ULTRADRETA AL BRASIL

Bolsonaro desencadena una allau de crítiques a l'exaltar la dictadura de Pinochet

El capità retirat ataca el pare de l'alta comissionada de l'ONU, víctima del règim militar

Bachelet ha denunciat la reducció dels espais democràtics al Brasil

Brazil s President Jair Bolsonaro speaks during a review and modernization ceremony of occupational health and safety work at the Planalto Palace in Brasilia  Brazil July 30  2019  REUTERS Adriano Machado

Brazil s President Jair Bolsonaro speaks during a review and modernization ceremony of occupational health and safety work at the Planalto Palace in Brasilia Brazil July 30 2019 REUTERS Adriano Machado / ADRIANO MACHADO (REUTERS)

3
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert

El president del Brasil, Jair Bolsonaro, va tornar a provocar una tempesta política. Els greuges contra l’alta comissionada de l’ONU per als Drets Humans, Michel Bachelet, van exposar el president brasiler a crítiques internes i també del xilè Sebastián Piñera. Des de la presó, l’exmandatari Luiz Inácio Lula da Silva va qualificar de "vergonyoses" les paraules del capità retirat, que, a més d’atacar Bachelet, va exaltar la dictadura del general Augusto Pinochet (1973-90). 

"Bolsonaro no es cansa de vomitar ignorància i avergonyir el Brasil davant del món. La meva solidaritat amb Bachelet i el poble xilè, que avui han tingut la memòria dels seus morts i desapareguts violentada per aquest senyor", va dir Lula.

L’alta comissionada de l’ONU havia advertit sobre la "reducció dels espais democràtics" al Brasil a causa de la repressió estatal. Bolsonaro no es va demorar a respondre-li en un estil retòric que només és igualat pel seu col·lega nord-americà Donald Trump. Pel president, la dirigent socialista ha seguit "la línia" del francès Emmanuel Macron de "ficar-se en els assumptes interns i la sobirania del Brasil". 

Ella, va afegir, "oblida que el seu país no és Cuba gràcies als que van tenir el coratge d’aturar l’esquerra el 1973".  Les paraules més dures les va tenir, no obstant, contra el seu pare, Alberto Bachelet, que va morir després del cop d’Estat de l’11 de setembre de 1973 com a conseqüència de les tortures que va rebre a la presó. Bolsonaro el va qualificarde"comunista” i, a més, va publicar a les xarxes socials una fotografia de Bachelet en els seus dies de governant juntament amb els seus llavors homòlogues Dilma Rousseff (Brasil) i Cristina Kirchner (Argentina).

Pinochetista de soca-rel

Pinochetista de soca-relBolsonaro admira el model econòmic que a grans trets persisteix fins i tot a Xile. De fet, el seu primer viatge com a cap d’Estat en funcions el va fer a Santiago, on va ser rebut per Sebastián Piñera. El Govern d’ultradreta vol imitar el sistema privat de pensions vigent en aquest país. No obstant, Piñera es va veure obligat a prendre una moderada distància del capità retirat. "Nocomparteixo en absolut l’al·lusió feta pel president Bolsonaro respecte a una expresidenta de Xile i especialment en un tema tan dolorós com la mort del seu pare", va dir.

No obstant,Piñera, que lidera l’espai conservador xilè però s’ha oposat a Pinochet en el plebiscit de 1988, va considerar que "tota persona té dret a tenir el seu propi judici històric" sobre els Governs de Xile durant aquells dolorosos anys.

El portal xilè ‘El Mostrador’ va estimar que el Palau de la Moneda va optar d’aquesta manera per una declaració “ambigua”. El diputat socialdemòcrata Ricardo Celis va opinar que el Govern “ha estat indulgent” amb el mandatari brasiler. L’exsecretari general de l’Organització d’Estats Americans (OEA), el socialista José Miguel Insulza, va fer pròpia les definicions de Lula i va dir que Bolsonaro "és una vergonya per al Brasil i per a la regió".

Assenyalaments de Bachelet

Piñera va demanar a Bachelet que les seves declaracions sobre la violència al Brasil siguin degudament justificades amb els antecedents i l’evidència que correspon, que no van ser públicament acompanyades en aquesta ocasió".

Durant la seva presentació a Ginebra, l’alta comissionada va consignar el que venen repetint les organitzacions de drets humans brasileres: "Entre el gener i el juny del 2019, només a Rio de Janeiro i São Paulo, se’ns ha informat de 1.291 persones assassinades per la policia, un augment del 12 al 17 % comparat amb el mateix període de l’any passat".

Notícies relacionades

Va afegir, a més, que la majoria de les víctimes van ser habitants de les faveles (barris humils) i afrodescendents, tot en un context en el qual floreixen els "discursos que legitimen les execucions extrajudicials i l’absència de rendició de comptes". La ultradreta brasilera, que havia saludat el lapidari informe de Bachelet sobre la situació veneçolana, la va veure en aquest cas com una política que es fica en els assumptes dels altres. Per Bolsonaro, es va erigir en una defensora de "rodamons" i "va atacar els nostres valerosos policies i militars".

Per la seva banda, l’exsecretari general de l’Organització d’Estats Americans (OEA) José Miguel Insulza va dir que Bolsonaro "és una vergonya per al Brasil i per a la regió".