Aniversari el 21 de juny

Guillem d’Anglaterra fa 40 anys: 10 coses que cal saber del segon aspirant al tron britànic

El duc de Cambridge, primogènit de Carles i Diana, entra de ple en la maduresa amb un paper cada vegada més destacat en l’agenda de la corona que encara ostenta la seva àvia

Guillem d’Anglaterra fa 40 anys: 10 coses que cal saber del segon aspirant al tron britànic

AFP / PAUL ELLIS

6
Es llegeix en minuts
Laura Estirado
Laura Estirado

Periodista

Especialista en Gent, Reialesa, Moda, Tendències, Estil y Xarxes

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Encara amb ressaca per les celebracions deljubileu de platí d’Isabel II, el Regne Unit té aquest juny una altra gran celebració assenyalada al calendari: Guillem d’Anglaterra, el segon en la línia de successió al tron britànic, després del seu pare, Carles, l’etern aspirant, arriba aquest dimarts, 21, als 40 anys. Una xifra que el situa de ple en la maduresa i en el compte enrere per posar-se algun dia la corona imperial de gairebé tres mil diamants.

En honor a l’aniversari del duc de Cambridge, la Royal Mint ha creat una peça especial de 5 lliures esterlines gravada amb el retrat del príncep, que va heretar el tímid somriure de la seva mare i que algun dia serà rei.

El primer a néixer en un hospital

El 21 de juny del 1982 el primer fill del príncep Carles i la princesa Diana va venir al món al londinenc St. Mary’s Hospital, i es va convertir en el primer futur hereu al tron a néixer en un hospital. Una tradició que als Windsor va venir a canviar la ‘rebel’ Lady Di. El seu nom complet és William Arthur Philip Louis, tot i que tothom li diu pel primer, o la seva abreviatura, Willl. La seva mare, en canvi, li deia Wombat des que van viatjar a Austràlia i van conèixer aquesta espècie local.

Amb la força popular de la seva mare

La pèrdua de la seva mare va suposar un abans i un després en la vida d’un Guillem adolescent: el 31 d’agost del 1997 tot va canviar per sempre. Encara avui sent que desitjaria haver pogut fer més per salvar-la de l’assetjament de la premsa quan va morir. «Em sento molt trist i enfadat perquè llavors no érem prou grans per poder haver fet més per protegir-la», ha explicat a ‘GQ’. Actualment, és el segon membre de la reialesa més ben valorat, per darrere d’Isabel II. Potser perquè el seu somriure tímid recorda el de la seva mare. Com ella, és un defensor del medi ambient i té gestos caritatius, com posar-se a vendre pel carrer la revista per ajudar els sensesostre ‘Big Issue’.

Astronauta i clon de ‘Harry Potter’

Guillem aviat es va convertir en l’ullet dret de la reina, però la seva mare sempre va lluitar perquè tant ell com el seu germà, Enric, disfrutessin de la màxima normalitat en les seves vides. Una cosa que, dins de les estrictes normes de palau, va aconseguir en certa manera. Fins a tal punt, que Guillem va somiar durant un temps ser astronauta o policia. Com la reina Victòria, la seva àvia, el seu pare i el seu primogènit, Guillem és esquerrà i també està orgullós de «la cicatriu de Harry Potter» [sobre l’ull esquerre] que llueix al front des que un amic li va donar un cop sense voler jugant a golf.

Fan del cine i les sèries

Li encanten les pel·lis, cosa que s’entén, ja que des del febrer del 2010 ostenta la presidència de BAFTA (l’Acadèmia Britànica de Cine i Televisió). Precisament, a la gala dels premis del 2019 va conèixer l’actriu Olivia Colman, que interpreta la seva àvia a la sèrie ‘The crown’ (Netflix). Segons ell mateix va explicar a la BBC Radio 1, tant ell com la seva dona són fans de ‘Homeland’ i ‘Joc de trons’.

Geògraf i pilot

Tot i que es va matricular a Història de l’Art, Guillem es va llicenciar en Geografia a la Universitat de Saint Andrews amb unes excel·lents qualificacions. També va tenir una carrera militar distingida. Conegut com el tinent de vol ‘Wales’ a la Royal Air Force, va complir més de set anys de servei a temps complet i va fer 156 missions de recerca i rescat com a pilot d’helicòpter. També va treballar en una ambulància aèria amb parametges i metges, i va salvar diverses vides. «Al final del dia, vull sentir que he contribuït en alguna cosa», ha comentat a la BBC.

Casament de conte

A la Universitat de Saint Andrews va disfrutar de privacitat per iniciar la seva història amb Kate Middleton, de qui es va enamorar a primera vista. Els britànics van veure en el seu enllaç, el 29 d’abril del 2011, una oportunitat per a un feliç conte de fades, una cosa que no van tenir ni Carles ni Diana. Després d’una romàntica petició de mà en una cabana a Kenya, la parella va dir el ‘sí, vull’ a Westminster envoltats de les seves famílies, gairebé dos mil convidats i una audiència planetària que va al·lucinar amb el vestit de núvia d’Alexander McQueen.

Una família nombrosa de postal

Després del casament, la parella va rebre el títol de ducs de Cambridge, avui pares d’una família nombrosa de postal, que fa les delícies dels britànics cada vegada que surten al balcó de Buckingham. I, com a mostra, tot elrecital de ganyotes del benjamí, Lluís, durant els actes del jubileu.

Geni temperamental i emotiu

Tot i que en públic s’ha permès algunes mostres d’humor, sobretot amb la seva calvície «Té molt més [cabell] que jo, gràcies a Déu», va dir de broma als periodistes quan va néixer Jordi–, els que el tracten diàriament a palau asseguren que té un geni temperamental. Segons explica el periodista Robert Jobson, Guillem aixeca la veu quan perd els nervis i «és difícil de portar de vegades». En ocasions, fins i tot, perd la compostura i no mesura el vocabulari al parlar amb el pròxim rei d’Anglaterra.

Enfrontat al seu germà i el seu tiet

L’enganxada natural entre germans s’ha convertit en un agre enfrontament i una distància insalvable, molta més que els quilòmetres que separen les illes britàniques dels EUA. Els ducs de Sussex i els seus dos fills resideixen ara a Califòrnia, des del ‘Megxit’ i la ruptura dels seus deures amb la corona, a principis del 2020. Guillem ha trencat tots els llaços amb el seu germà i la seva cunyada després de les acusacions de racisme en el si de la família reial que aquests van abocar en l’explosiva entrevista d’Oprah. També procura no sortir a la mateixa foto amb el seu tiet Andreu, a qui ell i el seu pare han esquivat després de l’escàndol dels abusos sexuals.

A Windsor i amb nou assessor

Les absències d’Isabel II en actes públics són cada vegada més importants, com es va veure en la inauguració del Parlament britànic presidida per Carles i Guillem. «Ell sap que el futur [de la monarquia] descansa sobre les seves espatlles, les de Caterina i els seus fills, i això és molta pressió», ha explicat un amic del duc a ‘The Sunday Times’. A més de la mudança aquest estiu a una casa a la finca del castell de Windsor, per estar més a prop de l’anciana monarca, els Cambridge acaben de contractar un nou assessor d’imatge, Lee Thompson, una exestrella de la NBC i expert en comunicació, amb l’encàrrec de millorar la seva imatge pública com a ‘royals’ de primera categoria.