‘En la sombra’

Totes les revelacions de les memòries del príncep Enric (abans que surti oficialment el llibre)

L’amulet amb el floc de cabells de Lady Di que el va ajudar a concebre Archie, el seu coqueteig amb les drogues o la manera en què va perdre la virginitat als 17 anys darrere d’un pub són algunes de les noves confessions del duc de Sussex

Totes les revelacions de les memòries del príncep Enric (abans que surti oficialment el llibre)

AFP / TOLGA AKMEN

9
Es llegeix en minuts
Laura Estirado
Laura Estirado

Periodista

Especialista en Gent, Reialesa, Moda, Tendències, Estil y Xarxes

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Tot i que les polèmiques memòries del príncep Enric d’Anglaterra –‘En la sombra’, pel seu títol en espanyol, o ‘Spare’, en anglès– no surten a la venda a escala mundial fins a aquest dimarts, 10 de gener, des de dijous passat s’han succeït una reguera de revelacions i filtracions indesitjades per a Penguin Random House Grupo Editorial, que ha vist saltar pels aires tot el zel posat perquè no transcendís cap contingut del llibre fins a la data del seu llançament. Si bé ‘The Guardian’ va obrir la veda publicant-ne un petit extracte, una de les filtracions editorials més grans de la història l’han protagonitzat diverses llibreries espanyoles, que es van saltar l’embarg i van vendre desenes d’exemplars abans de temps.

Alguns lectors van poder comprar exemplars que «havien arribat amb temps per evitar que hi hagués retards pel pont festiu de Reis», a la Casa del Llibre de Barcelona, la llibreria Jarcha de Madrid o la Central de Saragossa. La guinda l’han posat tres entrevistes que el duc de Sussex ha concedit a la cadena britànica ITV i les nord-americanes CBS i ABC, a les quals ell mateix ha avançat nous detalls de la seva autobiografia, escrita amb la ploma del periodista J. R. Moehringer, l’autor de les famoses memòries del tennista Andre Agassi

És possible que el príncep Enric es retirés de les seves obligacions reials el 2020, però ell i la seva dona, Meghan Markle, no s’han allunyat des d’aleshores del centre d’atenció ni de la polèmica. Explicar «la seva veritat» i les misèries dels Windsor ha reportat als Sussex una autèntica fortuna: 20 milions de dòlars per les memòries i 100 milions més per un compromís audiovisual de cinc anys amb Netflix, que inclou el documental estrenat el mes passat, així com un programa per a nens, entre altres continguts.

Vet aquí les últimes confessions:

Vet aquí les últimes confessions1) El floc de Diana que va ajudar a concebre Archie

Enric, de 38 anys, revela al llibre que va conservar una capsa amb un floc de cabells de la seva difunta mare, la princesa Diana, a la seva tauleta de nit, i creu que va servir com una espècie d’amulet de bona sort que els va ajudar, a ell i a Meghan, a concebre el seu primer fill, Archie, que el dia de la coronació del seu avi, Carles III, complirà 4 anys. El príncep explica que Meghan es va fer dues proves d’embaràs casolanes al lavabo de Nottingham Cottage, on vivien el 2018, i les va deixar a la tauleta, al costat de la capseta blava amb els cabells de Lady Di.

2) Guillem, «germà estimat i arxienemic»

Enric es refereix al seu germà Guillem com «el seu estimat germà i arxienemic», ha avançat en una entrevista amb el presentador de ‘Good morning America’, de l’ABC, Michael Strahan. «Sempre hi ha hagut una competència entre nosaltres [...]. Ell juga a interpretar el rol d’hereu, i jo, el del recanvi», confessa. A l’extracte avançat per ‘The Guardian’ també es detalla una agressió física de Guillem a Enric, durant una baralla relacionada amb Meghan Markle: Em va agafar pel coll, em va arrencar la cadena i em va tirar a terra. Vaig aterrar al plat del gos, que es va partir sota la meva esquena, i els trossos em van tallar. Em vaig quedar allà un moment, atordit, després em vaig posar dret i li vaig dir que se n’anés», explica el duc de Sussex.

3) Mèdiums i el més enllà

Al final de les memòries, Enric relata una trobada amb una mèdium, a qui va acudir per mirar de contactar amb Lady Di. La vident li va dir que la seva mare era allà, «present», i en aquell moment va sentir una forta calor al clatell i va notar com se li negaven els ulls. La dona també li va dir que Diana sabia que ell «estava buscant claredat i respostes», cosa que acabaria trobant.

4) L’alarmant calvície de Guillem

Al seu retrobament durant el funeral pel seu avi, el príncep Felip, duc d’Edimburg, la primavera del 2021, Enric es va adonar de com havia canviat el seu germà, tan sols dos anys més gran que ell. Es va adonar que la seva semblança amb la seva mare, Lady Di, s’havia esvanit per complet, si bé mantenia l’«arrufada de celles familiar», cosa que «sempre havia sigut la norma» cada vegada que es veien i parlaven. Pocs paràgrafs després, Enric confessa que el que de veritat li sembla «alarmant» és la pèrdua de cabells del seu germà. «[La seva alopècia] està més avançada que la meva», afirma.

5) A tota velocitat, pel túnel de París

Un dels episodis més impactants del llibre és quan el príncep explica que va conduir pel mateix túnel de París on va morir la seva mare el 1997 i que li va demanar deliberadament al conductor que anés a la mateixa velocitat que anava el Mercedes amb el qual va patir l’accident Lady Di i el seu nòvio, Dodi Fayed. «Va ser una mala idea», admet, per acabar dient: «Vaig tenir un munt de males idees als 23 anys, però aquesta va ser de les pitjors [...]. Aquella va ser la nit en què tots els dubtes es van esvair».

