DETINGUT A MÀLAGA

El jutge envia a presó l'exdirector de la petroliera mexicana Pemex

El magistrat entén que no té prou com per esperar a cursar la tramitació de l'extradició

Lozoya, detingut dimecres a Màlaga, s'ha negat a ser retornat al seu país

zentauroepp52265016 ame1630  ciudad de m xico  m xico   12 02 2020   fotograf a 200212175918

zentauroepp52265016 ame1630 ciudad de m xico m xico 12 02 2020 fotograf a 200212175918 / Jose Mendez

1
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez

El jutge de l’Audiència Nacional Ismael Moreno ha decretat l’ingrés a la presó de l’ex director general de la petroliera mexicana Pemex Emilio Ricardo Lozoya, reclamat pel seu país per delictes de corrupció presumptament comesos entre el 2012 i el 2013. La Fiscalia mexicana xifra en 280 milions de dòlars el total de diners defraudats per delictes que, segons l’ordenament jurídic espanyol, serien constitutius de blanqueig de capitals.

El magistrat ha tingut en compte que, segons la seva pròpia declaració, feta a través de videoconferència des dels jutjats de Marbella, localitat malaguenya pròxima al lloc on va ser detingut aquest dimecres, només fa dos dies que és a Espanya, cosa que impedeix pensar que tingui prou arrelament com per eliminar el risc de fuga, mentre es tramita l’extradició cursada per Mèxic.

Carnet fals

Lozoya ha rebutjat davant del jutge ser tornat al seu país, que ara disposa de 45 dies per enviar a Espanya tota la documentació de la qual disposin per acreditar els fets pels quals se’l reclama. El jutge destaca, en la seva interlocutòria, que en el moment de la detenció viatjava en un taxi d’una empresa privada, i proveïda d’una identificació de conducció mexicana, però a nom d’una altra persona; concretament Johathan Solís Fuentes, cosa que s’interpreta com «una intenció de sostreure’s a l’acció de la justícia».

Notícies relacionades

Les autoritats mexicanes van iniciar una recerca internacional per detenir el pròfug, que va conduir a Espanya on se situava el fugitiu, tot i que l’alt poder adquisitiu i els seus llaços internacionals en complicaven la localització.

Les investigacions dutes a terme per la Policia Nacional es van prolongar durant nou mesos, fins que a principis del 2020 es va poder situar el pròfug a Màlaga.