Mesures rigoroses

França veta els esportistes sense vacunar

  • Els professionals estrangers que no tinguin pauta completa no podran competir en territori francès després de la nova llei aprovada per l’Assemblea Nacional.

  • La normativa afectaria el Madrid en el seu partit de Champions contra el PSG.

França veta els esportistes sense vacunar

EP/ Jean Catuffe

3
Es llegeix en minuts
Sergi López-Egea
Sergi López-Egea

Periodista

Especialista en Periodisme esportiu i ciclisme

ver +

Ja no és només Austràlia, el país que aquest cap de setmana va donar un cop d’efecte mundial al deportar Novak Djokovic, número u del tennis mundial, per no estar vacunat contra la covid. França es va convertir aquest dilluns en l’abanderat d’Europa al tancar les fronteres als esportistes professionals sense la pauta completa d’immunitat. Els grans esdeveniments esportius que es portaran a terme en territori francès d’aquí a la tardor, si no cedeix la pandèmia, ja estan afectats per la nova llei que l’Assemblea Nacional va aprovar diumenge i que a part d’una exigent normativa de tipus social impedeix als esportistes competir si no estan plenament protegits contra el virus.

La nova llei va molt més enllà del fet que el tennista serbi no pugui defensar al juny el seu títol de Roland Garros. Emanuel Macron, president francès, va aconseguir el cop d’efecte, la seva proposta de «fotre» els no vacunats, que, a part de continuar sense poder entrar als bars, ara necessitaran tres dosis per accedir a qualsevol recinte esportiu, des d’un camp local fins a les grades del Parc dels Prínceps, on el 15 de febrer, a les 21 hores, jugarà el PSG contra el Reial Madrid.

Fonts del Ministeri d’Esports de França van assegurar aquest dilluns que qualsevol esdeveniment que es porti a terme a partir d’ara, i almenys fins a la pròxima tardor, estarà no només tancat als esportistes sense vacunar, sinó als que encara no hagin rebut la dosi de reforç. «Si n’hi ha, seran molt poques les excepcions que es donaran», van precisar a París.

I no és només Roland Garros. Són els partits del torneig Sis Nacions que disputaran els rivals de la selecció del gall a Saint-Denis: anglesos, escocesos, gal·lesos, irlandesos i italians. És el duel del Madrid, equip que pot passar per seriosos problemes si no regularitza la situació vacunal d’alguna de les seves estrelles, i l’actual campió de la Champions, el Chelsea, que visitarà el magnífic estadi Pierre-Mauroy de Lilla, el 16 de març, en la tornada dels vuitens de final de la Lliga de Campions.

L’advertència

«Ja s’ha adoptat el nou passi de vacunació que serà obligatori a espectadors i esportistes tant francesos com estrangers», va advertir l’antiga nedadora i ministra delegada d’Esports, Roxana Maracineanu.

En àmbit internacional destaca el Madrid, recent guanyador de la Supercopa d’Espanya, que es va celebrar a l’Aràbia Saudita, on Luis Rubiales, president de la Federació Espanyola de Futbol, va admetre que almenys una desena de futbolistes va viatjar a l’Orient Mitjà sense estar immunitzat. I entre aquests, sense precisar, jugadors del conjunt blanc, segons diverses fonts, almenys dos d’habituals a l’onze titular. Tret que mediï la UEFA, el conjunt blanc està en risc de veure’s obligat a prescindir d’alguna de les seves peces clau al Parc dels Prínceps de París.

El Tour i la fórmula 1  

Però també hauran d’anar alerta els ciclistes que al juliol disputin el Tour. Si no tenen llavors la pauta completa no podran disposar de dorsal. O els pilots que s’apuntin als grans premis de fórmula 1 i MotoGP

Afectats quedaran els esquiadors que acudeixin al març a les finals de la Copa del Món a l’estació de Courchevel, als participants en el Campionat del Món de patinatge artístic, també al març, i als corredors que vagin a l’abril a la marató de París, sense oblidar els ciclistes que assisteixin a la París-Niça, la París-Roubaix i el Dauphiné.

Notícies relacionades

«Ningú podrà apartar-se de la regla. És una llei que tots han de complir, des d’artistes a grans esportistes», va indicar aquest dilluns a ‘L’Équipe’ Christophe Castaner, portaveu del grup parlamentari La República en Marxa, el moviment polític impulsat per Macron.

«És un missatge clar per als esportistes sobre la importància de vacunar-se. No hi ha raons per fer excepcions», va insistir a París Jean-Michel Blanquer, ministre d’Educació i Esports, del ministeri del qual depèn com a ministra delegada (el que a Espanya seria secretària d’Estat) Roxana Maracineanu.