Biografia de la reina del country

Santa Dolly Parton d’Amèrica, retrat d’una icona global, de l’A a la Z

Santa Dolly Parton d’Amèrica, retrat d’una icona global, de l’A a la Z

REUTERS / GUS RUELAS

8
Es llegeix en minuts
Laura Estirado
Laura Estirado

Periodista

Especialista en Gent, Reialesa, Moda, Tendències, Estil y Xarxes

Ubicada/t a Barcelona

ver +

«A sota d’aquestes mamelles hi ha un cor, i d’aquesta perruca barata, un cervell». Amb aquest precís ‘dollysme’ (facècia ad hoc) es defineix la reina del country. Després de sis dècades de carrera, Dolly Parton (Sevierville, Tennessee; 19 de gener del 1946) és més que una vella glòria musical als EUA, ja que la seva figura té estatus d’icona global.

Si un dia va ser vista com a ‘kitsch’ i vulgar, avui és exemple ‘cool’ per a una nova generació de cantants i fans que segueixen els seus passos a TikTok i Instagram, on acaba d’anunciar que el 17 de novembre torna a la càrrega amb ‘Rockstar’, un disc amb col·laboracions a la seva altura [sisplau, no és literal, que l’estrella no passa del metre cinquanta]: Paul McCartney, Sting, Debbie Harry, Elton John, Pink...

Fascinada pel seu portentós talent (11 Grammys, entre altres distincions), el seu olfacte per als negocis i, sobretot, la seva habilitat per ser una espècie de santa laica a la qual adora tothom (republicans, demòcrates, pagesos, urbanites, feministes, gais, mil·lennistes...), la periodista Beatriz Navarro (Sabiñánigo, 1997) va buscar explicació per al ‘fenomen’ durant la seva estada a Washington, entre el 2018 i el 2021, mentre cobria la presidència de Donald Trump com a corresponsal de ‘La Vanguardia’. El resultat del seu viatge al cor dels EUA és ‘Dolly Parton, un retrato americano’ (RBA), en el qual no només repassa al mil·límetre la seva vida i trajectòria, sinó que permet entendre millor els problemes identitaris, racials i de classe d’un país tan hiperbòlic i contradictori com la mateixa cantant. Aquest és un abecé de moments més estel·lars.

A | C | D | E | F | H | I | J | M | O | P | V |

A

Adorada

La mordaç cronista Fran Lebowitz, amiga de l’homenatjada, assegura que «fins i tot la gent que s’odia entre si estima Dolly Parton».

Apalatxes

Es va criar en un dels sistemes muntanyosos més antics del món. Durant centenars d’anys els seus únics habitants van ser els ‘cherokees’, però a principis del segle XVIII van començar a arribar onades d’escocesos i irlandesos.


C

Cabana

Dolly Rebecca Parton va venir al món en una casa de fusta sense aigua corrent ni electricitat a les Smoky Mountains (les de la portada de ‘My Tennessee Mountain Home’, 1973). La família, rematadament pobra, va pagar al doctor que va assistir el part amb un sac de farina. Era la quarta de 12 germans. «Gràcies a la seva música, aquest lloc idíl·lic i idealitzat és també la llar perduda de milions de nord-americans que van emigrar a la ciutat a la recerca de feina», remarca Navarro.

Conilleta

La noia que sempre portava una arma al bolso va posar per a ‘Playboy’ el 1978. Cap artista country ho havia fet abans. I ho va tornar a fer amb 75 anys. «Encara em xiulen els nois», es va vantar.


Country

És la reina del gènere des d’abans de complir els 30, edat a la qual ja havia publicat 20 àlbums (avui en són 58). Als 10 cantava a esglésies, fires i graners, i amb 16 anys es va traslladar a Nashville, bressol d’un gènere fins aleshores copat per veus masculines. Cantants futures, com Taylor Swift, han seguit el seu exemple i el seu èxit, en un estil sorgit de les balades tradicionals angleses que van venir del Vell Món.


D

‘Dollysmes’

Els comentaris jocosos en els quals es riu de si mateixa i que en l’era de TikTok s’han fet virals. Dos exemples: «Vaig ser la primera a cremar el meu sostenidor i els bombers van tardar quatre dies a apagar el foc» o «Si hagués nascut home, hauria sigut ‘drag-queen’»


E

Elvis

Tom Parker, el mànager d’Elvis, va proposar a Dolly que el rei del rock fes una versió del seu gran èxit, ‘I will always love you’, si li cedia el 50% dels drets. Però ella es va negar. Els drets de les seves cançons ja donaven menjar a la seva nombrosa família i serien una assegurança per a la seva vellesa.

Estil

Als 14 anys va veure a una meuca local que portava els cabells rossos, la roba cenyida i les ungles pintades, i va pensar que allò era «pur glamur». «Això és el que vull ser jo». Dit i fet.


F

Feminista

La seva carrera com a solista va arrencar amb Just because I’m a woman (1968), un tema transgressor en el qual denunciava la diferent manera amb la qual es jutja la vida sexual d’una dona i un home. Segons Navarro, «a la seva manera, que va ser la dels milions de dones de les zones rurals dels EUA i de classe treballadora, Parton va ser part de la revolució feminista dels anys 70 i 80, tot i que paradoxalment la seva actitud encaixi millor amb la tercera onada, l’actual, que amb l’anterior, quan eren més difícils de conciliar les reivindicacions polítiques amb la defensa de la feminitat».

