El conflicte del Pròxim Orient
Israel eleva el to contra Guterres i redobla l’ofensiva a la Franja de Gaza
L’exèrcit hebreu al·lega que són milicians de Hamàs que s’han rendit
Els israelians celebren la primera nit de Hanukkà de diferents maneres de cap a cap del seu territori. A Tel Aviv, centenars de persones es concentren per encendre 138 espelmes en el Festival dels llums jueu. Una per cada persona encara captiva a la Franja de Gaza. A Jerusalem, les masses de la ultradreta s’enfronten amb la policia que els impedeix anar pel barri musulmà de la Ciutat Vella. Sota estricte control policial, demanen el restabliment del "control jueu" sobre la Muntanya del Temple, el lloc més sagrat del judaisme, o l’esplanada de les Mesquites, el tercer de l’islam. Al cor de Gaza, les tropes israelianes es reuniran al voltant de la menorà, el canelobre jueu de set braços, que mesura 13 metres i ha sigut instal·lat a la ciutat homònima de l’enclavament palestí. Mentrestant, la majoria de soldats no descansen, perquè es redoblen els atacs sobre Gaza, i maten així al seu pas desenes de palestins. Els vius són expulsats fins a la frontera amb Egipte, i s’aplana el terreny per a les celebracions jueves. I les autoritats carreguen amb més duresa contra el secretari general de l’ONU, António Guterres, després del seu últim gest per intentar aturar l’escalada de violència.
"En els pròxims 20 anys, veureu un Israel molt diferent pel que va passar el 7 d’octubre", diu Fayga Marks, una israelianonord-americana que ha acudit a les portes de la Ciutat Vella de Jerusalem per unir-se a la marxa ultradretana. "Ja és hora que ens defensem, que diguem que el que és nostre és nostre i que deixem de complaure el nostre enemic; si això significa disparar-lo al cap, no tinc cap problema amb això", afirma, molt exaltada. Convençuda de la seva "lluita espiritual" per tornar a Déu "la llar que ell va escollir i que pertany als jueus", es manté al marge dels aldarulls entre els assistents a la marxa i les forces de seguretat d’Israel, que igualen en número els manifestants. La majoria són joves que busquen l’enfrontament i llancen càntics en hebreu. Molts no saben el que diuen ja que, entre ells, parlen un anglès amb accent californià o un espanyol de Buenos Aires.
Com el Yaakov, que ha vingut de Los Angeles per estudiar en una ieixivà (un centre d’estudis de la Torà), "perquè estimo Israel i és la nostra pàtria", diu a aquest diari. Fa dos mesos que el poble israelià va patir l’atac més terrible i hi va respondre amb la més ferotge de les seves agressions, però a Jerusalem les tensions internes han tornat a aflorar en aquesta reduïda marxa del sector més radical de la societat israeliana.
Notícies relacionades"Amenaça per a la pau"
Les crítiques a Occident s’han fet presents, recollint les paraules dels seus representants, que han elevat el to contra el secretari general de les Nacions Unides. Des que el portuguès afirmés que l’atac de Hamàs "no es va produir en el buit", sinó que va arribar després de "56 anys d’ocupació asfixiant", Israel ha exigit la seva dimissió. Ahir, el seu ministre d’Exteriors el va acusar de ser "una amenaça per a la pau mundial" i de recolzar "el segrest d’infants i la violació de dones" per la seva insistència a promoure un alto el foc a Gaza. Hores abans Guterres havia invocat l’article 99 de la Carta de les Nacions Unides per mirar de forçar un alto el foc en el Consell de Seguretat davant el "ràpid deteriorament" de la situació i la "magnitud de la pèrdua de vides humanes". Des del nord fins al sud, passant amb especial recalcament sobre aquells llocs que Israel qualifica de segurs, els bombardejos arriben a cada racó de la Franja. La més ferotge de les agressions israelianes ja ha provocat la mort d’almenys 17.177 palestins, d’acord amb el Ministeri de Salut de Gaza. Molts van morir ahir en bombardejos sobre edificis residencials a la ciutat de Gaza. També va anunciar que hi ha uns 46.000 ferits que estan sent tractats en hospitals disfuncionals i sota constant assetjament. Diverses imatges mostren que les tropes israelianes han detingut dotzenes de palestins al nord de l’enclavament, els han tret la roba i els han deixat només amb els calçotets i un tros de tela que els immobilitza les mans i un que els cobreix els ulls. L’Exèrcit al·lega que són milicians de Hamàs que s’han rendit, però diverses fonts assenyalen que eren homes buscant refugi en una escola de les Nacions Unides. A més, els atacs des del sud del Líban han causat una víctima civil en el costat israelià. Per la seva banda, Diaa Rashma, cap del Servei d’Informació d’Egipte, ha dit que el seu país mai permetria que es buidés la Franja de Gaza dels seus residents mentre la campanya militar d’Israel els empeny cap al sud, cap a la frontera amb la península egípcia del Sinaí. Però en el sud de Gaza, es concentren desenes de milers de persones sense un lloc al qual tornar. En tot l’enclavament, les imatges de desesperació, fam i desolació es repeteixen.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Salut a la tercera edat La genètica dels superavis pesa més en la seva longevitat que els hàbits
- PEDERÀSTIA A L’ESGLÉSIA La víctima d’El Pilar va dir als capellans que era un "regal sexual"
- #METOO Més de 20 dones acusen Eduard Cortés d’assetjament sexual
- Ajudes La Diputació de Barcelona injecta 50 milions als ajuntaments
- La xifra de morts per la dana arriba a 158 i amenaça de créixer
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- José Luis Duran: "Per a una empresa, pagar el que li suposa una FP dual intensiva és ‘peccata minuta’"
- El Govern català revisarà els indicadors perquè els pacients "estiguin ben atesos"
- Salut emplaça a diagnosticar trastorns mentals greus
- Muntanyisme Mor un senderista de l’Hospitalet a l’entorn del cim Castell d’Acher