Horitzó 2023: Gavà (II)

Gavà davant les municipals: el repte socialista de rellevar a l’alcaldia l’actual ministra Raquel Sánchez

  • A menys d’un any per a les eleccions municipals del 28 de maig del 2023, EL PERIÓDICO publica una sèrie de radiografies de política local en urbs catalanes

  • El mandat a Gavà ha estat marcat pel relleu de l’exalcaldessa Raquel Sánchez, ara ministra de Transport, a càrrec de Gemma Badia

Gavà davant les municipals: el repte socialista de rellevar a l’alcaldia l’actual ministra Raquel Sánchez

Ayuntamiento de Gavà

4
Es llegeix en minuts
Elena Martínez
Elena Martínez

Periodista

ver +
Manuel Arenas
Manuel Arenas

Redactor i coordinador de l'equip d'informació de l'àrea metropolitana de Barcelona

Especialista en històries locales, audiències i informació de l'àrea metropolitana de Barcelona i reporterisme social

Ubicada/t a àrea metropolitana de Barcelona

ver +

La composició actual del Ple


En contrast amb els altres municipis metropolitans, el mandat polític 2019-2023 a Gavà (el Baix Llobregat) s’ha vist afectat per una alteració de pes a l’alcaldia. El juliol del 2021, la fins aleshores alcaldessa socialista Raquel Sánchez, primera dona que va empunyar la vara de comandament a la ciutat i que va aconseguir el 2019 la majoria absoluta per al PSC (11 regidors del total de 21 del Ple local), va renunciar al càrrec per convertir-se en la nova ministra de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana del Govern de Pedro Sánchez. La va rellevar com a màxima responsable municipal Gemma Badia, fins aleshores tinent d’Alcaldia i avui alcaldessa del municipi.

Raquel Sánchez es va iniciar en l’alcaldia gavanenca el 2014, quan va reemplaçar l’exalcalde Joaquim Balsera, que va assumir el càrrec durant dos mandats. El 2015, en els seus primers comicis, va guanyar les municipals doblant en vots a la segona formació en discòrdia, en aquell moment Ciutadans, però tanmateix es va quedar tres regidors de la majoria absoluta; recompensa que sí que va obtenir el 2019, assolint la representació d’11 regidors en el Ple municipal (3.000 vots més que quatre anys abans).

Des dels primers comicis democràtics de 1979, el PSC ha guanyat totes les eleccions municipals a Gavà, sempre amb més del 30% del vot total. Durant aquest mandat, el Ple municipal de Gavà està compost per sis formacions: el PSC (11 regidors), que governa amb majoria absoluta; la coalició ERC-Els Verds-Poble Unit-Acord Municipal (ERC-EV-PU-AM), amb 4 regidors; Ciutadans (2); Podem (2); Junts (1); i PP (1). En les municipals del 2019, Gavà, ciutat de 46.700 habitants amb un cens total de 34.300 persones, va registrar una participació del 60,7% (20.817 vots).

Les claus del mandat 2019-2023

La primera controvèrsia amb què va haver de lidiar la nova alcaldessa Gemma Badia a l’assumir el càrrec l’estiu passat del 2021 coincideix amb un dels principals conflictes mediambientals a Catalunya durant els últims anys, el qual va posar el focus sobre Gavà i la comarca del Baix Llobregat en general: la possible ampliació de l’aeroport de el Prat, en la qual precisament hi va haver implicada Raquel Sánchez, en aquesta ocasió com a ministra.

Malgrat que l’operació va quedar aparcada per falta d’entesa entre els executius espanyol i català, a Gavà es van succeir durant setmanes denúncies en defensa del medi ambient de partits, entitats veïnals i organitzacions ecologistes sobre la contaminació acústica que temien que la nova ampliació pogués ocasionar als barris, conjuntura que va tensionar el Govern municipal. Així mateix, un altre dels grans fronts locals a Gavà ha sigut Pla de Ponent, reordenació urbanística de gairebé 5.000 vivendes que fa lustres que està anquilosada i que posa dempeusecologistes i veïns.

Finalment, la regressió de les platges de Gavà, denominador comú a tot el litoral metropolità, també ha estat sobre la taula de la ciutat aquests últims anys. Arran de les vicissituds meteorològiques, entre les quals va destacar la borrasca Celia l’any passat, s’ha perdut gran part de la sorra de la costa gavanenca. Una situació que ha derivat en la reclamació reiterada de sorra per part del Govern municipal, que aquest mateix estiu n’ha rebut una partida de 20.000 metres cúbics. «Arriba tard i ens hauria agradat que es fes d’una altra manera», va afirmar l’alcaldessa.

El tauler polític de cara al 2023

Tot i que de moment no hi ha confirmació oficial, tot apunta que l’actual alcaldessa de Gavà, Gemma Badia, encapçalarà la llista del PSC per a les pròximes municipals. Fa tot just un parell de setmanes, la primera regidora va fer una conferència coincidint amb el primer aniversari de la seva investidura i va parlar dels futurs projectes de la ciutat. Un dels grans interrogants davant els comicis és si els socialistes aconseguiran que la seva nova candidata reediti la majoria absoluta de Raquel Sánchez fa quatre anys o si la possible puixança d’ERC, actual líder de l’oposició (va passar de tres a quatre regidors el 2015), serà un obstacle per aconseguir-ho.

Un altre dels interrogants preelectorals és el rol que jugaran en el nou Ple del 2023 Ciutadans i PP davant una possible entrada de Vox al consistori. En les eleccions catalanes de febrer del 2021, la candidatura d’ultradreta va aconseguir a Gavà una quota del 10,59%, el doble del 5% mínim que necessitaria per entrar en el Ple el 2023, si s’extrapola la dada a escala local. En les generals de novembre del 2019 van ser 2.042els gavanensos que van votar Vox (8,37%), xifra també per sobre de l’esmentat llindar de representació. Ara bé, mig any abans, a les generals de l’abril del 2019, Vox va aconseguir un insuficient 2,62% del vot total.

Pel que fa a les controvèrsies locals que influiran en els comicis, al ja citat Pla de Ponent se suma el transport públic en el municipi. Des del desembre del 2021, quan l’operador va canviar, veïns i consistoris del Baix Llobregat denuncien retards, canvis horaris i vehicles en mal estat a càrrec del nou prestador del servei, Avanza.

Llegeix totes les notícies de Gavà a EL PERIÓDICO Gavà