Fortuna

El seu imperi empresarial, amb restaurants, hotels, teatres i la venda de nombrosos productes (perfums, nines, dolços...), va vent en popa. El 2021, ‘Forbes’ va dir que és «la dona feta a si mateixa més rica dels EUA», amb una fortuna d’uns 375 milions de dòlars. 150 són del seu catàleg de cançons (manté els drets de gairebé totes), però la majoria procedeix de Dollywood.

Filantropia

Des de mitjans dels 90, és benefactora de múltiples causes: escoles de música, veterans de guerra i hospitals de Tennessee.


H

‘Hillbilly’

Als EUA anomenen així («ignorants») els habitants de les zones rurals i muntanyoses. Ella sempre «ho va abraçar amb el cap ben alt».


I

‘I always love you’

Tot i que amb només 5 anys ja va compondre la seva primera cançó (a una nina que es va fer amb una panotxa), l’èxit més gran de la seva carrera (se n’han fet més de 230 versions, incloses les de Patti Smith i The White Stripes) el va escriure la mateixa tarda del 1973 en la qual també va parir ‘Jolene’. Va ser quatre vegades número 1, entre d’altres, quan, el 1992, la va interpretar Whitney Houston, a ‘El guardaespatlles’.

Icona de mil·lennistes

«Només una generació que ha crescut amb els filtres per a ‘selfie’ i amb el feminisme pop sembla tenir la capacitat innata d’entendre que l’artificialitat no és incompatible amb l’autenticitat, o que l’afició a les perruques monumentals no impedeix a algú ser un geni per compondre», diu la periodista.

Icona de gais

A més del ‘Disney World dels ignorants’, Dollywood és la «meca dels gais», va escriure ‘The New York Times’. Com en el cas dels drets de la dona, Dolly també defensa, a la seva manera, els de la comunitat LGTBIQ+: «Crec que tots som fills de Déu i vol que siguem lliures i feliços».

Imagination Library

«La senyora dels llibres» ha repartit més de 200 milions de llibres infantils gratis als EUA i a altres països anglosaxons, des que va posar en marxa el projecte, el 1995.

Mural a Nashville dedicat a la faceta de Dolly Parton per la seva tasca filantròpica a través del projecte Imagination Library.


J

‘Jolene’

El 1973 va aconseguir el segon número 1 amb aquest tema, del qual s’han fet 200 versions.


M

Marit

Als 16 va conèixer Carl Dean en una bugaderia de Nashville. Es van casar el 1966... i fins avui. Ni ella va adoptar el seu cognom ni ell la va acompanyar a les seves gires. Tampoc van tenir fills. L’última vegada que se’l va veure en públic va ser a la portada de ‘My Blue Ridge Mountain Boy’ (1969).

Portada del disc de Dolly Parton ‘My Blue Ridge Mountain Boy’, publicat el 1969.

Miley Cyrus

La filla de l’estrella del country Billy Ray Cyrus és la seva fillola i la nineta dels seus ulls. La ‘tia Dolly’ va fer diversos cameos en la sèrie de Disney ‘Hannah Montana’ (2006-2011): «Així va ser com vaig començar a construir una base de fans amb aquests xavals», va explicar. Cyrus també va gravar la seva pròpia versió de ‘Jolene’, i va cantar amb la seva padrina en el concert de Cap d’Any del 2023 per a la NBC.

Museu Chasing Rainbows

Ubicat a Dollywood, és el santuari de l’estrella. «Són els records d’una nena petita que es va atrevir a tenir somnis grans». Evidentment, també hi ha l’abric de retalls que la seva mare li va cosir i del qual es van riure els seus companys de classe: la història que canta a ‘Coat of many colors’ (1971).

L’abric de retalls confeccionat per la mare de Dolly Parton que s’exhibeix al seu museu.


O

Ovella

El 1996, un equip de científics britànics li va posar el seu nom a una ovella que havien clonat a partir de cèl·lules mare de les glàndules mamàries d’un altre animal.


P

Parc d’atraccions

Dollywood fa olor de carbó i de canyella. Ocupa 7.500 m2 (la meitat que Port Aventura) a les muntanyes de Tennessee i dona feina a 4.000 paisans de Dolly. El 2022 va desbancar Disneyland com a millor parc d’atraccions dels EUA.

Pel·lícules

Notícies relacionades

Amb ‘Nine to five’ (‘Com eliminar el seu cap’, 1980), Parton va assolir el nivell de superestrella. Junt amb Jane Fonda, el film era una denúncia de l’explotació laboral i assetjament sexual que patien les secretàries. Ella és l’oficinista Doralee Rhodes i l’autora d’una banda sonora en la qual va utilitzar les seves pròpies ungles postisses per imitar el soroll de les màquines d’escriure. També va tenir un paper estel·lar a ‘Magnòlies d’acer’ (1989), junt amb Shirley MacLaine, Julia Roberts i Daryl Hannah.


V

Vacuna

Quan va esclatar la pandèmia, va ser una de les poques figures públiques que va animar la ciutadania a quedar-se a casa i a utilitzar mascareta. Des que es va saber que havia donat un milió per a la investigació de Moderna en la seva vacuna, es va desencadenar la bogeria col·lectiva persanta Dolly’.