«Fresques» i «titellaires»

Laura Fa i Marta Pontnou: «No ens van deixar posar una xona gran a la portada del llibre»

Ple fins a la bandera a la llibreria Ona, en la presentació d’‘Els pecats de la xona i tot allò que la Moreneta ens perdona’, escrit conjuntament entre la ‘mamarazzi’ i l’estilista d’ERC i d’altres vips

Laura Fa i Marta Pontnou: «No ens van deixar posar una xona gran a la portada del llibre»

ELISENDA PONS

3
Es llegeix en minuts
Laura Estirado
Laura Estirado

Periodista

Especialista en Gent, Reialesa, Moda, Tendències, Estil y Xarxes

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Segons l’Institut d’Estudis Catalans, a més d’un cargol de closca blanquinosa, la xona es refereix a la vulva en sentit vulgar. Laura Fa, periodista trempada del ‘cuore’ i codirectora del pòdcast d’EL PERIÓDICO ‘Mamarazzis’ (junt amb Lorena Vázquez), i la seva amiga Marta Pontnou, estilista d’ERC i d’altres vips del terreny, no poden estar més contentes d’haver aconseguit la «fita editorial» de colar en el mateix títol la paraula en qüestió i la Verge de Montserrat. Molt sàviament, a poques setmanes de Sant Jordi, acaben d’estrenar llibre conjuntament, ‘Els pecats de la xona i tot allò que la Moreneta ens perdona’ (Rosa dels Vents), i aquest dimarts l’han presentat en societat a la sala d’actes de la llibreria Ona, on no cabia ni una agulla ni un fan més. Pares, marits, fills, una legió d’amigues («les veritables protagonistes d’aquest llibre»), i una colla de rostres populars de la tele i l’‘streaming’, com Jordi Évole, Toni Clapés o l’‘influencer’ sense pèls a la llengua Malbert.

Tots, disposats a escoltar l’entrellat de la nova obra literària escrita a quatre mans després de diverses quedades a centres comercials de la capital catalana. Així van ser els primers ‘brainstormings’. Tot va començar el març del 2022 i, després de nou mesos, ja tenien llest el nadó, la sinopsi del qual es podria resumir així: «Catalanes, el vostre dia a dia amb les criatures, els amants, les parelles, la feina, la declaració de la renda i els grups de WhatsApp se us fan una muntanya més alta que la de Monserrat? Aquest és el llibre definitiu per expiar els vostres pecats amb humor i alegria».

«No ens vèiem fent una novel·la», ha aclarit Fa, ja que tant ella com Pontnou són «més de sèries», i així ho confessen en el capítol ‘Veure sèries ens farà lliures’, en què declaren que volen que les «encastin com el pèl-roig d’‘Outlander’». Però sí que es veien escrivint dels problemes i les vivències d’«una generació de dones que han complert més de 40», amb un to entremaliat i una mica frívol. Que no els agraden «les coses serioses», diuen.

No és la ‘Ilíada’

«Aquí no trobareu la ‘Ilíada’, però us divertireu molt», ha advertit Marc Giró, mestre de cerimònies i de gags picardiosos aplaudits de valent. «En lloc d’anar a una masia a escriure, quedàvem a La Maquinista per decidir els temes, amb un mojito de maduixa i un altre de maracujà», han explicat les autoproclamades «titellaires», «independents» i «bastants fresques», i una mena de Thelma i Louis a la catalana («però sense tirar-nos pel penya-segat»).

«Els capítols de criticar són els meus», ha confessat Fa. O sigui, els de «les putes extraescolars, la menopausa i el de les vacances al càmping, que no és de pobres», ha remarcat. «I els de festa major, horòscops i els de cuinar», els meus, ha aclarit Pontnou, que ha dirigit una pulleta als editors per haver-los podat algunes històries, com les clatellades als «capellans que tocaven els nens». Fa també s’ha queixat: «No ens van deixar posar una xona gran a la portada del llibre».

Sí que es va respectar, en canvi, l’estil narratiu de Fa i Pontnou, àgil i directe, i sense por de les paraulotes ni de tots els sinònims de la zona genital femenina, ben repartits per tots els capítols.

Catalanes ‘pro’

Notícies relacionades

Giró ha recordat que a la cadira on ahir estava assegut fa un mes «li penjaven els peus a Jordi Pujol», que va presentar a la mateixa llibreria les seves últimes memòries de presó. A l’expresident li hauria caigut la llagrimeta sentint Fa dir que «hem de ser un país perquè tenim una manera de fer, de pensar i de disfrutar pròpia». Però la col·laboradora de ‘Sálvame’ també ha criticat la «inexistència d’un ‘star-system’ català» i que aquí es facin «festes i premis de merda, com els Gaudí, als quals no conviden a ningú i als quals només van ‘hippies’ vestits de ‘hippies’».

«I és que, per molt cosmopolites que ens creguem les catalanes, el nostre país està encara per fer i créixer. Que, sí, que Barcelona té de tot i bla-bla-bla... però vols sortir a prendre una canya un dimecres a la nit i no saps on anar», han sospirat a duo.