Andorra-Anglaterra

Quatre àrbitres per a la història

  • Kateryna Monzul es convertirà aquest dissabte en la primera dona que xiula un partit classificatori del Mundial juntament amb tres companyes i amb la potent selecció anglesa que s’enfronta a la modesta Andorra.

  • Un incendi a l’Estadi Nacional va alterar aquest divendres els preparatius del duel amb un miler d’anglesos aquest dissabte a les grades.

Quatre àrbitres per a la història

EFE

3
Es llegeix en minuts
Sergi López-Egea
Sergi López-Egea

Periodista

Especialista en Periodisme esportiu i ciclisme

ver +

Quatre dones per a la història, quatre àrbitres que xiularan per primera vegada un partit classificatori del Mundial amb una selecció ‘top’, l’Anglaterra de Gareth Southgate, que aquest dissabte s’enfronta a la modesta i combativa Andorra, a l’Estadi Nacional de la capital del petit país pirinenc.

A Andorra va arribar aquest divendres Kateryna Monzul, una arquitecta ucraïnesa de 40 anys amb una llarga experiència com a àrbitra, considerada el 2015 com la millor del món després de xiular la final del Mundial femení entre els Estats Units i el Japó, amb golejada nord-americana, que va derrotar per 5-2 les nipones, un escenari de gols que es pot repetir aquest dissabte (20.45 hores, Teledeporte) si els anglesos es posen les piles. I Monzul se cita amb la història perquè fins ara mai una dona havia xiulat un partit classificatori per al Mundial de Qatar i molt menys davant Anglaterra, líder destacada del Grup I on Andorra i San Marino es converteixen en les ventafocs amb el premi de poder enfrontar-se amb les estrelles de la Premier.

San Marino-Gibraltar

Monzul el 14 de novembre de 2020 es va convertir en la primera àrbitra que va dirigir un partit masculí de seleccions, però no amb vista a obtenir el passaport per al Mundial sinó a la Lliga de les Nacions, entre San Marino i Gibraltar, sense gols i sense gaire futbol. Aquest dissabte arriba a l’Estadi Nacional d’Andorra acompanyada per dos compatriotes com a assistents, Maryna Striletska i Svitlana Gruixko, i tota una estrella de l’arbitratge femení, la francesa Stéphanie Frappart, com a responsable del VAR. Frappart és una altra gran figura de l’arbitratge femení ja que la temporada passada va tenir l’honor de ser la primera dona que xiulava un partit de Champions, en la victòria de la Juventus per 3-0 davant el Dinamo de Kíev.

Quatre dones per al partit que més nombre d’aficionats visitants ha congregat a Andorra, ja que aquest dissabte es completarà l’arribada d’aficionats anglesos, més d’un miler, entre els que disposen d’alguna de les 940 entrades que han rebut i els que els acompanyen. Els primers seguidors britànics ja es trobaven aquest divendres a Andorra la Vella, a les terrasses amb la típica cervesa sense oblidar el comerç, tot i que la majoria viatja aquest dissabte des de Barcelona per dirigir-se de nou a la capital catalana i el seu aeroport al finalitzar el partit.

Seguidors, que igual com Kateryna Monzul, es van sobresaltar poc abans de les 18 hores al contemplar la columna de fum negre i espès que sortia de l’interior de l’Estadi Nacional i que era visible des de diferents punts de la capital andorrana. «Va ser un ensurt tremend tot i que per fortuna es va poder controlar el foc en tot just 10 minuts. Va afectar una mica la gespa artificial però a la zona no marcada del camp», va explicar Ivan Moure, responsable de comunicació de la Federació Andorrana de Futbol (FAF). Va cremar la tarima que s’havia muntat en el centre del camp per a les càmeres de televisió. Es va tallar el trànsit. Van arribar els bombers. El partit no corre perill però es veurà ara com afecta la retransmissió televisiva.

Britànics i turistes espanyols

I es veurà també una situació curiosa aquest dissabte ja que Andorra es prepara per rebre un importantíssim nombre de visitants pel pont del Pilar, festiu ‘a baix’, com diuen els andorrans al referir-se a Espanya, amb els hotels al màxim i amb el carrer principal amb forta vigilància policial, com ja s’observava aquest divendres entre anglesos amb pantalons curts, malgrat la temperatura fresca del Pirineu i els primers càntics en alguna de les terrasses ocupades pels seguidors britànics.

«Volien venir més –explica Moure–, possiblement, si l’estadi hagués estat més gran, haurien vingut a Andorra més de 3.000 seguidors. Va haver de fer-se un sorteig ja que només hem pogut entregar-los 940 localitats».

La visita de Cristiano Ronaldo

Notícies relacionades

Kateryna Monzul es trobarà amb un estadi al 70% de la seva capacitat, per les restriccions derivades de la pandèmia, amb una grada només per a andorrans, una altra per a britànics i la neutral, principalment aficionats espanyols.

Serà la tercera gran selecció que visita Andorra després dels passos de França i de Portugal, en un partit ple, amb els locals defensant el 0-0 amb fúria fins que va entrar Cristiano Ronaldo en la segona part i es va acabar la festa.