‘LOOK’ SIMBÒLIC

El ‘vestit de la venjança’ d’Isabel Preysler i d’altres vips com ara Tamara, Aitana, Shakira i Lady Di

La ‘reina de cors’ ja va avisar un mes abans de la famosa portada a ‘¡Hola!’ que plantava Mario Vargas Llosa amb un ‘look’ ple de transparències. Abans que ella, altres dones apoderades van utilitzar el mateix codi

El ‘vestit de la venjança’ d’Isabel Preysler i d’altres vips com ara Tamara, Aitana, Shakira i Lady Di

INSTAGRAM / EUROPA PRESS / REUTERS

  • Festival de ruptures i desert de bodes: 2022, un mal any per a Cupido

4
Es llegeix en minuts
Laura Estirado
Laura Estirado

Periodista

Especialista en Gent, Reialesa, Moda, Tendències, Estil y Xarxes

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Ens hem assabentat a misses dites, revisant l’àlbum de fotos de les últimes gales a les quals ha acudit Isabel Preysler, la contumaç ‘reina de cors’, que un mes abans de la famosa portada d’‘¡Hola!’ del dia dels Innocents, que no era una innocentada, i en què deia que «havia posat fi a la relació» amb l’escriptor Mario Vargas Llosa, ja havia acudit a un ‘photocall’ mostrant senyals que en el seu idil·li hi havia una crisi sideral (ella ho resumia a la revista amb una «gelosia infundada», que després ell ha negat taxativament, i pel «desgast de la parella» [sic]). Però en el llenguatge ocult de la moda hi ha certs ‘looks’ que es llegeixen de molt lluny.

La protagonista de l’última separació vip del 2022, un any negre per a Cupido, amb un festival de separacions, la senyora Preysler, de 71 anys, es va presentar a la festa de Nadal de Moët & Chandon celebrada el 30 de novembre amb un vestit de festa d’alta costura, negre i transparent de la firma catalana Tot-Hom: faldilla XXL i ‘top’ ‘bandeau’ i blondes per tot el cos de la peça. Anava molt més sexi que com acostumava a anar últimament de bracet del Nobel d’Arequipa, de 86.

Era el seu propi ‘vestit de la venjança’, com ja va fer la seva filla Tamara Falcó al trencar amb Íñigo Onieva –amb qui ja s’ha reconciliat, segons diu aquest dimecres en portada la revista de la salutació–, i poc després també la cantant Aitana. O com fa uns mesos també se li van atribuir a Shakira dos ‘outfits’ venjadors després de trencar amb Piqué.

Amb Lady Di va començar tot

L’origen del ‘vestit de la venjança’ o ‘revenge dress’, per la seva primera accepció, és un conjunt icònic de Lady Di que va aixecar polseguera. El mateix dia que Carles d’Anglaterra va explicar el seu afer amb Camil·la Parker Bowles a la televisió, ella s’hi va tornar: el 29 de juny de 1994, es va presentar a un acte organitzat per ‘Vanity Fair’ amb un sexi disseny de Christina Stambolian en crepè de seda negre (color prohibit a la casa reial britànica tret dels funerals) i les espatlles al descobert. ¡Pam!

Aquell ‘little black dress’ va marcar un abans i un després per a la princesa de Gal·les, va ser una declaració de llibertat i l’anunci del naixement d’una nova Diana apoderada.

Des d’aleshores el ‘revenge dress’ ha marcat la història de la moda, simbolitzant venjança, llibertat i canvi.

Altres models amb missatge

Abans que Isabel Preysler, la seva filla més mediàtica, la marquesa Tamara Falcó, també va utilitzar el seu propi ‘vestit de la venjança’ per tornar a la feina –un ‘photocall’ per a Kronos Homes– després de trencar el compromís amb el seu nòvio, l’empresari de la nit Íñigo Onieva, que s’havia estat petonejant amb una altra en un festival d’estiu.

Tot i que ara sembla que l’aristòcrata i ‘socialité’ ha perdonat la relliscada del seu ex i assegura en portada que li donarà «una segona oportunitat», per a la seva reaparició després d’aquell majúscul disgust va escollir un dues peces negre amb camisa de coll victorià de Sandro. I maquillatge a cabassos per dissimular les ulleres.

Notícies relacionades

Després de la ruptura de quatre anys d’amor amb l’actor Miguel Bernardeau, la cantant Aitana va reaparèixer un dia després, a mitjans de desembre, amb un ‘look’ al més pur estil Lady Di. Era un esdeveniment de YSL i ‘Vogue’ per al qual va triar un bodi negre camuflat vagament per unes sedes transparents. Un disseny de Jacquemus amb sabates d’Aquazzura. I el va acompanyar amb la seva nova i curta melena d’«hola, estreno vida nova», just per sota de les espatlles. Tot i que la intèrpret de ‘Mon Amour’ sempre sol escollir estilismes explosius, amb aquest va passar a un altre nivell.

A principis de juny, Shakira i Piqué feien públic que se separaven després de 12 anys junts i dos fills en comú. I des d’aleshores a la cantant colombiana se li han atribuït no un, sinó dos ‘vestits de la venjança’. El primer el va lluir el 25 de maig, a l’alfombra vermella de Cannes, on va acudir a veure l’estrena d’‘Elvis’ amb un espaterrant vestit negre de ‘strapless’ amb escot cor i una gran obertura a la cama de Mônot, que va combinar amb guants semitransparents i sandàlies del mateix color. Al novembre, la cantant de ‘Te felicito’ es va convertir en la imatge de la icònica marca britànica Burberry, amb un ‘styling’ que va deixar tothom bocabadat: una peça ajustada de tela translúcida amb comptes brodats i la marca i la seva data de fundació impreses.