Canvis a palau

Carles III segueix amb les retallades: Angela Kelly, estilista de la reina durant 20 anys, ha de deixar Windsor

El rei incompleix la promesa que Isabel II havia fet a la seva modista i confident que podria viure en aquesta llar per a tota la vida, segons publica ‘Daily Mail’

Carles III segueix amb les retallades: Angela Kelly, estilista de la reina durant 20 anys, ha de deixar Windsor

AFP

  • Multimèdia | Escàndols reials: tots els embolics de les monarquies

  • Carles III contra Enric i Meghan: Els ducs de Sussex, obligats a cedir la seva residència britànica per aquesta raó

  • Coronació del rei Carles III d’Anglaterra: tots els detalls de la cita reial més important del 2023

4
Es llegeix en minuts
Laura Estirado
Laura Estirado

Periodista

Especialista en Gent, Reialesa, Moda, Tendències, Estil y Xarxes

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Dins del ‘pla renove’ de Carles III, és a dir, la retallada de despeses i moviment de palaus, ara li ha tocat a Angela Kelly, la modista i confident d’Isabel IIdurant més de 20 anys. Segons ha publicat ‘The Daily Mail’, la famosa estilista –la filla d’un estibador de Liverpool que es va convertir en la mà dreta de la monarca més longeva que hi ha hagut al Regne Unit–, tem ser la nova «víctima de la reorganització de propietats» del rei poc abans de la seva coronació, el 6 de maig.

Abans que ella, el rei d’Anglaterra va demanar aquest mateix mes als ducs de Sussex que desallotgessin Frogmore Cottage per permetre que el príncep Andreu ocupés la casa després de l’estiu, atesa la seva delicada situació econòmica després de ser relacionat amb el milionari pedòfil Jeffrey Epstein, i després que li fossin retirats tots els títols militars i patronats reials que posseïa precisament pel mateix escàndol. Les converses entre el palau de Buckingham i Enric i Meghan, que ara viuen a Montecito, Califòrnia (EUA), es van activar des que el duc de Sussex va publicar al gener les seves polèmiques memòries, ‘En la sombra’, que van enutjar terriblement la casa reial britànica.

Promesa d’Isabel II

Tot i que tenia la promesa d’Isabel II que podria disfrutar de la seva «modesta» casa adossada a Windsor durant tota la vida, en les pròximes setmanes Kelly, de 65 anys, haurà de fer les maletes i buscar-se una altra llar. Durant molts anys ella va ser una de les persones més properes a la reina i amb més influència a palau, però després de la mort de la sobirana, és cert que s’ha quedat sense feina. Camil·la té el seu propi equip d’estilisme.

És el segon desengany per a Kelly, ja que després de la mort d’Isabel II, Carles li va atorgar a Kelly la distinció de Comandant del Reial Orde Victorià, en lloc de Dama Comandanta com alguns pressuposaven que li donaria.

I és que la senyora Kelly ha sigut tota una figura a la cort.

Majordoma a Alemanya

Ella i la reina es van conèixer per casualitat en un viatge que la sobirana britànica va fer a Alemanya. En aquest país hi treballava llavors Kelly com a majordoma en la residència de l’ambaixador del Regne Unit. Va aprofitar la trobada per expressar-li a la reina que volia tornar a Anglaterra. Tan sols un any després, Isabel II la va contractar com a ajudant de vestuari.

Tot i que no té cap estudi formal, Kelly, que s’ha casat tres vegades, és l’autora d’alguns dels seus abillaments més icònics i acolorits, a joc amb els barrets, com el dos peces groc pàl·lid que va vestir en el casament de Guillem i Caterina, el 2011, o el conjunt verd menta que va lluir per al Jubileu de Diamant el 2012.

Kelly va acompanyar la reina en incomptables esdeveniments, per exemple, quan va acudir a la Setmana de la Moda de Londres, el febrer del 2018, i es va asseure al costat d’Anna Wintour, l’editora de ‘Vogue’ USA.

Provadora de sabates

I com fins i tot gastaven la mateixa talla de sabata, Kelly sempre es posava abans cada parell nou que li feien a la reina, per donar-los i que no li fessin mal els peus. «La reina té molt poc temps per a si mateixa i menys per emprovar-se les seves pròpies sabates, i com que calcem el mateix número, té més sentit així», ha explicat referint-se a les «sabates de treball», tal com els anomenava Isabel II, sempre en negre o en marró i amb un taló còmode quadrat de 5 centímetres (uns mocassins a mida de 1.200 euros, dels quals només en prescindia en les cerimònies i a Balmoral).

Es van fer tan amigues que la sobirana va crear, el 2002, un càrrec a la seva mida. En aquest càrrec, la modista era la responsable de cuidar fins al més mínim detall de les seves aparicions públiques. Tècnicament era Ajudant Personal, Assessora i Comissària de Joieria, Insígnies i Vestuari. Van passar tot el confinament juntes, al castell de Windsor.

El temperament d’‘AK47’

Amb el sobrenom d’‘AK47’, un joc de paraules amb les seves inicials i el rifle d’assalt rus, Kelly és una dona de temperament fort. Es diu que una ocasió va llançar una bossa d’escombraries a un membre del personal de càtering després que li servissin el dinar tard abans d’una investidura.

Notícies relacionades

«M’ha permès ser una persona propera a ella, tot i que mai em passo de la ratlla. Acostumem a parlar de roba, maquillatge i joies com dues dones normals», va explicar l’estilista fa uns anys, que, a més, tenia el permís de la sobirana per publicar llibres amb informació sobre la seva tasca d’estilista reial. Com així ho fa en el títol ‘L’altra cara de la moneda. La reina, el tocador i l’armari’.

No obstant, res d’això sembla haver pesat per a què Carles III es proposi desallotjar-la. Funcionaris de palau han explicat a l’esmentat diari que «s’estan fent retallades» i que «li han dit que aviat haurà de mudar-se». Les mateixes fonts asseguren que en qüestió de dies, es canviaran els panys de tots els armaris dels quals tenia claus.