El rival del Barça a la Champions

Els tres rodamons espanyols del Dinamo de Kíev

  • Lucas Pérez, ara a l’Elx, va arribar al club ucraïnès el 2012 on va assegurar haver passat els quatre pitjors mesos de la seva vida esportiva.

  • Fran Sol va disputar 25 partits en la temporada 2019-2020 i el tècnic biscaí Vicente Gómez va treballar en dues etapes en el conjunt de la capital d’Ucraïna.

Els tres rodamons espanyols del Dinamo de Kíev

SD EIBAR

3
Es llegeix en minuts
Sergi López-Egea
Sergi López-Egea

Periodista

Especialista en Periodisme esportiu i ciclisme

ver +

Han sigut tres, tres rodamons del futbol, dos jugadors i un entrenador (Lucas Pérez, Fran Sol i Vicente Gómez), dels que gairebé sempre han tingut la maleta preparada per intentar destacar o guanyar-se la vida en aquest esport en el lloc més insospitat, del planeta. No ha sigut fins ara el Dinamo de Kíev, rival del Barça aquest dimecres en la Champions, el club que ha acollit o ha fet triomfar futbolistes o tècnics formats a Espanya; la dificultat de l’idioma, els problemes polítics del país i un futbol no gaire atractiu han sigut tres influències que han apartat de moltes agendes el conjunt de la capital ucraïnesa, que fins i tot va arribar a interessar-se fa un temps per la cessió dels jugadors madridistes Lucas Vázquez i Sergio Asensio, després de l’etapa dels dos a l’Espanyol.

Lucas Pérez juga als 33 anys com a davanter a l’Elx. El futbolista gallec va ser el 2012 el primer espanyol fitxat pel Dinamo de Kíev. «Allà vaig passar els quatre pitjors mesos de la meva vida», va relatar en una entrevista al diari ‘Marca’ el 2014. Va ser, sens dubte, una pèssima experiència. No va disputar ni un partit, amb prou feines li parlaven els tècnics del Dinamo, que de seguida el van enviar a entrenar amb el segon equip. Només veia que els mesos no passaven, que no disposava de cap oportunitat, així que quan va poder va marxar de Kíev i d’Ucraïna, un país on també va jugar en el Karpaty Lviv. Els seus següents passos futbolístics el van portar a Grècia, al PAOK de Salònica, abans de passar pel Deportivo, l’Arsenal, el West Ham, l’Alabès i la seva actual col·locació a les files de l’Elx.

A Fran Sol, 29 anys, li van anar una mica millor les coses per Kíev el 2019. Format a l’escola del Reial Madrid va arribar al Dinamo després d’una exitosa temporada en el Willem II dels Països Baixos i de seguida va ocupar un lloc a l’onze titular. Fins a 25 partits amb quatre gols va arribar a jugar abans que la desgràcia es creués en el seu camí: es va lesionar de gravetat a una espatlla i es va passar quatre mesos apartat del futbol. Allà va acabar la seva aventura ucraïnesa; tot i que el Dinamo mai ha volgut desfer-se d’ell. «La dificultat amb l’idioma va retardar el fitxatge per l’Eibar», va explicar aquest estiu després d’una laboriosa negociació entre el conjunt de Kíev, que continua tenint els seus drets, i el conjunt guipuscoà, que el va incorporar a les seves files amb la intenció de tornar a Primera (actualment són quarts en la classificació). Lugo, Oviedo i Vila-real van ser les seves destinacions prèvies al Dinamo que abans de l’Eibar el va cedir al Tenerife.

L’entrenador

Notícies relacionades

Vicente Gómez, 50 anys, Santurtzi, Biscaia, és un tècnic pràcticament desconegut en el futbol espanyol, tot i que es va passar 14 anys formant ‘cadells’ per a l’Athletic i va arribar a ser ajudant de Javier Clemente al primer equip blanc-i-vermell. En dues ocasions en la seva vida esportiva ha estat vinculat al Dinamo de Kíev. Primer (2014) com a responsable dels equips sub-19 i sub-21 i després com a segon entrenador, tot i que en una etapa molt curta, tot just tres mesos, entre juny i setembre del 2019.

Molt poca etapa ha tingut a la Lliga espanyola, ja que després del seu pas pel Dinamo sempre ha treballat com a tècnic a l’estranger i en campionats tan dispars com el d’Azerbaidjan, on va arribar a entrenar el Sabah, abans d’iniciar la seva experiència amb el futbol àrab, primer a l’Aràbia Saudita i ara als Emirats Àrabs Units com a segon entrenador de l’Al-Ain FC.

Temes:

SD Eibar Barça