Joguina icònica

10 coses que no sabies de la Barbie, la nina més famosa a qui donarà vida Margot Robbie

‘Barbie’: la primera imatge de Margot Robbie com la icònica joguina

Als 63 anys, la joguina amb què s’han divertit diverses generacions continua reinventant-se a les botigues i fins i tot a la gran pantalla

10 coses que no sabies de la Barbie, la nina més famosa a qui donarà vida Margot Robbie
7
Es llegeix en minuts
Laura Estirado
Laura Estirado

Periodista

Especialista en Gent, Reialesa, Moda, Tendències, Estil y Xarxes

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Als 63 anys, la Barbie, la nina més famosa, esvelta i multimilionària de la història, hauria d’estar pensant en la seva jubilació. Però res més lluny d’això. Segueix amb una agenda plena d’actes. Mattel, la marca de joguines que la va llançar al mercat el 9 de març de 1959, i que des d’aleshores l’ha fet aventurar-se en 200 professions diferents, acaba de llançar el seu últim model, commemorant els 70 anys del tron d’Isabel II, la reina infinita que n’acaba de fer 96, i té en marxa fer el salt al cine. No el d’animació, en què té uns quants títols, sinó el de carn i ossos, perquè ja està marxa la producció de la pel·lícula que la Warner Bros. estrenarà l’estiu del 2013 amb Margot Robbie al volant de l’inconfusible descapotable rosa xiclet.

Notícies relacionades

Diverses generacions de nenes i nens han jugat amb la Barbie, una joguina que malgrat la seva fama mundial també ha sigut objecte de nombroses demandes i controvèrsies, com per exemple sobre el rol de la dona que representava la nina original i les seves mides. Per això, en l’última dècada la Barbie ha intentat adaptar-se als temps, incorporant nous cossos, infinitat de colors de pell i també de pentinats.

Fem aquí un repàs de les dades més curioses de la seva història

Inspirada en una prostituta

Ruth Handler es va imaginar la Barbie durant un viatge a Alemanya. Es va inspirar en una dona curvilínia que se n’anava al llit amb homes per diners i que apareixia en una tira còmica del diari alemany ‘Bild Zeitung’, una ‘call-girl’ pensada «per animar» els homes després de la Segona Guerra Mundial. L’objectiu de Mattel va ser convertir «una meuca alemanya de plàstic en una noia estàndard americana de classe mitjana», explica el documental ‘The toys that made us’ (Netflix).

Després, l’empresària de Denver va dotar la seva joguina d’un discurs molt més èpic: «Al crear la Barbie, la meva filosofia va ser que, a través de la nina, les nenes poguessin arribar a ser tot el que volguessin».

El seu veritable nom

La nina Barbie deu el seu nom al de la filla de Ruth Handler, que es deia Barbara i disfrutava jugant amb nines de paper i atorgant-los papers d’adult. Després, l’equip de Mattel (empresa amb seu a Califòrnia), li va fer una biografia a mida. La Barbie era oriünda de Willows, un poble fictici de l’estat de Wisconsin on va assistir al Willows High School. El nòvio de la Barbie, Ken Carson (ninot que va aparèixer després, el 1961), també està inspirat en un altre fill del matrimoni Handler. Tanmateix, el nom complet de la nina és Barbara Millicent Roberts. Així es va llançar al mercat a la Fira Internacional Americana de la Joguina celebrada a Nova York el 9 de març de 1959. Aquest és el dia del seu aniversari.

Avançada al seu temps

La nina es va avançar quatre anys a Neil Armstrong. El 1965 es comercialitzava la Barbie astronauta que viatjava a la Lluna, tota una jugada de Mattel. No obstant, han hagut de passar 57 anys i 10 models diferents de la nina espacial perquè la Barbie hagi pogut viatjar literalment a l’espai. El 19 de febrer del 2022 dues nines es van enlairar de Wallops Island (Virgínia, EUA) en la missió de serveis de reabastament comercial de Northrop Grumman amb la nau espacial ‘Cygnus’. Els membres de la tripulació van poder fotografiar i gravar les models de plàstic gravitant en diferents estances de l’Estació Espacial Internacional, amb impressionants vistes de la Terra. Una acció de Mattel per promoure les carreres de ciència, tecnologia, enginyeria i matemàtiques

