MÉS PERIÓDICO

Anitta: la superestrella brasilera que anomena «Voldemort» a Bolsonaro

  • La cantant d’’Envolver’ brinda el seu suport a Lula per a les eleccions d’octubre i dona visibilitat a l’endometriosi

Anitta: la superestrella brasilera que anomena «Voldemort» a Bolsonaro
3
Es llegeix en minuts

Fa uns mesos, ja es va convertir en la primera dona llatina a arribar al número 1 en la llista de cançons més escoltades del món gràcies a ’Envolver’, fita que li han reconegut fins i tot en el llibre ‘Guinness’ i que a Youtube té més de 300 milions de reproduccions. Ara, la cantant brasilera Anitta, de 29 anys, s’ha apuntat a la llarga precampanya brasilera al proclamar el seu suport a Luiz Inácio Lula da Silva per a les eleccions de l’octubre, en les quals s’enfronta al president d’extrema dreta Jair Bolsonaro. I ho ha fet, a més, uns dies abans de ser operada d’endometriosi i donar visibilitat a aquesta malaltia que segueix oblidada per la medicina.

Molt ha canviat el discurs de la cantant més internacional del Brasil. El 2018 molts fans la van criticar per no recolzar el ‘hashtag’ #elenao, de repudi a Jair Bolsonaro. Llavors va justificar la seva neutralitat per la falta d’informació i formació, i va recordar el seu origen humil. Ara, 4 anys més tard i amb una fortuna d’entre 20 i 40 milions d’euros, ha decidit contribuir al tallafoc contra l’extrema dreta. 

Camí arriscat

Criada a l’humil barri d’Honorio Gurgel de Rio de Janeiro per la seva mare i junt amb els seus germans, en ocasions ha explicat que casa seva estava plena de goteres i que les parets quedaven «esponjoses com una pizza» quan plovia. 

El 2018 i als 25 anys, Anitta ja era tota una estrella mundial que havia gravat èxits de la mà de Maluma, Major Lazer i J.Balvin, junt amb qui va firmar just aquell any ‘Downtown’, el seu èxit més gran fins a ‘Envolver’. Des d’aleshores no ha deixat de créixer, però la seva transformació més rellevant ha tingut a veure amb els seus posicionaments polítics. 

Ella mateixa ha reconegut recentment en un directe d’Instagram amb activistes negres que havia arribat a minimitzar el racisme. Però el seu discurs antiracista i feminista ha anat a més amb el seu èxit, un camí arriscat que la majoria d’artistes solen estalviar-se per no perdre fans. «Ara m’indigno, em rebel·lo, faig servir ‘hasthags’», ha afirmat. També es va fer vegana el 2019. 

Rostre de l’endometriosi

La foto d’Anitta de suport a Lula no deixa lloc a dubte. Utilitza el braç en forma de L recolzat sobre una barra de ‘pole dance’ al costat de la resta de lletres superposades, mentre llueix les sigles del partit, PT, en una natja dels seus pantalons ajustats de color vermell. Bolsonaro, amb el seu ampli historial de racisme, homofòbia, negacionisme de la pandèmia i distracció absoluta de l’Amazones, té la màxima estrella del país i la majoria d’artistes en contra.

Notícies relacionades

Ara bé, la publicació ha portat cua, perquè Anitta ha demanat que no s’utilitzi la seva imatge per promocionar la campanya del PT: ella, diu, no és simpatitzant del partit, sinó que recolza Lula com a alternativa a «Voldemort», tal com es va referir a Bolsonaro fent referència al dolent de Harry Potter. El que potser no esperava és que el mateix Bolsonaro retuitegés amb aplaudiments aquest segon tuit, que també va provocar les crítiques d’un bon grapat de simpatitzants del PT que la van qualificar de tèbia. 

Pocs dies després de penjar aquesta foto (i finalitzar un mes de 14 concerts i viatges a 20 països que l’havia deixat «exhausta»), publicava a les xarxes imatges des de l’hospital i explicava que havia sigut operada d’endometriosi, un trastorn dels teixits de l’úter poc estudiat i que pot provocar dolors incapacitants. Mentrestant, la cantant continua llançant ‘singles’; l’últim, ’No más’, al costat de Pharrell i J. Balvin, i ja en porta set entre llançaments i remixos des de principis del 2022, a banda d’un àlbum de 15 cançons, ‘Versions of me’ llançat a l’abril amb col·laboracions com Cardi B, Myke Towers i Khalid.