televisiva xef pastissera

Alma Obregón, la reina dels ‘cupcakes’ i molt més

  • A punt de ser mare per tercera vegada, l’’instagramera’ més dolça dona els últims tocs a un nou llibre per a la seva col·lecció, aquesta vegada amb receptes tradicionals

  • L’estrella del Canal Cuina també enforna a Youtube, Instagram i, aviat, també a Twitch

Alma Obregón, la reina dels ‘cupcakes’ i molt més
7
Es llegeix en minuts
Laura Estirado
Laura Estirado

Periodista

Especialista en Gent, Reialesa, Moda, Tendències, Estil y Xarxes

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Fa 10 anys, abans que Tripadvisor tingués fitxades totes les ‘cakery’ (pastisseries) i totes les ‘bakery’ (fleques) decorades supercuquis, en tons blau i rosa merengue, que han anat obrint a la teva ciutat, Alma Obregón (Bilbao, 1984) ja va posar de moda a Espanya els ‘cupcakes’. I tot va començar com per casualitat.

Tot i que havia estudiat violí i piano durant tota la seva infància i adolescència, quan va arribar el moment de dedicar-se a la música li va entrar por escènica. A la universitat va estudiar Comunicació Audiovisual, va fer un màster i se'n va anar a Alemanya per doctorar-se. «Però quan vaig arribar allà ja era conscient que la docència no era la meva vocació, llavors va ser quan vaig començar a enfornar. No coneixia gaire gent i passava moltes hores sola a casa. Vaig començar a fer receptes i aviat em vaig obsessionar amb la rebosteria», recorda. »¡Va arribar un moment que somiava amb pastissos, la gent riu quan ho explico, però és cert!».

Va començar a fer cursos i molts caps de setmana, «com els vols eren superbarats», se n'anava a Londres, on va aprendre l'art de brodar els minipastissos que s'inflen en un motllo de paper. Es va especialitzar en decoració de pastissos, en rebosteria creativa, es va treure Le Cordon Bleu de xef pastissera i va començar a documentar la seva nova i dolça vida al blog ‘Objetivo: Cupcake perfecto’.

«Quan explicava les receptes, sempre deixava caure coses de la meva vida personal. Era gairebé un diari», relata sobre la pàgina que avui rep una mitjana de 750.000 visites al mes. Gràcies a l’èxit del blog, van arribar els primers receptaris (ja en porta més d’una dotzena sobre pastissos, galetes i pans, a més d’alguns sobre ‘cupcakes’, i ara n’està ultimant un de nou, aquesta vegada amb receptes tradicionals de la seva família que veurà la llum el pròxim Nadal), i els primers temptejos amb les xarxes socials. «Vaig començar per Facebook, que era la que estava més de moda en aquell moment, vaig provar Twitter, però no li agafava gaire el ritme, i Instagram, que em va agradar més perquè em permet fer aquest relat personal com al blog», diu la influencer pastissera que té 318.000 fans rendits als seus directes dels divendres, una espècie de consultori per a llaminers amb l’objectiu de resoldre dubtes i conèixer nous ingredients i trucs per treure el màxim profit al forn. Es transmeten des de la seva pròpia botiga, al barri de Salamanca de Madrid, on també imparteix cursos i tallers fins i tot per a nens.

’Postgrau’ també en criança

Gràcies a la mateixa pàgina, l’Alma també parla de temes com la criança, matèria de la qual també té un ‘postgrau’. L'experiència dels embarassos dels petits Bruno i Lola va quallar el setembre al llibre ‘Maternidad real’ (Planeta), on defuig de la temptació de pontificar –«m'horroritzen els consells a les mares d’un primer fill»– per aportar la seva visió optimista allunyada «del que ens venen les xarxes socials, amb mares que estan perfectes als dos dies de donar a llum, cases ideals i nens que dormen tota la nit», assegura. «He de fer-li un annex al llibre», somriu la futura mare de la Chloé, que s’unirà a la família per Setmana Santa. La nadó també inspirarà a la xef nous dissenys d'Alma Libre, la petita línia de roba infantil i tot portar que va néixer «com un caprici». I és que a més de córrer maratons i ultramaratons, la pastissera també és aficionada a cosir.

A més del Canal Cuina, on ha gravat 44 episodis de ’Dulces con Alma’, també comparteix les seves receptes al seu canal de Youtube («no em guardo res i el que més il·lusió em fa és quan la gent em diu que ha fet les meves receptes i els han sortit bé») i no descarta provar a Twitch («una xarxa molt interessant i amb moltes possibilitats per fer la receptes pas a pas en directe») quan passi la baixa per maternitat.

