MÉS PERIÓDICO

Xisca Perelló: 10 coses que has de saber de la dona que xiuxiueja «‘¡vamos, Rafa!’» a l’orella de Nadal

  • Només hi ha una persona acostumada a xiuxiuejar-li a l’orella «‘¡vamos, Rafa!’» al 14 vegades guanyador del Garros: la seva discreta dona (i nòvia durant una dècada i mitja).

zentauroepp37008123 xisca perello  c   girlfriend spain s rafael nadal  smiles a190305192242

zentauroepp37008123 xisca perello c girlfriend spain s rafael nadal smiles a190305192242 / SAEED KHAN

4
Es llegeix en minuts
Juan Fernández
Juan Fernández

Periodista

ver +

Només hi ha una persona acostumada a xiuxiuejar-li «‘¡vamos, Rafa!’» al 14 vegades campió de Roland Garros: la seva nòvia de tota la vida i dona des de fa poc més de dos anys, una manacorina de 33 anys (en farà 34 el dia de sant Fermí) que ha fet de la discreció la seva marca personal malgrat estar sempre al costat de l’esportista espanyol més premiat de tots els temps.

No l’anomenis Xisca, digues-li María

Al seu DNI posa María Francisca Perelló Pascual, però la premsa va començar a anomenar-la Xisca (diminutiu mallorquí de Francisca) quan es va fer públic que festejava amb Rafael Nadal. La jove va deixar que es popularitzés el malnom fins que, fa només cinc anys, es va atrevir a reconèixer en una entrevista que ningú del seu entorn l’anomena així. En la intimitat sol respondre per María, tot i que per al tennista és, simplement, Mery.

Veïna del poble

Filla única del constructor Bernat Perelló i de la funcionària municipal María Pascual, va néixer el 7 de juliol de 1988, 25 mesos després que Nadal. Va estudiar a l’escola religiosa La Pureza de María i va compartir pupitre amb Maribel, la germana de Nadal, que des de la infància ha sigut una de les seves millors amigues. 

Amor adolescent

Només ella sap el dia en què va pensar: «M’agrada el germà de la Maribel». Fent comptes, és fàcil calcular que se’n va enamorar abans que Nadal fos un tennista famós (i que ella fos major d’edat). La notícia del festeig va saltar el 2005, després de la primera victòria del tennista a Roland Garros. Llavors ella només tenia 17 anys. ¿Qui va dir que els amors adolescents estan destinats a no durar?

Universitària discreta

Després d’acabar l’institut es va inscriure a la Universitat de les Illes Balears, a Palma, on va estudiar Administració i Direcció d’Empreses. Tenia la facultat a 40 quilòmetres de casa seva a Manacor, però va voler viure la vida universitària i va compartir pis a la capital de l’illa amb altres estudiants. Això sí, des de la més absoluta discreció. Pocs sabien a classe que aquella noia de melena castanya i arrissada era la jove de qui el número u de l’ATP estava enamorat.

El màrqueting esportiu és el seu fort

La seva primera experiència professional la va viure al departament de comunicació d’Endesa, on va fer pràctiques quan va acabar la universitat. Poc després, va marxar a Londres per treballar en la companyia de patrocini i màrqueting esportiu IMG, vinculada a Nadal, però pocs mesos després va tornar a Mallorca i va fitxar per Mapfre, no per vendre assegurances, sinó per atendre l’estand que la companyia muntava al Reial Club Nàutic de Palma amb motiu de la Copa del Rei de Vela. 

Padrina de la Fundació Rafa Nadal

Foguejada en una curta experiència professional de només dos anys, el 2012 va començar a col·laborar amb la Fundació Rafa Nadal, que té la seu a Barcelona. Va començar dirigint projectes de perfil solidari, com el que va desenvolupar a l’Índia amb la Fundació Vicente Ferrer, i el 2019 va ser nomenada directora general de l’entitat, sempre a l’ombra d’Ana María Parera, mare del tennista i presidenta de la Fundació Rafa Nadal, amb qui sempre ha demostrat que té molt bona relació. 

El talismà de Nadal

Des que Rafael Nadal va guanyar el seu primer Roland Garros el 2005, la seva nòvia ha sigut una habitual a les grades, que han vist com el tennista ha sumat trofeus i ha patit doloroses derrotes. De fet, el seu rostre és un dels que ell sol buscar des del centre de la pista, ja toqui compartir alegria o buscar consol. Mery és una més de l’equip, gran responsable dels seus èxits esportius, segons ha reconegut Nadal.

Allunyada dels focus

La seva presència gairebé permanent als voltants de Rafael Nadal no li ha impedit mantenir-se gairebé sempre en un segon pla. Reticent a concedir entrevistes i atraure les mirades i flaixos, els que la coneixen en persona destaquen el seu caràcter formal i serè, però alhora càlid i discret. No se li coneix un estirabot ni un mal gest, com si aquella noia de poble que presumeix de normalitat portés tota la vida entrenant-se per ser reina consort. 

Un casament molt reial

El 19 d’octubre de 2019, després de gairebé quinze anys de relació, Mery i Rafa van contraure matrimoni. La cerimònia, celebrada a Sa Fortalesa, un castell del segle XVII situat a Pollença, va ser el gran esdeveniment social de l’any a l’illa, però les fotos només les conserven els nuvis: els convidats, inclosos els reis emèrits, amics personals de la parella, van haver de deixar els mòbils a l’entrada del recinte. 

Mallorquina de pro

Neta del mestre d’obres que va reparar el campanar de l’església de Manacor, María sempre ha deixat clar que li agrada ser a la seva terra. Actualment, ella i Nadal viuen a la casa que van comprar a Porto Cristo, valorada en cinc milions d’euros, i on esperen dedicar-se aviat a la criança, segons han reconegut tots dos. De fet, les últimes notícies sobre ella especulen sobre el seu possible embaràs.