L’agenda règia

Les cites reials del 2023: un llibre explosiu, una coronació, diverses bodes i la majoria d’edat d’Elionor

El nou any estarà ple de cites ‘royals’ i de grans esdeveniments a les cases reials europees

Les cites reials del 2023: un llibre explosiu, una coronació, diverses bodes i la majoria d’edat d’Elionor

EFE / J. BRADY / INSTAGRAM

  • Festival de ruptures i desert de bodes: 2022, un mal any per a Cupido

6
Es llegeix en minuts
Laura Estirado
Laura Estirado

Periodista

Especialista en Gent, Reialesa, Moda, Tendències, Estil y Xarxes

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Les cases reials europees encaren un 2023 ple d’importants cites i esdeveniments a les seves règies agendes. Aquest serà l’any en què Elionor arribarà a la majoria d’edat i assumirà noves obligacions, en les quals Carles III d’Anglaterra per fi serà coronat en una cerimònia que els britànics no veuen des del 2 de juny de 1953, quan la seva mare, Isabel II, va ser entronitzada en un ritual que per primera vegada es retransmetia per televisió. També hi haurà diversos casaments d’hereus i aristòcrates, i algun escàndol.

Les memòries del príncep Enric

Després de la discutida entrevista amb Oprah Winfrey que va oferir amb la seva dona, Meghan Markle, tot just instal·lar-se en terres americanes, i quan encara cuegen les acusacions de racisme i de ‘bullying’ contra la ‘Firma’ (la corona britànica) abocada en la seva polèmica docusèrie ‘Harry y Meghan’, estrenada a Netflix el mes passat, el príncep Enric d’Anglaterra promet més revelacions substancioses a ‘Spare’ (el títol en anglès, que seria alguna cosa semblant a ‘Alliberat’) o ‘En la sombra’ (la traducció en castellà), l’esperat llibre de memòries que tornarà a posar dels nervis al seu pare, el rei Carles, i al seu germà i hereu al tron anglès, Guillem. L’obra, que Penguin Random House publicarà en 16 idiomes a nivell mundial, el 10 de gener, repassarà la vida del duc de Sussex i moments clau, com la mort de la seva mare, la princesa Diana.

Enric ha percebut 20 milions de dòlars per la publicació, però a la web creada ‘ad hoc’ per al llançament assegura que el príncep, que ara viu a Califòrnia amb la seva família, donarà part dels beneficis a diferents organitzacions.

Coronat als 74

Carles III serà coronat als 74 anys, tota una fita, a causa de la longevitat de la seva antecessora, la reina Isabel II, l’última gran reina, la monarca que més temps ha ocupat el tron britànic, ja que va morir el 8 el setembre passat als 96 anys després de 70 anys i 214 dies portant la corona. Amb una litúrgia de gran pompa i una posada en escena de profunda religiositat, l’acte tindrà lloc el dissabte 6 de maig a l’Abadia de Westminster, a Londres. El ritu religiós, que estarà oficiat per l’arquebisbe de Canterbury, Justin Welby, s’ha mantingut gairebé sense variacions des de la conquesta normanda d’Anglaterra el 1066; i se celebra invariable des de fa 900 anys.

S’ha avançat que Carles optarà per una cerimònia més modesta que la que va ungir la seva mare el 1953, i a la qual van assistir 8.000 convidats. En la mateixa històrica cerimònia, Camil·la, la reina consort, també serà coronada [Isabel II va expressar el seu desig que fos nomenada «reina consort» quan arribés el moment, però, segons fonts pròximes a la casa reial britànica, tot i que mantindrà aquest títol, s’optarà per anomenar-la «reina Camil·la» o «la reina», a seques]. Per ara Buckingham manté la invitació a l’esdeveniment dels ducs de Sussex.

