UNRWA adverteix que deixar de finançar Gaza seria un "error"

Borrell assenyala que el final de l’ajuda portaria a una catàstrofe humanitària més gran

La UNRWA adverteix que deixar de finançar Gaza seria un "error"

SILVIA MARTINEZ

1
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

Deixar de finançar l’Agència de les Nacions Unides per als Refugiats Palestins (UNRWA), de la qual depenen més de dos milions de persones només a Gaza, seria un "error" en termes d’"esforç col·lectiu per a la pau i seguretat" al Pròxim Orient, no només per l’ajuda a curt termini que ofereix a la població sinó perquè és l’única veu que promou els drets humans, la igualtat de gènere i un pensament crític en una zona governada per Hamàs. L’advertència la va llançar ahir el comissionat general de la UNRWA, Philippe Lazzarini, després de reunir-se a Brussel·les amb els ministres de cooperació europeus a invitació del cap de la diplomàcia de la UE, Josep Borrell.

Notícies relacionades

La UNRWA, sosté Lazzarini, va molt més enllà de satisfer les necessitats més bàsiques en matèria d’alimentació i sanitat. També garanteix educació a milers de nens i nenes "profundament traumatitzats", que necessitaran tornar a un entorn educatiu quan acabi la guerra, per la qual cosa tallar aquesta via seria alguna cosa així com disparar-se a un mateix a un peu. "Com més esperem, més sembrarem les llavors de l’odi i el ressentiment en el futur. I aquesta no és, sens dubte, una recepta per promoure una pau i una estabilitat duradores a la regió". Un diagnòstic amb què coincideix el cap de la diplomàcia europea.

"Interrompre el suport a la UNRWA significaria la interrupció de serveis vitals per a milions de persones en necessitat i una catàstrofe humanitària més gran per a Gaza que cal evitar. No només perquè sigui un imperatiu humanitari sinó perquè podria tenir repercussions per a l’estabilitat de la regió i afectaria també els europeus", va dir Borrell, recordant que la UNRWA no només ajuda Gaza sinó també Jordània, el Líban, Síria i Cisjordània.