Sainz pren avantatge i Schareina abandona per una mala caiguda

El pilot madrileny va acabar segon la primera etapa, en què va distanciar els favorits. El valencià, en canvi, es va haver de retirar amb una lesió al canell

Sainz pren avantatge i Schareina abandona per una mala caiguda

Florent Gooden / AFP7

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

La primera etapa del Dakar va oferir una jornada de contrastos per als pilots espanyols. Mentre Carlos Sainz va donar el seu primer cop d’autoritat en la categoria de cotxes, Tosha Schareina va tenir una caiguda letal amb la seva moto que el va obligar a abandonar. El valencià va patir una fractura al canell hores després de triomfar en el pròleg.

Sainz es va fer ahir un gran regal de Reis en la primera etapa del Dakar 2024, en què malgrat el triomf del belga Guillaume de Mevius (Toyota), va exhibir la seva qualitat sobre les pedres àrabs per treure almenys deu minuts sobre cadascun dels grans favorits de la prova i acabar segon.

Sainz va volar sobre el seu vehicle, que va sortir en quaranta-vuitena posició des d’Al-Ula (Aràbia Saudita) i que tenia per davant 27 cotxes amuntegats sobre el desert, ja que a partir del vintè sortia de minut en minut, en comptes de cada dos, com ho van fer els vint primers, cosa que va provocar més pols i pitjor visibilitat al madrileny.

Malgrat tot, Sainz i el seu copilot Lucas Cruz van acabar segons, a tot just un minut i 44 segons del belga, de l’equip Overdrive Racing, que a bord d’un Toyota va capitanejar una primera etapa que a la meitat del recorregut semblava tenir controlada el suec Mattias Ekström. Al final, Sainz va treure més de deu minuts al mateix Ekström i també al brasiler Lucas Moraes; gairebé 20 minuts a Nani Roma; més de 22 al francès Sébastien Loeb; gairebé 25 al qatarià Nasser Al-Attiyah, vigent campió; i més de mitja hora a Peterhansel, un altre dels clàssics favorits.

"Tres punxades"

"Vaig pensar que hauria perdut uns quinze o vint minuts. Va ser una etapa bona, però estressant", va assegurar Sainz, que va apuntar que havia patit "tres punxades", una cosa que va posar en dubte Al-Attiyah en una de les seves clàssiques enganxades amb el madrileny. "Estic content, el resultat ha sigut bastant positiu, però això acaba de començar", va afegir el pilot espanyol.

En la categoria de motos, el pilot botsuanès Ross Branch es va lluir en la primera etapa del Dakar, entre Al-Ula i Al-Henakiyah, al vèncer per una diferència de deu minuts el nord-americà Ricky Brabec, que va acabar segon, tot i que aquesta primera jornada va quedar marcada per la retirada de Schareina.

Notícies relacionades

El valencià, guanyador aquest divendres del pròleg i que anava segon en l’últim waypoint abans de la seva retirada, va caure a l’altura del quilòmetre 240 de l’especial i, tot i que va pujar pel seu propi peu a l’helicòpter que el va evacuar, es va trencar el canell esquerre en una caiguda que va veure el pilot de Botswana, que va decidir parar per assistir l’espanyol. De fet, Branch, de l’equip Hero, va estar uns 25 minuts i 30 segons amb Schareina, d’Honda, mentre era a terra, un temps que el Dakar va restar al final de l’etapa, cosa que va certificar el seu triomf.

En declaracions a ASO després de la caiguda, Schareina va explicar que estava fent "una molt bona etapa", però a l’altura del quilòmetre 240 va enganxar "alguna cosa amb la roda posterior" amb tanta mala sort que es va colpejar "amb el canell esquerre". A més de la retirada de Schareina, el portuguès Joaquim Rodrigues i el sud-africà Michael Docherty també van haver d’abandonar la mítica carrera en la primera etapa després de sengles caigudes, mentre que el castellanolleonès Lorenzo Santolino va acabar setè, el primer dels espanyols, per davant del castellonenc Joan Barreda.