Enllaços a l’estiu

DUES BODES A JORDÀNIA:

▶️ El príncep hereu Hussein amb la noble saudita Rajwa al-Saif: «La Cort reial haiximita es complau a anunciar que el casament de sa Altesa Reial el príncep hereu Hussein bin Abdullah II i Rajwa Khaled al Seif tindrà lloc l’1 de juny de 2023», van indicar el 31 de desembre en un breu comunicat. L’anunci del casament es produeix només quatre mesos després que la parella celebrés la cerimònia de compromís a la casa del pare de la núvia, a Riad, amb la presència d’altres membres de la família reial jordana. Hussein té 28 anys i és el més gran de quatre germans. Va fer la carrera d’Història Internacional a la Universitat Georgetown dels Estats Units, on es va graduar el 2016. La seva futura dona, que guarda una gran semblança amb la seva sogra, va estudiar Arquitectura a la universitat de Syracuse de Nova York.

▶️ La princesa Iman amb Jameel Alexander Thermiotis: «Tres o quatre mesos després de la boda de Hussein», tal com va avançar la mateixa Rània, tindrà lloc l’enllaç de la seva germana petita Iman, de 25 anys, que van anunciar el compromís amb el seu promès, de 28, el juliol passat.

 SEGONES NÚPCIES A NORUEGA

▶️ La princesa Marta Lluïsa i el xaman Durek: La filla gran dels reis Harald i Sònia de Noruega, la princesa Marta Lluïsa, passarà per l’altar per segona vegada, i ho farà amb el xaman nord-americà Durek Verret, amb qui manté una relació sentimental des de fa més de dos anys. Encara no hi ha data, però aquest serà el segon casament de la germana del príncep Haakon, que ja va estar casada amb l’escriptor danès Ari Behn, que es va suïcidar el dia de Nadal del 2019. La princesa i Ari van estar casats 15 anys i van tenir tres filles: Maud, Leah i Emma.

 CERIMÒNIA CIVIL I RELIGIOSA A LUXEMBURG

▶️ La princesa Alexandra i Nicolas Bagory: L’abril, Alexandra, la discreta filla dels grans ducs donarà el ‘sí, vull’ a Nicolas Bagory en dues cerimònies, una de civil i una altra de religiosa. La quarta i única filla d’Enric i Maria Teresa, de 31 anys, va estudiar Psicologia i Ciències Socials als EUA i després va continuar la carrera de Filosofia a París.

 ES CASA LA NEBODA DE LADY DI

▶️ Amelia Spencer i el nutricionista Greg Mallet: L’aristòcrata, de 30 anys, no pertany a la casa reial, però el seu parentiu amb la malaguanyada princesa Diana la posa al radar dels paparazzis. Després de tres anys de festeig amb el guru de l’alimentació, la filla de Charles Spencer i la model Victoria Lockwood es vestirà de blanc al març. És probable que els seus cosins Guillem i Enric acudeixin a l’enllaç. 

Els 18 d’Elionor

Tan sols uns dies després de la coronació de Carles i Camil·la, la princesa Elionor finalitzarà la seva estada al Regne Unit, al concloure l’últim curs batxillerat a l’escola UWC Atlantic College de Gal·les. Encara no ha transcendit com continuarà la seva formació, si bé el seu pare, el rei Felip, a l’acabar el batxillerat, va passar per les tres acadèmies militars i va començar els seus estudis de Dret a la Universitat Autònoma de Madrid i de màster a la de Georgetown. A la tardor, després de presidir els Premis Princesa d’Astúries a Oviedo, el 31 d’octubre arribarà a la majoria d’edat.

Serà el moment en què haurà de jurar l’article 61.2 de la Constitució davant les Corts Generals, però no és segur que ho pugui fer el mateix dia del seu aniversari (com va fer el seu pare), ja que les Cambres Legislatives previsiblement estaran dissoltes a causa de la convocatòria de les pròximes eleccions generals al desembre. A partir de la jura, l’hereva podria assumir ja, arribat el cas, les funcions de cap d’Estat sense passar per la regència de la seva mare, així com més funcions de representació institucional, dins i fora d’Espanya, per exemple, a les preses de possessió dels presidents iberoamericans.