GEST SOLIDARI I FINAL FELIÇ

Milosz, el nen operat a Barcelona gràcies a la subhasta d’una medalla de Tòquio

La llançadora de javelina polonesa Maria Andrejczyk va vendre la plata que va guanyar als Jocs per ajudar el petit

Milosz, el nen operat a Barcelona gràcies a la subhasta d’una medalla de Tòquio

DEXEUS

2
Es llegeix en minuts
Roger Pascual
Roger Pascual

Periodista

Especialista en futbol, bàsquet, handbol

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Poc podia imaginar-se Maria Andrejczyk quan preparava els Jocs de Tòquio que al pujar al podi salvaria també una vida. La llançadora de javelina polonesa va subhastar la medalla de plata que va guanyar als Jocs perquè un nen del seu país, el Milosz, pogués ser operat d’una greu afecció cardíaca a l’Hospital Universitari Dexeus, de Barcelona. La història ha tingut un final feliç i el petit, de vuit mesos, ha tornat a casa seva.

«El valor real d’una medalla sempre es manté al cor. Però és només un objecte que pot ser de gran valor per a d’altres. Aquesta plata pot salvar vides en lloc d’acumular pols en un armari. Per això vaig decidir subhastar-la per ajudar aquest nen malalt», va explicar l’esportista, després de vendre-la per 44.000 euros. No només això, sinó que va obrir un compte perquè, qui volgués, pogués fer més aportacions. La història del Milosz havia impactat la Maria, de 25 anys, que fa tres anys va haver de lluitar contra un osteosarcoma, un tipus de càncer d’os. «Va ser realment un impuls. Vaig sentir que aquesta medalla no es podia quedar amb mi perquè recordo bé tot el que vaig haver de lluitar contra l’adversitat i el dolor».

La mare del Milosz, la Monika, ha transmès l’agraïment de la família a l’atleta per la seva ajuda, ja que els diners recaptats amb la subhasta de la medalla olímpica i altres aportacions de particulars del seu país han permès sufragar l’operació del nadó a Barcelona.

Una cardiopatia congènita

El Milosz tenia un mes de vida quan li van diagnosticar una cardiopatia congènita que li provocava problemes cardíacs i pulmonars. Per corregir-la se li ha realitzat una tècnica quirúrgica coneguda com a ‘sutureless’, per ampliar el drenatge de les venes pulmonars esquerres, que evita posar els punts de sutura directament sobre les venes. El 4 d’octubre, el doctor Raúl Abella, cap de la Unitat de Cardiopaties Congènites de l’Hospital Dexeus, va operar amb èxit el nadó, que ja ha sigut donat d’alta i ha tornat a casa seva, a Polònia, segons ha informat aquest dimarts l’hospital barceloní.

Notícies relacionades

El metge ha explicat que d’aquesta manera «es prevenen estrenyiments posteriors i es corregeix definitivament el drenatge». Després de passar l’últim mes i mig a Barcelona, el Milosz haurà de tornar a la capital catalana d’aquí sis mesos o un any per avaluar la seva evolució, però podrà tenir una vida completament normal.

La Maria va rebre el premi European Athletics Community pel seu gest, un reconeixement que va voler compartir amb tots els que havien contribuït amb les seves donacions a sufragar l’operació del nen. A més d’aquesta distinció, el govern local de Voivodat de Podlàquia, província de l’atleta, li ha encarregat també una rèplica de la medalla solidària.