El Periódico de L'Hospitalet

Hospitalet

Trencar la fractura digital

‘Hackató sènior’ a l’Hospitalet: «Vaig aprendre a escriure amb 50 anys, ara toca el mòbil i internet»

  • Unes 200 persones grans de la ciutat s’han acostat als tallers de l’ajuntament per aprendre funcions bàsiques del telèfon mòbil i de ciberseguretat

4
Es llegeix en minuts
Àlex Rebollo
Àlex Rebollo

Periodista

ver +

Mai no és tard per aprendre. Amb aquesta idea al cap, unes 200 persones grans s’han acostat aquest 30 de setembre al ‘hackató sènior’ que ha acollit el Poliesportiu Municipal de Bellvitge Sergio Manzano, a l’Hospitalet de Llobregat (el Barcelonès).

L’ajuntament, amb la col·laboració de la Fundació «la Caixa» i de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), ha organitzat una sèrie de tallers perquè les persones grans de la ciutat aprenguessin algunes de les funcions bàsiques del telèfon mòbil i de ciberseguretat.

«Vaig aprendre a escriure amb 50 anys, ara toca el mòbil i internet», explica Miguel Delgado. El Miguel va emigrar de Còrdova a l’Hospitalet amb 24 anys i remarca que, en aquella època, era comú que moltes de les persones migrades no sabessin llegir ni escriure, però que, al llarg dels anys, la gent del seu entorn s’hi ha adaptat «bastant bé».

«Jo vaig aprenent a poc a poc», conclou el Miguel, que, als seus 79 anys, diu que també maneja «una mica» l’ordinador.

Segons dades de l’Ajuntament de l’Hospitalet, el 20% dels hospitalencs –cosa que equival a unes 54.000 personestenen més de 65 anys i, d’aquestes, «més de 5.700 persones més grans de 80 anys viuen soles, la majoria dones», destaquen des del consistori.

El Mes de la Gent Gran

Després de dos anys marcats per les restriccions per la covid-19, l’Hospitalet ha recuperat aquest any la celebració de la Setmana de la Gent Gran, i l’ha convertint per primera vegada en el Mes de la Gent Gran, amb una programació d’activitats que s’ha iniciat aquest 30 de setembre i que s’allargarà fins al 21 d’octubre.

«Amb la pandèmia s’ha posat encara més de manifest tota la fractura digital que hi ha entre determinats sectors de la població. La gent gran és un dels perfils més vulnerables perquè necessiten saber com poden utilitzar aquests dispositius i accedir als serveis que les mateixes administracions oferim», explica David Quirós, regidor d’Innovació, Educació i Cultura.

«Fins i tot per anar al metge he hagut de demanar cita per l’ordinador», assenyala Francisca Saragossa, de 71 anys. La Francisca explica que forma part de la junta d’un casal de gent gran a Can Serra i que ha acudit als tallers per aprendre i, després, «poder traslladar-ho al meu casal».

Diferents nivells competencials

Martí Duran, coordinador de la Fundació Politècnica de Catalunya, assenyala que aquesta sessió és un «tast» de les formacions que fan en el marc del programa d’informàtica per a la gent gran de la Fundació «la Caixa». Un programa adaptat a diversos diferents nivells i orientat al fet que persones d’edat avançada adquireixin les competències digitals necessàries per fer més fàcil la seva vida quotidiana.

La diferència entre el nivell de les persones grans ha sigut palpable des del minut u dels tallers que ha acollit el Poliesportiu Municipal de Bellvitge Sergio Manzano, ja que alguns dels assistents no tenien ni WhatsApp. També ho era entre alguns dels múltiples matrimonis que han acudit a l’esdeveniment. És el cas de Carmen Marín, de 66 anys, que després de seguir punt per punt les indicacions dels orientadors ha après a afegir «un cor» al seu perfil de WhatsApp, uns coneixements que just després ha traslladat al seu marit, que anava una mica més endarrerit.

La jornada, una vegada acabats els tallers, ha seguit amb una sessió esportiva dirigida, especialment dissenyada per al col·lectiu de persones grans i organitzada pels poliesportius municipals de l’Hospitalet. Així, després de suar la samarreta, la jornada ha continuat amb un dinar popular gratuït per a les persones grans de 65 anys assistents i que, segons xifres de l’ajuntament, ha comptat amb la participació de 480 persones.

A més, s’ha aprofitat aquesta jornada per donar inici a una enquesta sobre necessitats de les persones grans, que es farà durant els mesos d’octubre i novembre en diversos punts de la ciutat.

Activitats el Mes de la Gent Gran

Les activitats del Mes de la Gent Gran s’allargaran ara fins al 21 d’octubre amb diferents activitats. Tota la programació s’emmarca en la celebració del dia 1 d’octubre, Dia Internacional de la Gent Gran, a fi de «reconèixer el valor de les persones grans en la nostra societat i convertir-les en protagonistes», assenyalen des de l’ajuntament.

Així, entre les activitats hi destaca el diàleg amb l’exalcaldessa de Madrid Manuela Carmena i que estarà conduït per la periodista Milagros Pérez Oliva. Aquest esdeveniment es farà el dilluns 17 d’octubre a les 17 h a l’Auditori de La Farga Centre d’Activitats.

Notícies relacionades

Del 19 al 21 d’octubre, se celebrarà la Fira Gran 2022, la 23a edició del Saló de les Persones Grans de Catalunya, amb conferències, tallers i debats, a més d’expositors amb entitats, empreses i administracions que treballen per millorar la qualitat de vida de la gent gran.

Llegeix totes les notícies de l’Hospitalet de Llobregat a EL PERIÓDICO l’Hospitalet