MÉS PERIÓDICO

Pegasus: set casos de personatges famosos espiats

Pegasus: set casos de personatges famosos espiats
1
Es llegeix en minuts
Andrea López-Tomàs

Chapo Guzmán (narcotraficant)

El primer èxit de Pegasus

Com la resta de la seva vida, la detenció del Chapo, l’home més buscat del planeta, va ser de pel·lícula. El ciberespionatge als telèfons de l’actriu Kate del Castillo, amiga del traficant, i al mateix Chapo van permetre’n l’arrest el 2016.

Jamal Khashoggi (periodista)

El malson de l’Aràbia Saudita

Va ser assassinat i esquarterat al consolat de l’Aràbia Saudita a Istanbul el 2018. Anys després es va descobrir que els telèfons de la seva dona i de la seva promesa estaven infectats. El monitoratge va provenir d’Emirats, aliat saudita.

Jeff Bezos (empresari)

La descoberta d’una infidelitat

Pegasus va entrar al seu mòbil a través d’un vídeo de WhatsApp enviat pel príncep hereu saudita, Mohammed Bin Salman, i va destapar la seva aventura amb una reportera. La seva dona Mackenzie Scott li va demanar el divorci per 36.105 milions d’euros.

Emmanuel Macron (polític)


Sota la lupa del Marroc

Un dels telèfons del revalidat president de França va figurar en una llista d’espiats per les autoritats marroquines el 2019, juntament amb els del primer ministre Édouard Phillippe i almenys 14 ministres.

Andrés López Obrador (polític)

Un client espiat

El president de Mèxic –que va contractar els serveis de Pegasus– va acabar sent espiat, igual que la seva dona, fills, metges i més de 50 d’afins al seu partit (AMLO) entre 2016 i 2017. El va contractar el seu predecessor en el càrrec, Enrique Peña Nieto.

Boris Johnson (polític)


Objectiu dels Emirats

El primer ministre britànic va ser espiat el 2020 pels Emirats Àrabs Units. El Govern britànic ha confirmat l’espionatge però no van corroborar que es tractés del ‘software’ israelià. També desconeixen quina informació es va obtenir.

Mohammed VI (rei del Marroc)


Atacat i a la defensiva

El telèfon del monarca i d’altres membres de la seva família figuren en una llista de 50.000 objectius potencials de Pegasus revelada al juliol. Mentrestant, el Govern de Rabat nega que el seu servei d’intel·ligència l’hagi fet servir per espiar Pedro Sánchez.