Aquesta amant de la rebosteria francesa, des de Pierre Hermé fins a Christophe Michalak, que adora els pastissos de la nord-americana Martha Stewart i que perd el cap per Jordi Roca, convida a passejar-se per internet per conèixer altres xefs potser menys coneguts però igualment deliciosos, com Julián Ángel, el xef pastisser colombià darrere del blog Historias del ciervo, o la mexicana Karina Rivera, «una autèntica especialista en macarons que domina la xocolata».

Assaig, error i pesos exactes

Confessa Obregón que al principi la rebosteria pot resultar difícil: «Jo era un desastre quan vaig començar. Els meus primers cupcakes no tenien papers, em vaig oblidar de greixar la safata i me'ls vaig haver de menjar amb una cullera directament del motllo. Però animo tothom a practicar, que a la primera potser no sortirà, a la segona potser tampoc, però amb la pràctica s'agafa facilitat. La rebosteria és molt d'assaig i error». Tot i que de vegades, renya, no se segueix bé la recepta. «El problema sol ser fonamentalment que quan venim de la cuina salada, venim de fer-ho ’a ull’ o ‘el que et demani’, i de sobte ens enfrontem a una recepta amb números i pesos exactes, i se’ns pot fer costerut. Però recomano a la gent que disfruti no només del resultat, també del procés».

Sobre la mala premsa del sucre, relativitza: «El meravellós de fer rebosteria casolana és que ens permet fer-la com vulguem i saber què estem posant, més o menys sucre, farina blanca o integral. No crec que calgui criminalitzar la rebosteria, al contrari. Els dolços ens donen moltes alegries i a més estan presents als moments més bonics de la nostra vida: als casaments, comunions, aniversari, batejos...»

Notícies relacionades

Després de 10 anys amb la corona ‘cupcake’ Alma Obregón creu que ha aconseguit el seu objectiu d’aconseguir el pastisset perfecte. «Almenys el que a mi més m'agrada», afirma. «El meu favorit i el que més demanen és el Red Velvet. Una combinació perfecta que combina un pa de pessic molt sucós, i no excessivament dolç, amb una crema de formatge que em torna boja», assaboreix.n

Vet aquí la recepta:

RED VELVET CUPCAKE

Ingredients per a 8 cupcakes grossots :)

. 55g de mantega

. 150g de sucre

. 1 ou

. 1 cullerada grossota de cacau sense sucre

. 1/4 de culleradeta de colorant en pasta vermell (Sugarflair Poppy Red, per exemple)

. 1 culleradeta d’extracte de vainilla

. 120ml de ‘buttermilk’ (si no teniu ‘buttermilk’ al supermercat, podeu preparar-la barrejant 120ml de llet amb 1/2 cullerada de suc de llimona. Espereu 5 minuts i ja teniu la llet tallada semblant al ‘buttermilk’)

. 150g de farina

. 1/2 culleradeta de bicarbonat de soda

. 1 culleradeta de vinagre blanc

Preescalfem el forn a 170º i preparem els paperets per a ‘cupcakes’ al motllo. Tamisem la farina amb el cacau i apartem. Amb la batedora, batem el sucre amb la mantega en un bol. Sense deixar de batre afegim l’ou i l’extracte de vainilla. A continuació, afegim la meitat de la farina (+ cacau) i la ‘buttermilk’. Després incorporem la resta de la farina. Quan la barreja sigui homogènia, afegim el colorant vermell. Així, podem ajustar la quantitat necessària per aconseguir la intensitat desitjada. Finalment, en un gotet, barregem el vinagre amb el bicarbonat de soda i quan bombollegi l’afegim a la barreja anterior. Repartim la barreja als motllos i enfornem durant 20 minuts o fins que un escuradents surti net. Els traiem del forn i els deixem refredar 5 minuts al motllo i després per complet sobre una reixeta.

Cream Cheese Icing

.125g formatge crema fred (tipus Philadelphia)

.60g mantega a temperatura ambient

.300g d’’icing sugar’

Batem la mantega amb l’’icing sugar’ a la batedora (cobrir el bol si no voleu convertir la cuina en un bonic paisatge nevat). Una vegada s’ha barrejat bé, afegim tot el formatge crema. Batem uns minuts fins que estigui blanc i cremós. No batre massa, que la barreja es fon amb facilitat. I a decorar.