Mides (i caràcter) controvertits

Als anys 70 la Barbie va començar a ser criticada pel seu materialisme, ja que acostumava a acumular cotxes, luxes, mansions (a Malibú) i quantitats industrials de roba (per cert, els primers complements provenien del Japó, on la roba, els bolsos i els barrets eren cosits a mà). També han sigut molt polèmiques les seves mides impossibles (que en una dona real serien 91-46-84), ja que podria induir les nenes a imitar-la i patir anorèxia. El 1994, una investigació de l’Hospital Universitari Central de Hèlsinki (Finlàndia), va veure que la nina no tindria el percentatge de greix corporal necessari –del 17% al 22%– perquè una dona menstruï. La nina amb unes mides més reals es va llançar l’any 2000.

Amant dels animals

A la Barbie li agrada molt conduir el seu descapotable i també adora els animals. La seva primera mascota va ser un cavall que es deia ‘Dancer’. Però al llarg de la seva llarga vida ha tingut 21 gossos, 6 gats, 1 panda, 1 girafa, 1 lleó, 1 zebra, 1 lloro o 1 ximpanzé, entre altres...

Inspiració d’artistes

La Barbie ha inspirat obres d’art, com el retrat que Andy Warhol li va fer el 1986 per al seu amic Billy Boy. També apareix en fotografies de William Wegman i David Levinthal. A més, escriptores com A.M. Homes i Barbara Kingsolver han utilitzat la nina a les seves novel·les. També en el món de la música té la seva versió, ja que el 1997 la banda noruegodanesa Aqua li va dedicar una cançó (‘Barbie Girl’) que va arrasar a tot el món.

Per tot això, la Barbie és un objecte de col·lecció molt popular, sobretot els exemplars més antics i les edicions especials, que a les subhastes arriben a costar milers de dòlars. La més cara del món es va vendre el 2010 per 302.000 dòlars. El seu collar de diamants era obra del joier australià Stefano Canturi.

Supervendes

No només és la nina més famosa, també és la més venuda. Es calcula que s’han venut més de mil milions de nines Barbie al món, a més de 150 països. Mattel afirma que es venen tres nines Barbie per segon. La versió més venuda va ser la ‘Barbie Totally Hair’, amb una llarga melena que permet fer-li nombrosos pentinats.

A causa de la seva rellevància se li va donar el seu propi dia internacional, el 9 de març, just un dia després del Dia de la Dona.

Mil i una professions

La Barbie té un amplíssim currículum ja que ha treballat en gairebé 200 professions diferents. No només ha sigut astronauta, també és xef, doctora, atleta olímpica, candidata a les eleccions dels EUA... i fins i tot recepcionista d’un McDonald’s.

Malgrat tots aquests uniformes, la nina va tenir problemes per la seva vestimenta a l’Aràbia Saudita, el 1995. El país en va suspendre la venda perquè violava el codi de vestimenta islàmic. Amb el temps Mattel ha llançat Barbies amb hijabs.

Icona de la moda

El 2019, la Barbie va ser reconeguda com a icona de la moda pel Consell de Dissenyadors de Moda d’Amèrica. Es premiava així la seva influència tant en la moda comercial com l’alta costura, ja que a la nina l’han vestit des de Vera Wang fins a Oscar de la Renta. Durant la ‘fashion week’ primavera-estiu 2015 de Milà, el dissenyador de Kansas Jeremy Scott, que havia fitxat dos anys abans per Moschino, va presentar la col·lecció amb què es va ficar el públic a la butxaca: un homenatge a la cultura pop nord-americana a més glòria d’una de les seves grans icones, la Barbie.

Famoses amb nina

L’última a tenir la seva pròpia Barbie ha sigut, als 96 anys, la reina d’Anglaterra. Però la llista de famoses és llarguíssima. La princesa Elionor i la seva mare, Letizia, també tenen una versió de plàstic. I, per citar només alguns exemples, també s’han fet Barbies d’actrius, com Liz Taylor; cantants, com Madonna, Cher, Shakira i Jennifer Lopez; ‘top-models’, com Claudia Schiffer, Heidi Klum i Gigi Hadid, i artistes, com la pintora mexicana Frida Khalo. Fins i tot l’editora de ‘Vogue’, Anna Wintour, també té el seu propi model, igual que la presentadora Cristina Pedroche, vestida amb un dels seus models de Cap d’Any.

Temes:

Joguines