3
Es llegeix en minuts
Laura Estirado
Laura Estirado

Periodista

Especialista en Gent, Reialesa, Moda, Tendències, Estil y Xarxes

Ubicada/t a Barcelona

ver +

«Una cosa no treu l’altra». «Ni les desfilades estan acabades ni a partir d’ara només veurem experiències immersives, videoart, 3D, sistemes de so, QR, esquemes d’il·luminació i estructures artístiques contemporànies». Els que així opinen són Mateo Velásquez i Javier Girón, protagonistes del programa ‘off’ de la segona jornada de 080 Barcelona Fashion (recordem que el tema central d’aquesta 32a edició és la tecnologia i l’art, i les sinergies que totes dues estableixen amb el món de la moda). Les col·leccions de les dues firmes, Velásquez i Jnorig, no s’han exhibit sobre la passarel·la, sinó que durant una setmana quedaran exposades [per plaer del públic que les vulgui conèixer] a la galeria Studio1o, al carrer de la Ribera, en ple barri de les noves tendències urbanes de Barcelona.

«A Londres o Berlín és habitual aquesta manera de presentar les col·leccions», assegura Girón, nascut a Colòmbia i establert ara a Barcelona, on va cursar moda a l’IED. De petit va viure a Frankfurt, i també a Los Angeles, on va treballar amb Jeremy Scott, director creatiu de Moschino. També va ser a Londres. A Agi & Sam, la marca que vesteix Liam Gallagher, va fer un màster de sastreria tradicional anglesa però amb rotllet de tribu urbana.

El dissenyador Javier Girón, al capdavant de la firma Jnorig. /

MANU MITRU

Laberint de miralls

A grans trets aquest podria ser l’estil de la càpsula de vuit peces que ha distribuït en una laberíntica instal·lació plena de neons i miralls, a la qual l’espectador accedeix com si participés d’un joc. Primer, una presentació a l’ús, amb fotografies de models amb les peces sastre –«‘genderfluid’ d’alta gamma», diu l’autor– confeccionades amb un patronatge gairebé arquitectònic que acaba desconstruint-se per mostrar noves siluetes «que s’adapten per igual a tots els gèneres». «Hi ha molt de cyberpunk també en aquesta col·lecció», assegura el creador, que confessa que abans que en la moda va somiar amb l’arquitectura, i que li poden les pel·lícules de ciència-ficció.

Per això la seva presentació inclou una impactant projecció en tecnologia 3D. Per a la pròxima col·lecció ja està pensant a «ficar més tecnologia». El seu pla és implementar la robòtica a les peces (vestits que creixen i disminueixen o aplics a què se’ls pot donar moviment). I la seva il·lusió, assegura, per si algú llegeix això, seria presentar-la en les desfilades de la pròxima edició de la 080.

Casualitats de la vida, a la sala del costat també ha fet la seva ‘desfilada’ poc convencional Velásquez, també establert a Barcelona, després de néixer a Colòmbia, i viure a Londres i Madrid, on ha desfilat en la seva setmana de la moda, el 2021. Malgrat que la seva marca només té cinc anys, ja ha vestit Miley Cyrus o Karol G, entre altres dives.

La seva roba és canyera com aquestes artistes (cinturons, agulles de pit, corretges, llaçades, cuir, encunyaments) i, com els dissenys del seu compatriota, es dirigeix a tots els gèneres, tot i que sobretot posa el focus en la comunitat LGTBIQ+.

El dissenyador d’origen colombià Mateo Velásquez. /

MANU MITRU

Barreja de disciplines

Notícies relacionades

En la seva exposició, que porta el mateix nom que la seva col·lecció SS24 ‘Metempsychosis’, combina diferents disciplines d’escenari, escenografia, vídeo... i dirigeix la mirada sobre l’‘upcycling’ (reciclatge), amb tres obres escultòriques realitzades amb ferro, texans –«reciclats fins i tot en cinc ocasions»– i maniquins, basats en els tríptics, el pintor Francis Bacon. «Abordo temes d’identitat, lluita i transformació a través de tres etapes simbòliques», explica Velasquez, que deixa per al final del recorregut una burra amb totes les peces de la seva col·lecció, i un videomanifest.

A terra, qui vulgui saber més encara de la seva firma, té QR amb més històries, i altres activitats, com valorar els dissenys. «Estem encantats d’interactuar directament amb el públic, quan ets a la passarel·la el teu missatge de vegades només queda en el més superficial», assegura.