Conflicte en el futbol espanyol

¿Per què la Lliga està en peu de guerra per la llei de l’Esport?

  • La patronal del futbol professional s’oposa al nou text legislatiu que aproximadament en un mes es votarà al Congrés, fins al punt que es podria aturar la competició les pròximes jornades.

¿Per què la Lliga està en peu de guerra per la llei de l’Esport?

Reuters

4
Es llegeix en minuts
Sergi López-Egea
Sergi López-Egea

Periodista

Especialista en Periodisme esportiu i ciclisme

ver +

L’assemblea de clubs de Primera i Segona Divisió, que es reuneix dijous a Madrid, pot prendre la decisió d’aturar la competició de Lliga a partir de la pròxima jornada en senyal de rebuig a la nova llei de l’esport que tramitarà ben aviat el Congrés dels Diputats. Només tres equips –Reial Madrid, Barça i Athletic– veuen amb bons ulls el nou text legal a què també s’oposa políticament Unides Podem, soci del PSOE en el Govern central. ¿Quins són els motius d’aquesta oposició tan ferma? 

1. ¿Més poder per a la federació i menys per a LaLiga?

Tots els clubs de Primera i Segona, excepte tres, defensen que està en perill la independència i la sostenibilitat del futbol ja que el nou text –tres són els articles que es rebutgen– atorgarà, si no hi ha canvis d’última hora, més poder de decisió a la federació de futbol (RFEF), enfrontada des de fa temps amb LaLiga. 

Per exemple, segons explica un portaveu de LaLiga, la nova llei «donarà a la RFEF competències tals com entrar en els horaris dels partits, imposar una pilota determinada per jugar o fins i tot vetar el nom d’un jugador, diguem-ne Benzema, en la promoció del pròxim clàssic als Estats Units». Per aquesta raó creuen que el nou text legislatiu –en què s’han posat d’acord PSOE i PP– retalla la independència de la patronal del sector i posa en perill l’economia del futbol professional, alhora que crea incertesa i inseguretat jurídica a LaLiga i als clubs, que ara tenen a les seves mans si deixen en suspens la pròxima jornada de Lliga.

2. El rerefons de la Superlliga.

Possiblement es tracta d’un dels aspectes que més preocupa la patronal del futbol. ¿La nova llei serà un reconeixement per als impulsors de la Superlliga, sobretot per a Florentino Pérez, president del Madrid? LaLiga creu que sí i per això va realitzar la passada jornada una campanya amb presidents, directors generals de clubs, acompanyada de textos publicitaris, en què es mostrava el rebuig de la llei. Es va oferir en tots els partits menys en el Reial Madrid-Sevilla i el Barça-Athletic, per raons òbvies.  

Els serveis jurídics de LaLiga consideren que el nou projecte de llei de l’Esport els treu el poder de vetar aquells clubs que decideixin participar en campionats aliens als oficials; és a dir, la Lliga i les competicions apadrinades per la UEFA o la FIFA. I, sobretot –només en la pràctica– la Superlliga que patrocina el Madrid amb el suport principal del Barça

La Lliga professional ha efectuat un ampli estudi mercantil segons el qual, si es porta a terme la nova Superlliga, es perdrien a Espanya ingressos per un total de 9.000 milions d’euros i estarien alhora en risc uns 100.000 llocs de treballs directes i indirectes. «Alhora –afirmen des de l’organisme– el fisc espanyol deixaria d’ingressar, a més, prop de 2.100 milions en concepte d’impostos recaptats».  

3. Els drets comercials.

Fa uns dies Javier Tebas, president de LaLiga, va acudir junt amb els membres de la comissió delegada de l’entitat, un total de 15 persones, al despatx del ministre de Cultura i Esport, Miquel Iceta, a qui li van entregar les al·legacions amb els canvis sol·licitats. LaLiga considera que també està en risc la pèrdua de poder per «explotar els drets comercials en tots els aspectes». Entre aquests figura l’acord firmat amb CVS per valor de 2.000 milions d’euros per al desenvolupament del futbol espanyol. 

4. L’entorn europeu.

Notícies relacionades

«LaLiga es trobarà desprotegida internacionalment», argumenten també des de la patronal del futbol, ja que un cop llegit el projecte de llei observen que els deixen sense arguments jurídics –de nou el rerefons torna a ser la Superlliga– al contrari del que passa en altres lligues com la francesa, l’alemanya i la italiana. I, és aquí, on LaLiga mira i acusa directament Florentino Pérez i parla de pressions per defensar els interessos del president del Madrid. «Amb la nova llei no serem competitius», s’argumenta des de LaLiga i és en aquest aspecte on augmenten encara més els beneficis que estan en risc si el nou text surt a la llum sense que hi hagi una variació important: més de 185.000 llocs de treball i una recaptació de 4.100 milions que equival a l’1,37% del PIB espanyol, sempre segons els números de LaLiga. 

5. La situació política.

Antònia Jover és diputada per Mallorca d’Unides Podem, formació que és sòcia del PSOE en el Govern. Però en aquest cas el seu grup discrepa i recolzarà aquest dimarts en l’última sessió de la comissió que estudia el projecte de llei abans que passi a votació l’esmena de Compromís a què espera que s’adhereixin la majoria de grups que solen donar suport a la coalició governamental. «És una esmena que defensa els clubs petits, davant els més poderosos, perquè el repartiment de beneficis en tots els aspectes, incloent-hi l’audiovisual (que amb la nova llei no està en risc segons LaLiga), sigui més equitatiu». Segons Jover, «en un màxim d’un mes» la llei serà votada al Congrés.