Entendre-hi més

Mozah bint Nasser al-Missned, la glamurosa i hàbil ex xeiquessa de Qatar

  • Cap de les tres dones de l’actual emir s’acosta ni en carisma ni en altura política a la seva sogra.

Mozah bint Nasser al-Missned, la glamurosa i hàbil ex xeiquessa de Qatar

AFP

3
Es llegeix en minuts

Per posicionar-se com a primera dama d’un país del Pròxim Orient cal donar la cara i Mozah bint Nasser al-Missned, ex xeiquessa de Qatar i mare de l’actual emir, ha sabut fer-ho. La seva posada de llarg internacional va ser el 2003, quan va aparèixer, silent, en una entrevista al programa ‘60 minutes’, de la CBS, mentre entrevistaven el seu marit, Hamad bin Khalifa al-Thani, llavors emir de Qatar: no va trigar a apoderar-se de l’emissió a l’aparèixer amb el rostre descobert en un país on es porta el vel integral i les dones no solen tenir presència pública. Molts van entreveure la seva influència quan el seu marit va ascendir com a emir de Qatar, el 1995, donant un cop d’Estat incruent mentre el seu pare es trobava en un viatge internacional a Ginebra. I també després, al 2013, quan Hamad bin Khalifa al-Thani va abdicar a favor del segon fill que va tenir amb ella, Tamim bin Hamad al-Thani, actual emir de Qatar, de 42 anys.

Notícies relacionades

Cap de les tres dones de l’actual emir no s’acosta ni en carisma ni en altura política a la seva sogra. Mozah bint Nasser al-Missned presumeix en el seu compte d’Instagram d’haver cosit amb les seves mans la bandera de Qatar en un quart d’hora a partir d’una bufanda vermella abans de baixar del jet en un moment històric: el dia en què es va decidir que el país àrab acolliria el Mundial. Però, més que per la seva habilitat amb l’agulla, és coneguda per ser una de les consumidores més voraces d’alta costura del món sencer. Les sofisticades peces que porta, túniques i vestits entallats amb turbant a tall de vel en una reinterpretació distingida de l’islam, li han valgut comparacions amb Grace Kelly i Jackie Kennedy, una elegància de la qual va fer gala en la seva visita oficial a Espanya el 2011. En cercles econòmics se li atribueix estar personalment darrere de Mayhoola for Investments, el fons qatarià que competeix en el sector del gran luxe i que és propietari de Valentino i de Balmain. No són, sens dubte, les úniques operacions de la família reial qatariana, amb una fortuna que supera els 450.000 milions de dòlars, moguts a través de Qatar Investment Authority, el fons sobirà d’inversió de Qatar creat el 2005 per gestionar els superàvits generats per l’exportació de gas i petroli. Només a Anglaterra tenen 4.000 títols de propietat, segons ‘The Guardian’, incloesos els hotels Ritz i The Savoy. Entre les aclaparadores mansions dels qatarians a Londres destaca el número 1 de Cornwall Terrace, a prop de Buckingham Palace, originalment tres vivendes històriques que l’ex xeiquessa va adquirir el 2014. També és col·leccionista d’art, un amor que ha inculcat en una de les seves filles, Xeikha al-Maiassa, en qui molts veuen la seva hereva natural. 

Segona dona i favorita de l’emir emèrit, ni la seva tasca al capdavant de la Qatar Foundation, braç cultural del país, ni la seva defensa de causes com l’educació l’han portat mai a trencar el silenci davant les vulneracions dels drets humans a Qatar que han denunciat nombrosos organismes internacionals entre els quals hi ha Amnistia Internacional. Al cap i a la fi, el seu matrimoni amb Hamad bin Khalifa al-Thani va servir per apuntalar el règim: filla d’un opositor al pare del seu marit, va créixer en l’exili. Gràcies al seu matrimoni amb l’hereu a la corona el 1977, es va fer la pau entre les dues principals dinasties de Qatar. I va néixer la seva llegenda.