MÉS PERIÓDICO

Shakira contra Piqué: aquests són els advocats que lluitaran en ‘la separació de l’any’

  • La ruptura sentimental més sonada del moment ha recaigut en dos dels lletrats matrimonialistes més reconeguts de Barcelona 

  • Pilar Mañé (Shakira) i Ramón Tamborero (Piqué) són considerats dues «togues d’or».

Shakira contra Piqué: aquests són els advocats que lluitaran en ‘la separació de l’any’

archivo

5
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Primer va ser la bomba (i la seva ona expansiva de xiuxiuejos, fotos exclusives i nòvies sorpresa), després va venir el tràfec de maletes i ara toca la paperassa. Com tota ruptura, la de Shakira i Gerard Piqué està seguint els passos que coneixen bé els qui han posat fi a una relació de parella amb interessos econòmics i fills pel mig i ara s’enfronten a l’àrid glop dels bufets i les clàusules de separació.

I si la seva vida junts va ser d’alt nivell, la seva rematada final no serà menys. Tots dos han triat els experts matrimonialistes més prestigiosos de Barcelona perquè els representin. A aquests togats els toca barallar-se ara pels detalls que el diable sol carregar de rancors i comptes pendents.

Pilar Mañé, una «toga d’or» per a Shakira

La reserva i l’allunyament dels focus mediàtics són dos pilars de l’advocada Pilar Mañé, que representa els interessos de la cantant Shakira en la seva separació amb Gerard Piqué. En el sector del dret de família està considerada una primera espasa o –com es defineixen els il·lustres juristes– una toga d’or. Fa anys que exerceix d’advocada i pel seu despatx han passat desenes de persones que recorren a ella per divorciar-se. Famosos i no tan famosos. La llista de clients, com és normal, és un dels seus secrets més ben guardats.

Extremadament cautelosa i amb més de 40 anys de carrera a la seva esquena, no és fàcil rastrejar la seva trajectòria més enllà de la seva biografia oficial. Entre els advocats del sector consultats –com sol passar–, les simpaties i antipaties basculen depenent dels interlocutors i de si els ha guanyat o no un cas o si han entaulat una àrdua batalla judicial. El que ningú nega és que el seu despatx és un dels més importants de Barcelona i que competeix amb el del seu oponent en el cas Shakira-Piqué, Ramón Tamborero.

En la seva pàgina web, s’assenyala que Mañé és llicenciada en Dret per la Universitat de Barcelona, vicepresidenta d’Alter Mútua dels Advocats de Catalunya i membre de les associacions catalana i espanyola d’Advocats de Família. A més, segons es detalla, està al capdavant del seu propi bufet on, segons les fonts consultades, també treballa un dels seus fills, Diego Muñoz. En aquest aspecte, guarda semblança amb Tamborero i la seva filla Paola. «Són dues estructures de despatx molt semblants», explica a aquest diari una reconeguda lletrada.

L’octubre del 2020, va participar en una campanya de l’advocacia catalana, en col·laboració amb la Generalitat, per potenciar la mediació i evitar el col·lapse judicial. En la publicació Togas.biz, Mañé també va escriure un article sobre els «matrimonis de conveniència». Gairebé res més se sap d’aquesta jurista que, per la seva professió i per la seva ètica professional, poca cosa vol saber de la premsa.

Això sí, en una entrevista a la web Comunicación Empresarial va defensar que «Espanya és un dels països on és més barat litigar» i que «el dret de família és complicat, casuístic i plural, perquè inclou tota classe d’especialitats –penal, mercantil, laboral, civil, fiscal– i l’especialista s’ha de formar contínuament per poder aconsellar adequadament». «L’advocat té dret a cobrar pel seu coneixements i pel seu temps i evitar un plet a un client, la connotació positiva que això comporta no té preu», va vindicar, segurament en al·lusió a les seves tarifes.

Ara s’haurà de veure les cares amb Tamborero. Un guerra de titans per dilucidar aspectes complexos com la custòdia dels nens i la possibilitat que la cantant, després de la ruptura, decideixi anar-se’n d’Espanya. Figues d’un altre paner seran les qüestions econòmiques i el repartiment, si existeixen, de béns comuns. Tot un repte per a qualsevol advocat. Espases en alt.

Ramón Tamborero: Piqué fitxa l’advocat de celebritats

Als advocats en general i als de família en particular no els agrada parlar dels seus clients, encara menys si són famosos. La discreció i la reserva és una norma ètica suprema. En les demandes de divorci, aquest recel és encara superior a qualsevol plet perquè incumbeix directament a la intimitat del que fins aleshores havia constituït una parella o matrimoni i, a més, moltes vegades, al dolor que comporta una ruptura.

En el cas de famosos o personatges públics, com Shakira i Piqué, el silenci és indispensable per a una negociació complexa a fi d’evitar que els tribunals de justícia siguin els que acabin resolent les diferències. «És millor un bon acord que un mal judici», recorda un històric advocat.

El defensa del Barça ha posat el seu futur en mans de l’advocat Ramón Tamborero del Pino, un històric del dret de família considerat com una primera espasa en aquest sector. Fa anys que exerceix i segueix en plena forma als 73 anys. D’aspecte jovial i especialment actiu i respectuós, alguns dels seus companys de professió consultats per aquest diari el defineixen com «un senyor».

«Continua sent un advocat corrent, dels que encara pugen a les estrades. Un advocat a la manera antiga amb qui es pot treballar bé i que respecta els acords que es pacten», detalla una homòloga. Un dels divorcis més sonats dels quals s’ha fet càrrec va ser el de la tennista Arantxa Sánchez Vicario (la portava ell) amb la seva exparella Josep Santacana. Pel seu despatx han passat empresaris i famosos, però atén de la mateixa manera el ciutadà anònim que s’acosti a ell perquè el representi.  

Tamborero regenta un dels despatxos amb més tradició de Barcelona i de Catalunya en l’àmbit de família, rànquing en el qual també es troba el seu ara contrincant en el cas Piqué-Shakira, Pilar Mañé, que s’encarrega de defensar els interessos de la cantant. L’advocat del jugador va obrir el seu propi despatx tot just llicenciar-se, el 1973.

Va estudiar a la Universitat de Barcelona i va aplicar la seva formació com a advocat del Tribunal de Rota, fet que ha permès dirigir nul·litats eclesiàstiques. És membre de la Secció de Dret Matrimonial i de Família del Col·legi de l’Advocacia de Barcelona, professor i autor de diverses obres d’àmbit jurídic. A més, ha ostentat diversos càrrecs en entitats professionals. Tamborero és un amant de l’esquí (s’escapa a practicar-lo sempre que pot) i de la filosofia oriental.

La seva filla Paola (llicenciada el 2003) treballa amb ell al despatx juntament amb altres advocats i segueix els seus passos professionals. Actualment, en el bufet s’encarrega de l’àrea internacional de dret de família. La seva altra filla, Cristina, va agafar un camí molt diferent i és una reputada dissenyadora de vestits de núvia i de festa. Els focus de les passarel·les són part del seu ofici. El seu pare, però, els esquiva si pot. Això sí, aquests dies es topa a l’entrada del seu despatx amb periodistes a la recerca d’una foto de Piqué.