Investigació d’EL PERIÓDICO

¿Té responsabilitat el Barça en els possibles fraus detectats al Camp Nou?

¿Té responsabilitat el Barça en els possibles fraus detectats al Camp Nou?

Manu Mitru/Jordi Otix

4
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El Futbol Club Barcelona va obrir el procés per escollir l’empresa que edificaria el nou Camp Nou l’1 de setembre del 2022. Tancava el procés de licitació 130 dies més tard i escollia el grup turc Limak com a responsable de l’operació. No obstant, els peons que treballen entre les ara runes del Camp Nou no formen part de la plantilla de Limak, sinó que estan subcontractats a través d’una àmplia xarxa de desenes d’empreses, la majoria amb seu social a Catalunya, que proveeixen els turcs de les mans necessàries per reformar l’estadi del Barça.

És entre part d’aquestes subcontractes –no en totes– on aquest mitjà ha pogut detectar presumptes fraus laborals, que van des de nòmines mal redactades –en detriment salarial dels seus empleats– a prolongacions sistemàtiques de jornada sense –de moment– remuneració d’hores extres ni feina en dissabtes. Inspecció de Treball ja ha visitat fins en tres ocasions les obres del Camp Nou i hi ha documentat, per part seva, irregularitats. Com, entre d’altres, un grup d’empleats treballant amb els papers que legalment identifiquen altres persones.

Elisenda Colell, Manu Mitru, Jordi Otix y Gabriel Ubieto.

¿Fins a quin punt és el Futbol Club Barcelona responsable legalment dels presumptes fraus laborals que puguin produir-se a les obres del seu estadi? Les quatre fonts jurídiques, de diferents perfils, consultades per aquest mitjà coincideixen a assenyalar que, des del punt de vista teòric, cap. Sempre que les faltes siguin en matèries salarials o de jornada, perquè si Inspecció de Treball detectés en algun moment manifestes deficiències en matèria de seguretat, el Barça sí que podria tenir alguna responsabilitat legal.

Obres a l’exterior del Camp Nou /

Manu Mitru / Jordi Otix

El Futbol Club Barcelona al final és un club dedicat, principalment, a jugar a futbol, no a construir estadis. Per laixò encarrega aquesta qüestió a altres empreses especialitzades, teòricament en això, com Limak. «El FC Barcelona no té cap relació contractual directa amb les empreses subcontractades, sinó que la relació contractual és únicament amb Limak», insisteixen des del club blaugrana. «En matèria laboral, el promotor de qualsevol obra no té cap responsabilitat sempre que no sigui la seva pròpia activitat», apunta el soci de laboral del bufet d’advocats Pérez-Llorca Manel Hernández

Més responsabilitat per a Limak

L’abast de les responsabilitats és diferent en el cas de Limak, la contractista encarregada de l’obra. I és que aquesta posa el personal altament qualificat i que coordina l’obra, però per al gruix de l’operativa i el peonatge es recolza en una xarxa d’empreses subcontractades. «El contractista és responsable solidari de tot el que passi a la seva obra», apunta el responsable de construcció de CCOO de Catalunya, Andreu Ogayar.

«L’article 42 de l’Estatut dels Treballadors marca unes regles molt definides. L’empresa contractada principal serà responsable solidària dels deutes salarials i de cotitzacions que hi pugui haver amb els treballadors de les empreses subcontractades», cita l’advocat del Col·lectiu Ronda Nacho Parra.

És a dir, en cas de frau laboral, els treballadors afectats podrien reclamar a Limak els salaris impagats. Una cosa legalment habilitada així per, segons explica Parra, evitar deixar exposats aquells empleats ubicats a les baules més febles de la cadena de subcontractació. 

No obstant, aquesta mateixa llei també estableix que les multes o requeriments que fes Inspecció de Treball a les empreses subcontractades per possibles fraus recaurien sobre aquestes, no sobre Limak. «La responsabilitat administrativa en matèria de salaris i Seguretat Social se cenyiria a l’empresa infractora», explica Hernández, de Pérez Llorca. 

Obres al Camp Nou /

Manu Mitru / Jordi Otix

La normativa s’endureix i l’abast de les responsabilitats s’amplia en les qüestions vinculades amb la seguretat a l’obra. I és que la construcció, per la naturalesa de l’activitat, té uns índexs de sinistralitat el doble d’elevats que la indústria i cinc vegades més que els serveis. 

La contracta principal– en el cas del Camp Nou és Limak– té l’obligació de vetllar perquè totes les seves empreses dependents compleixen i fan complir els requisits mínims de prevenció, així com coordinar-les entre elles per minimitzar riscos. «Els pactes entre empreses per eludir responsabilitats en matèria de prevenció de riscos laborals estan prohibits», recorda l’advocat laboralista Pere Vidal.

Notícies relacionades

Si no es compleix la normativa en seguretat, l’autoritat laboral podria requerir a Limak responsabilitats i sancionar-la econòmicament. De moment, les visites a obra efectuades per la ‘policia laboral’ no han detectat deficiències en aquest sentit. «Limak treballa estretament amb l’empresa Q-Safety del Grupo Quirón Prevención, amb una gran trajectòria en el sector, i tampoc n’ha rebut cap alerta», afirmen des de la corporació turca.

És en matèria de seguretat laboral on el Barça podria tenir algun tipus de responsabilitat, en cas que, per exemple, un treballador morís durant la reforma. No seria una responsabilitat laboral, segons coincideixen les fonts consultades, sinó de tall civil. Seria una persona que es fa mal dins de les instal·lacions propietat del club. En aquests casos, el que és habitual és que el promotor de l’obra tingui una pòlissa que el cobreixi davant potencials desemborsaments indemnitzatoris.