Subhasta insòlita
Un quadro abandonat durant segles resulta ser un Van Dyck de més de tres milions d’euros
Un col·leccionista va trobar la tela amb excrements d’ocells abandonada en un cobert d’una granja de Nova York
La singular casa de pedra del segle XVI que costava un euro i va ser subhastada per 294.600 euros
Un Porsche abandonat durant 30 anys es ven per 2,3 milions d’euros
Desaparegut durant segles, abandonat no sé sap quants anys en una granja d’un petit poble dels Estats Units, adquirit el 2002 per un col·leccionista local, que va pagar 545 euros perquè hi va veure alguna cosa, i ara subhastat per 2,7 milions d’euros. Aquest és l’insòlit cicle de vida d’un esbós d’Anthony van Dyck, el pintor flamenc més important junt amb Peter Paul Rubens.
El 26 de gener, la casa de subhastes Sotheby’s va vendre un gran lot de teles. Però no unes qualssevol, sinó 58 obres mestres de tots els temps i gèneres. De fet, hi havia un retrat de Bronzino del 1527 pel qual algú va pagar 9,7 milions d’euros. En total, es van desembutxacar 68 milions per totes les peces. Només en comissions se’n van abonar 13,5 més. Entre tanta distinció, allà hi havia la pintura desemparada de Van Dyck.
Autentificat el 2019 amb excrements d’ocells
El pintor belga va pintar l’esbós a l’oli entre el 1615 i el 1618, quan era aprenent a l’estudi de Rubens, i va ser un preliminar del ja cèlebre ‘Sant Jeronim’, que en l’actualitat s’exhibeix al Museu del Prado de Madrid, concretament a la col·lecció ‘Pintura flamenca i escoles del nord’. Però, ¿què li va passar a la tela entre el segle XVII i el 2023?
Poc se sap d’on va anar a parar la pintura, només que va quedar a l’oblit fins que el col·leccionista Albert B. Roberts la va trobar per atzar en un cobert d’una granja de Kinderhook, una localitat situada a l’estat de Nova York de poc més de 8.000 habitants.
Era el 2002 i aquest apassionat de l’art hi va veure alguna cosa més enllà dels excrements d’ocells que hi havia a la part posterior de la tela. Sense saber realment què era, va saber identificar que es tractava d’una pintura de l’Edat d’Or holandesa. Com que ni el propietari de la granja ni Roberts coneixien el seu veritable valor, van pactar una transacció de 545 euros.
Notícies relacionadesDesprés va arribar el 2019, quan la historiadora de l’art Susan Barnes va acreditar l’autenticitat de l’obra. A més, va assegurar que l’obra estava «sorprenentment ben conservada» i la va descriure com «una troballa impressionant i important que ens ajuda a entendre més sobre el mètode de l’artista quan era jove».
Tanmateix, Roberts va morir dos anys més tard, i per això el seu patrimoni s’ha subhastat. Tot i que Sotheby’s va estimar el seu valor entre 1,8 i 2,7 milions d’euros, es va vendre per 500.000 euros més mitjançant una oferta irrevocable. Part dels guanys han anat a la Fundació Albert B. Roberts, que brinda suport financer a artistes i a diverses organitzacions benèfiques. Llàstima que el col·leccionista no estigui per veure fins on ha arribat la seva extraordinària troballa.
- EDIFICI ICÒNIC La novel·la que va inventar Notre-Dame
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Estalvi Amb aquest truc enginyós ja no malgastaràs més paper higiènic
- Joan Cuscó: "El pàdel és imparable: serà olímpic la pròxima dècada"
- Alejandra Fernández: "Quasi deixo de córrer per falta de recursos"