Club d’Estil d’EL PERIÓDICO

Alberto Dugarte, l’estilista de les famoses: «He viatjat per tot el món amb Georgina, és supermaca»

Alexis Continente, el perruquer català que triomfa a Hollywood

Deu tendències clau en perruqueria, maquillatge, ungles i barberia per a aquest 2023

A més d’ocupar-se de la imatge de la dona de Ronaldo al seu docusèrie a Netflix, el referent del maquillatge a Espanya és el responsable del canvi «a l’estil Beyoncé» d’Isabel Pantoja i que Ana Obregón, Paula Echevarría, Tamara Gorro i celebritats internacionals com Mel G i Latoya Jackson es vegin divines

Alberto Dugarte, l’estilista de les famoses: «He viatjat per tot el món amb Georgina, és supermaca»

ALBERTO DUGARTE

7
Es llegeix en minuts
Laura Estirado
Laura Estirado

Periodista

Especialista en Gent, Reialesa, Moda, Tendències, Estil y Xarxes

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Alberto Dugarte va néixer a Veneçuela (Caracas, 1985), però es va passar la infància i adolescència jugant amb pinzells a la localitat d’Ourense Xinzo de Limia. Després es va traslladar a Tenerife, on es va adonar que preferia les brotxes de maquillatge i els raspalls de perruqueria. Li anava bé, però un desengany amorós el va fer posar un oceà pel mig i el 2011 va començar de zero a Madrid. Avui és, per mèrits propis, un dels referents del maquillatge a Espanya.

Es defineix com «apassionat, somniador i treballador», una característica, aquesta última, de la qual dona fe el seu extensíssim currículum: dirigeix la seva pròpia acadèmia de maquillatge i en la seva cartera de clients hi ha personatges tan famosos com Georgina Rodríguez, Isabel Pantoja, Ana Obregón, Paula Echevarría, Paloma San Basilio... I celebritats internacionals com Mel C i Latoya Jackson. Ha treballat amb Ridley Scott a ‘Exodus: dioses y reyes’ (2014) i amb el seu equip s’encarrega dels ‘looks’ dels programes i ‘talents’ més importants de la tele, des de ‘Got Talent’ (Telecinco) fins a ‘Mask Singer’ (Antena 3). HBO acaba d’estrenar el ‘reality’ de cites ‘FBOY Island’, en el qual el maquillador també ha col·laborat abans de venir a Barcelona per oferir una de les seves ‘master class’ al saló professional Expo Beauty Barcelona 2023, que se celebra fins demà, 27 de març, al recinte Gran Via.

– Ha tocat tots els pals del món de l’estilisme: televisió, editorials de moda, cine, videoclips, anuncis...

– Al final tot és el mateix, en tots maquillo i pentino. M’agrada treballar sota pressió, per això els programes m’apassionen, perquè la gent ha d’estar preparada en molt poc temps.

– Un cul inquiet a qui el 2016 li concedeixen la Medalla d’Or al Mèrit en el Treball en reconeixement a la seva trajectòria professional.

– Quan em van trucar per donar-me aquest premi vaig pensar que era una broma telefònica; no m’ho creia... Però sí, de vegades em pregunto jo mateix d’on trec el temps per viatjar per tot el món i complir amb tota l’agenda. El secret està en dormir poc i treballar tots els dies de la setmana. ¿És bo? Sí, si t’agrada el que fas i vius del teu somni.

– ¿Com van ser els seus inicis?

– Molt durs. Enviava currículums a maquilladors que estaven de moda en aquell moment, a agències de models, a platós de televisió... I ningú em responia, o em deien que no. Però jo creia en mi, en el meu somni i no vaig llançar la tovallola. Vaig seguir fent intercanvis per ampliar el meu ‘book’ i exposava el meu treball a Facebook. Sabia que en algun moment algú es fixaria en mi.

«Els maquilladors som una mica psicòlegs de camerino de les artistes»

– ¿Quan va fer el salt?

– Va ser progressiu. Primer, una portada per a Carrefour per a un centre comercial de les meves illes... I després ja un ‘¡Hola!’. No va ser de sobte arribar i fer un ‘Got Talent’.

– Avui és el maquillador de capçalera d’Ana Obregón, Paula Echevarría, Paz Padilla... I, sobretot, d’Isabel Pantoja.

– Fa quatre anys que estic amb Isabel i li he fet les portades dels seus últims discos, que han sigut tota una revolució. Som amics, perquè els maquilladors som una mica psicòlegs de camerino de les artistes. En aquells moments d’intimitat ens ho expliquem tot. Al final es crea una connexió molt bonica entre l’artista i el maquillador.

–Digui’m. A Ana Obregón, ¿què li agrada que li destaqui més?

