PROJECTE PIONER

Els Emirats Àrabs obren la planta nuclear de Barakah, la primera del món àrab

La instal·lació, el primer reactor de la qual ja s'ha activat, es troba a Barakah, a la regió d'Al Dafra d'Abu Dhabi

zentauroepp54321115 files  a file photo taken on november 12  2019 as a handout 200801134758

zentauroepp54321115 files a file photo taken on november 12 2019 as a handout 200801134758

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Aquest dissabte la Corporació d’Energia Nuclear dels Emirats Àrabs Units (ENEC, per les seves sigles en anglès), ha anunciat la posada en marxa del primer reactor de la planta d’energia nuclear de Barakah, la primera del món àrab, a Barakah, a la regió d’Al Dafra, a l’emirat d’Abu Dhabi, informa Europa Press.

Una vegada la planta entri completament en funcionament, produirà 5,6 gigawatts d’electricitat i estalviarà cada any un total de 21 milions de tones d’emissions de carboni, cosa que equival a la retirada anual de 3,2 milions d’automòbils de les carreteres dels Emirats Àrabs Units, segons les autoritats, que calculen que una quarta part dels habitants del país es beneficiaran de la nova planta.

L’entrada en funcionament de la planta forma part de l’anomenat Programa d’Energia Nuclear Pacífica dels Emirats, desenvolupat amb la intenció de «generar electricitat neta per a la nació durant almenys els pròxims 60 anys», segons el comunicat de l’ENEC recollit per l’agència oficial de notícies dels Emirats WAM.

Recolzament sud-coreà

La planta s’ha desenvolupat en conjunt amb la filial nuclear de l’ENEC, Nawah, i la companyia sud-coreana Korea Electric Power Corporation (KEPCO), responsables de la supervisió i proves de control prèvies a la posada en marxa del reactor de la Unitat 1 de la planta, que ja està preparada per connectar-se a la xarxa elèctrica nacional «i així proporcionar els primers megawatts d’electricitat neta a les llars i negocis» del país.

Notícies relacionades

L’Associació Mundial d’Operadors Nuclears (WANO, per les seves sigles en anglès) ha verificat que aquesta planta compleix «les millors pràctiques internacionals en la indústria de l’energia nuclear». Els organismes internacionals han fet més de 255 inspeccions per assegurar que la planta no amaga més intenció que l’entrega d’energia per a usos civils.

Moment històric

El director executiu de l’ENEC, Mohamed Ibrahim al-Hammadi, ha descrit aquesta posada en marxa com «un moment històric» i la «culminació de més d’una dècada de visió, planificació estratègica i una sòlida gestió del programa nuclear». «Ara som un pas més a prop d’aconseguir el nostre objectiu de proveir fins a un quart de les necessitats d’electricitat de la nostra nació i d’impulsar el seu creixement futur amb seguretat, fiabilitat i sense emissions contaminants», ha declarat.