Altes esferes de la moda

Delphine Arnault, una tímida hereva del luxe als comandaments de Dior

La primogènita de Bernard Arnault, l’home més ric del món, escala en el grup LVMH, en el qual ja era directora general. Entre els seus èxits: apostar pels valors emergents, sortir airosa de l’escàndol Galliano i convertir el luxe en objecte de desig de la cultura urbana

Delphine Arnault, una tímida hereva del luxe als comandaments de Dior

AGE FOTOSTOCK

  • Bernard Arnault, l’home més ric del món

5
Es llegeix en minuts
Laura Estirado
Laura Estirado

Periodista

Especialista en Gent, Reialesa, Moda, Tendències, Estil y Xarxes

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Com en la sèrie d’HBO ‘Succession’, a Bernard Arnault, l’home més ric del món, li agrada jugar amb els seus fills a veure qui s’esforça més a aconseguir ocupar el seu tron. Tot i que de moment, i als seus 73 anys, el patriarca del luxe ‘around the world’ no té pensat jubilar-se ni proclamar qui es quedarà al capdavant del conglomerat familiar LVMH, on s’engloben dues de les marques més importants del sector ‘fashion’, Dior i Louis Vuitton. A diferència del clan fictici (i pèrfid) de Logan Roy i els seus quatre fills, els Arnault no controlen els mitjans audiovisuals i d’entreteniment del món, sinó l’imperi de Louis Vuitton Moët Hennesyy, que compta amb unes 70 marques de moda, espumosos, cosmètica, rellotges i joies, com Dom Pérignon, Tiffany, Sephora, Loewe, Givenchy o Fendi, que li han reportat abundants beneficis a la família, la fortuna de la qual ascendeix a 188.000 milions de dòlars (177.000 milions d’euros), segons ‘Forbes’.

Ara, després de més de dues dècades d’èxits a Dior i Louis Vuitton, però sempre com a número dos, des d’aquest 1 de febrer la filla gran d’Arnault, Delphine, agafarà les regnes i serà la nova CEO de Dior (la segona marca més important, per ingressos, per a la casa, a la qual torna després d’una dècada), escalant posicions en la direcció executiva del hòlding, i situant-se a la dreta del pare.

‘Delfí’ era el fill del rei

Té la seva lògica, ja que fins i tot el seu nom respon al seu nou paper, ja que a França, al primogènit o hereu del rei se li deia ‘delfí’. I en el seu cas, a més, ella se l’ha guanyat a pols, ja que l’èxit actual del grup es deu en bona mesura a la precisa visió per als negocis.

A principis de gener, a l’anunciar les noves responsabilitats de Delphine, el magnat francès va destacar el seu treball a Vuitton des del 2013, que li ha permès «anar de rècord en rècord». «La seva mirada aguda i la seva experiència incomparable seran cartes decisives per continuar el desenvolupament de Christian Dior», va declarar el patriarca.

L’elegància, segons Dior

Deia Christian Dior, el creador de la Maison el 1947 i del ‘new look’, que «l’elegància és la combinació adequada de distinció, naturalitat, cura i simplicitat». I tots aquests trets compleix l’hereva de Bernault Arnault.

Cert és que hi va haver un temps en què el seu segon fill, Antoine, amb molt més carisma mediàtic que la menuda, minimalista i pulcra Delphine, semblava el destinat a succeir-la. El seu sonat idil·li amb la ‘top’ russa Natalia Vodianova, amb qui surt des del 2011, té dos fills i amb qui va acabar casant-se fa dos anys, a més, era una història perfecta per a les portades. Així, Bernard el va recompensar al desembre posant-lo al capdavant del hòlding que controla la fortuna del clan, per, poc després, fer que Delphine, la seva germana dos anys més gran, escali més posicions. Mai havia arribat a estar al capdavant de cap de les marques de la casa. I per fi ho aconsegueix. A Dior va ser la número dos des del 2001 fins al 2013, i des d’aleshores ha ocupat aquest mateix lloc a Vuitton. 

Instint i gust

Però l’instint per als negocis i el gust per a la moda de Delphine s’han imposat. Ella ha apostat clarament per col·laboracions impossibles i per talents emergents: el 2014 va impulsar el premi LVMH per detectar dissenyadors punters i un any després va ser la que va creure en el geni del plorat Virgil Abloh.

No només va ser el revulsiu que necessitava Louis Vuitton, sinó que va multiplicar les seves vendes gràcies al seu millor èxit: redefinir el mateix concepte del luxe i convertir-lo en una cosa aspiracional per a l’elit de la cultura urbana (i tots els fans que arrossega). Avui el logo LV s’ha escampat per tots els racons d’internet i és l’uniforme dels millors artistes del moment (¿van veure el deliri que va provocar Rosalía desfilant i cantant en el xou de la marca en la Setmana de la Moda París?, ¿i com es va posar a la butxaca el mateix Bernard Arnault?)

Nascuda a prop de París, el 1975, a més d’Antoine, Delphine té tres germanastres que el seu pare va tenir amb la seva segona dona: Alexandre, cap de producte i comunicació a Tiffany; Frederic, director executiu de Tag Euer, i Jean, cap de màrqueting i desenvolupament de producte en la divisió de rellotges de Louis Vuitton. 

De Galliano a Chiuri

La primogènita es va graduar a la London School of Economics el 1997, i va començar la seva carrera treballant a la consultora McKinsey. A l’empori familiar va arribar el 2000: el seu pare la va posar a treballar amb John Galliano, llavors la nova estrella de Dior. Tots dos van revolucionar el sector, fins que el modista gibraltareny se’n va anar de la llengua en un cafè de París, el 2011, i el van detenir per llançar insults antisemites contra una parella. Va ser acomiadat de Dior, però Delphine va saber protegir la imatge de la companyia, i nomenar un gloriós substitut, Raf Simons –l’home trencador en qui només ella creia, i amb qui la va tornar a encertar–, que va ser succeït després per la romana Maria Grazia Chiuri, la mateixa que l’estiu passat va presentar la col·lecció creuer de la firma en una espectacular desfilada a la plaça d’Espanya de Sevilla.

Notícies relacionades

Com el seu pare, la introvertida Delphine també s’ha casat dues vegades. El seu primer matrimoni va ser el 2005 amb l’hereu de l’enòleg italià Ganci, Alessandro Vallarino Gancia, del qual es va divorciar el 2010. Aquell mateix any es va casar amb Xavier Niel, un multimilionari francès de les telecomunicacions i els negocis amb qui té dos fills.

Qui sap si algun d’ells heretarà algun dia l’imperi del luxe de l’avi, una fortuna que avui envegen fins i tot Jeff Bezos i Elon Musk