– Res en concret, però sí que el conjunt estigui a la perfecció. Tant el cabell, com el maquillatge, com les joies, els complements, sabates, vestit... Tot ha d’estar en perfecta harmonia. És molt perfeccionista. I m’encanta, perquè això m’obliga a donar el millor de mi.

«Després del seu pas per ‘Supervivientes’ vam descobrir una Isabel Pantoja més natural, sense aquella carcassa que tenia de maquillatge i perruqueria, sempre perfectes»

– En les seves últimes aparicions, Isabel Pantoja ha renovat el seu ‘look’ i fins i tot se l’ha comparat amb Beyoncé, quan el 2019 va presentar la cançó ‘Enamórate’ amb aquella melena arrissada.

– Isabel Pantoja ha tingut un abans i un després després de passar per ‘Supervivientes’ [2019]. L’illa ens va mostrar Isabel Pantoja al natural, sense aquella carcassa que tenia de maquillatge i perruqueria, sempre perfectes. La vam veure com és ella, amb les seves arrels, sense maquillar, amb el seu banyador i la seva platja. Això la va rejovenir moltíssim, com el fet d’estar amb companys tan joves i de caràcters tan diferents. Just després vaig començar a treballar amb ella, i això em va aplanar el camí per poder assessorar-la amb un ‘look’ diferent, marcar-li menys d’ull, més brillant, més subtil. Aquest ‘look’ ja l’ha fet seu i el defensa molt bé.

– Té altres treballs virals, com aquell monyo de les campanades 2019 de Paz Padilla o la polèmica calba que ha portat Tamara Gorro als recents premis Ídolo.

– No sé per què, però les artistes em truquen per fer bogeries. Paz Padilla em va dir que no volia anar de guapa i elegant, sinó de còmica i llampant. I Tamara em va demanar una cosa especial i diferent amb pedres, papallones, sense cabell... M’omple d’orgull que em truquin per a treballs així, molt creatius. M’encanta donar aquest toc diferent en una televisió, on sempre veiem el mateix: tint de color fumat, cabell llis, cabell amb ones...

–¿Com és treballar amb Georgina al seu docusèrie de Netflix?

– Vaig conèixer Georgina a ‘Mask Singer’, el programa d’Antena 3 del qual soc director de maquillatge i perruqueria. Va ser un enamorament sobtat i em va trucar per treballar al seu docusèrie. He pogut viatjar amb ella arreu del món. És supermaca, ho hem passat molt bé. I també vaig tenir l’oportunitat de maquillar Cristiano. De la segona temporada s’ha ocupat Serpiente [el maquillador madrileny que li va fer el cabell vermell a Rosalía a ‘Chicken Teriyaki’].

– ¿Amb quins artistes internacionals ha treballat? 

– Va ser un somni maquillar Mel C, de les Spice Girl, perquè n’era superfan de petit, i Latoya Jackson. ¡Era com si estigués maquillant el seu germà! Algun dia m’agradaria treballar amb Beyoncé i Lady Gaga.

– Ha rodat fins i tot una pel·lícula de Hollywood, ‘Exodus: dioses y reyes’, de Ridley Scott.

– El Govern de les Canàries va arribar a un acord perquè els rodatges a les illes tinguessin el 50% del personal d’allà. Jo ja era conegut llavors, i em van escollir. Vam entrar tres maquilladors en el rodatge.

–Diuen que la reina Letícia moltes vegades es maquilla ella, que ho va aprendre de la seva etapa al ‘Telediario’. ¿Quina nota li posaria?

– Sol anar bastant encertada amb els seus ‘looks’, però jo li diria: ‘Leti, truca’m, que ja et maquillo jo, que una reina no s’ha de maquillar sola’.

«La reina sol anar bastant encertada, però jo li diria: ‘Leti, truca’m, que ja et maquillo jo’»

– Per a les que ens maquillem soles a casa, ¿algun truc fàcil d’expert?

– Una cosa molt fàcil és agafar un llapis marró, marcar-te la vora de pestanyes i difuminar-ho cap a dalt fins que es perdi el color. Això dona un misteri que queda espectacular a l’ull per a qualsevol ocasió.

– ¿Alguna tendència actual que no li agradi?

– La gent que es passa amb l’oli i el brillant al cos. Cal anar amb cautela amb l’il·luminador.

Notícies relacionades

– ¿Quins projectes té actualment i en quins li agradaria treballar pròximament?

– Ara mateix estem gravant tres programes: a Antena 3, ‘Quién quiere ser millonario’ i ‘Password’, amb Cristina Pedroche, i comencem els rodatges de ‘Got Talent Especial’. I m’encantaria treure la meva pròpia línia de maquillatge, amb la meva marca.