La història d’un equip acabat d’ascendir

L’Andorra debuta a Segona com a marca d’un país

  • El conjunt de Gerard Piqué ha aconseguit l’ascens i s'ha convertit en l’únic club estranger que juga en una categoria professional espanyola.

  • «L’equip assumeix una ambaixada esportiva», diu Sílvia Riva, ministra de Cultura i Esports del Govern d’Andorra.

L’Andorra debuta a Segona com a marca d’un país

JORDI COTRINA

3
Es llegeix en minuts
Sergi López-Egea
Sergi López-Egea

Periodista

Especialista en Periodisme esportiu i ciclisme

ver +

L’Estadi Nacional està en doina. Veient els obrers, i sobretot mirant una gespa convertida en un sorral, ningú podria pensar que allà jugarà en unes setmanes el FC Andorra, que al seu país és molt més que l’equip de Gerard Piqué. Ells llueixen una cosa més gran que el nom d’una ciutat o una comunitat. Ells representen Andorra, a qui representaran a partir de dilluns vinent des d’Astúries per tot Espanya. Seran en el futbol professional estatal l’únic club estranger, la franquícia del qual va comprar l’estrella blaugrana, un conjunt amb molts jugadors crescuts a les entranyes del Barça, l’Espanyol, el Vila-real, el Celta i fins i tot al Madrid.

Gairebé 80.000 persones viuen a Andorra, molts d’ells residents que procedeixen de Catalunya, d’altres llocs d’Espanya, de Portugal, de França i fins i tot de l’Argentina, com el porter de l’equip, intocable al seu lloc, Nico Ratti. És l’únic país sobirà on la llengua oficial és el català i el petit enclavament pirinenc on a partir d’ara, a part de fer compres, esquiar, caminar en bici o conèixer les muntanyes, s’hi podrà anar a veure partits de futbol, de Segona Divisió, categoria a què va ascendir el FC Andorra de manera meteòrica des del futbol regional, amb la plaça del desaparegut Reus a la butxaca, amb tres partits ara com a visitant a l’espera que acabin les obres a l’Estadi Nacional després de substituir la gespa artificial per la natural i amb la mirada posada al futur estadi d’Encamp, amb 6.000 aficionats a la grada i 26 milions d’inversió. La inauguració està prevista per a d’aquí tres anys.

«Per a Andorra és molt important sempre explicar-nos com a país a través de diversos projectes. I un n’és l’esportiu. Quan s’arriba a aquí descobreixes una Andorra diferent. Per això, l’esport és un eix perquè ens coneguin fora. Ja vam tenir l’equip de bàsquet, que va portar el nom d’Andorra per tot Espanya. Per desgràcia han descendit i hem guanyat un ascens en el futbol, amb visibilitat màxima. A través d’aquest equip Andorra assumeix una ambaixada esportiva», explica Sílvia Riva, ministra de Cultura i Esports, que rep aquest diari a la seu del Govern andorrà.

La propietat del club

L’equip s’entrena a l’Estadi Comunal, l’escenari on jugaven les seleccions de futbol i rugbi fins que es va construir l’Estadi Nacional. Uns atletes s’entrenen per la pista de tartan per on passeja mentre parla per telèfon Jaume Nogués, el director esportiu, la persona que cada dia puja i baixa des de Guissona per ser la veu de Piqué a Andorra, gairebé l’únic directiu; una petita oficina, un cotxe i un telèfon, poc més hi ha al voltant del primer equip.

«Nosaltres, com Kosmos –explica– tenim el 56% de les accions del club. La resta les posseeix la societat andorrana Clayton propietat dels empresaris locals Higini Cierco i Francesc Destrée. I no som un club milionari, per més que s’associï a la figura de Piqué. Tenim el quart pressupost més baix de la categoria, però representem la marca Andorra i com a tal potenciem un país». Nogués va arribar al club de la mà de Piqué. «És cap i, alhora, amic. Ens comuniquem diàriament, però miro de molestar-lo el menys possible».

Perquè, explica Nogués, quan truquen a l’estranger i parlen amb el representant d’algun jugador interessant encara els pregunten què és Andorra. «El nom de Gerard ens serveix perquè sàpiguen de nosaltres».

El futbol base

Notícies relacionades

«Crec que a tota la península ens coneixen i ens associen a comerç i turisme. Ara cada 15 dies acollirem un equip d’Espanya. Per la distància molts d’ells pernoctaran a Andorra, coneixeran els nostres comerços, la gastronomia i fins i tot l’esquí a l’hivern. Les localitats amb equips a Segona reconeixeran Andorra gràcies als caps de setmana amb futbol», afegeix la ministra Riva.

L’equip a Segona ha de servir per impulsar el futbol base andorrà, tot i que el filial del FC Andorra sigui el Nàstic de Manresa. «La federació gestionarà a partir d’ara, a través de la nostra fundació, tots els seus equips de formació al país, des d’alevins», diu amb il·lusió Fèlix Álvarez, president de la federació andorrana, la selecció del qual ocupa la 153a posició mundial, però que ha vist com paraven un penal a Griezmann en la visita francesa a Andorra i sobretot com Portugal es va veure forçada a treure Cristiano Ronaldo, assegut a la banqueta, en el sospir final del partit, perquè poguessin tornar des d’Andorra la Vella amb una victòria a la butxaca.