6) «El meu pare no em va abraçar»

La mort de la princesa Diana va marcar un abans i un després en la vida d’Enric. Confessa que aquell agost del 1997 el príncep Carles es va asseure al seu llit i li va explicar el que havia passat. «El meu pare no em va abraçar. No se li donava gaire bé expressar les seves emocions en circumstàncies normals. És cert que va posar la mà sobre el meu genoll i em va dir: ‘Tot anirà bé». Fins al funeral, Enric va ser incapaç de plorar. Impacta saber que fins que no va tenir 20 anys va estar creient que la seva mare havia fingit la seva desgràcia per escapolir-se de la pressió mediàtica.

7) Pèrdua de la virginitat

La seva primera experiència amb el sexe va ser un gran fiasco, una cosa «humiliant», com qualifica al llibre. Va ocórrer quan tenia 17 anys acabats de complir, en un camp situat darrere d’un pub anglès «molt freqüentat». Va ser amb una dona gran, que el va tractar com un «jove semental». «Em va pegar uns assots i em fer fora», revela.

8) Diversió amb les drogues

Enric no es talla al parlar de les seves experiències passades amb les drogues. Diu que ha provat la cocaïna, el cànnabis i els fongs al·lucinògens. El seu primer contacte amb la coca va ser un cap de setmana als 17 anys, tot i que més tard va repetir diverses vegades. També ha admès haver pres drogues al·lucinògenes en un esdeveniment amb famosos a Califòrnia i haver fumat cànnabis després de la seva primera cita amb Meghan Markle. Explica que després de provar els fongs al·lucinògens va acabar conversant amb mobles. «No era gaire divertit, no em feia sentir feliç, però em feia sentir diferent», confessa.

9) Camil·la, el brivall perillós

A la seva autobiografia relata que tant ell com el seu germà van acceptar la relació del seu pare amb Camilla Parker-Bowles, però estaven en contra del matrimoni. «No pensàvem que fos necessari. Causaria més mal que bé i si ell [Carles] estava bé amb aquesta persona era més que suficient. ¿Per què anar més lluny si no calia. Volíem que fos feliç i vam veure que ho era amb aquesta persona i ja estava bé, era suficient», aclareix. Enric assenyala Camil·la i diu que va començar una campanya mediàtica camuflada per preparar el camí cap al matrimoni. Explica que fins i tot desitjava que fos feliç perquè així resultava «menys perillosa». «Era perillosa per les connexions que havia forjat amb la premsa britànica i hi havia una capacitat en tots dos bàndols per intercanviar informació [...]. Camil·la em va sacrificar a mi per al seu personal altar de relacions públiques», insisteix.

10) Guillem i Kate i la seva disfressa de nazi

Un dels episodis més discutits a la biografia d’Enric és quan el 2005 es va posar una disfressa de nazi, segons relata el duc de Sussex, encoratjat pel seu germà i la seva cunyada. ‘Page Six’ recull com Enric descriu al llibre el moment en què els actuals prínceps de Gal·les «van udolar de riure» quan el van veure amb l’infame abillament. Enric no sabia si disfressar-se de nazi o de pilot. «Vaig trucar a ‘Willy’ –l’apel·latiu familiar del seu germà– i Kate, i els vaig preguntar què en pensaven. Uniforme nazi, van dir», escriu.

11) Adeu al seu germà després del casament

‘Us Weekly’ recull un fragment del llibre al qual Enric explica que va sentir que va perdre el seu germà «per sempre» després del seu casament amb Kate Middleton. Va sentir aquella celebració com «un altre comiat més». «El germà que vaig acompanyar a l’Abadia de Westminster aquell matí se n’havia anat, per sempre», escriu el duc. «¿Qui podria negar-ho? Ell mai tornaria a ser ‘Willy’. Mai més cavalcaríem junts pel camp de Lesotho amb les capes onejant darrere de nosaltres. Mai més compartiríem una cabana amb olor de cavall mentre vam aprendre a volar...», conclou.

12) Un «recanvi» per al seu pare

El títol de les memòries en anglès, ‘Spare’, fa referència a «recanvi», el qualificatiu que li va posar el seu propi pare el mateix dia en què va néixer. «Al principi, Enric explica la història de com el seu pare, ara el rei Carles, suposadament va dir a la seva dona, la princesa Diana, el dia del naixement: ‘¡Meravellós! Ara m’has donat un hereu i un recanvi: el meu treball està fet’», ha recollit ‘The Guardian’. El mitjà britànic afegeix que el «ressentiment d’Enric per ser les ‘sobres’» és un «tema unificador» del llibre.

Notícies relacionades

13) Liquidant 25 talibans

Experts militars han criticat ja que Enric doni massa detalls de les seves missions a l’Exèrcit, en concret, a l’Afganistan entre el 2012 i el 2013. Assegura que va participar en sis operacions, a les quals hi va haver morts, les quals justifica. «No va ser una estadística que m’omplís d’orgull, però tampoc em va deixar avergonyit. Quan em vaig trobar submergit en la calor i la confusió del combat, no vaig pensar en aquells 25 com a persones. Eren peces d’escacs tretes del tauler, les persones dolentes eliminades abans que poguessin matar les bones», escriu el fill petit de Carles.