Sam Allardyce, destituït com a seleccionador anglès

L'entrenador ha sigut acomiadat després de ser enxampat en una gravació oculta explicant com esquivar les lleis del futbol anglès a uns reporters que es feien passar per homes de negocis

Sam Allardyce, filmat negociant un suborn de 400,000 lliures. / periodico

2
Es llegeix en minuts

Sam Allardyce va deixar de ser seleccionador d’Anglaterra. El tècnic va ser enxampat per una càmera oculta del Daily Telegraph dient coses que no hauria de dir ningú en el seu càrrec i que voregen la corrupció. Les seves explicacions a la Federació Anglesa de Futbol en una reunió d’urgència no han satisfet ningú. Després de 67 dies i un sol partit en el càrrec, Allardyce ja és història. Gary Southgate, de 46 anys, seleccionador anglès Sub-21 i exjugador del Crystal Palace, Aston Villa i Middlesbrough, ocuparà ara el seu lloc.

A la gravació, Allardyce hi apareix negociant amb uns reporters que es fan passar per empresaris un acord valorat en 400.000 lliures (460.000 euros) per aconsellar una firma d’inversors asiàtica sobre l’adquisició de futbolistes, una pràctica que és prohibida a Anglaterra.

Big Sam, com és conegut a Anglaterra, pot presumir de marxaer amb el 100% de victòries com a seleccionador. Un partit, contra Eslovàquia, saldat amb un agònic triomf (1-0). Però serà, òbviament, un historial tacat per a algú que sempre va somiar ser seleccionador del seu país i que ho havia aconseguit als 61 anys. Allardyce es va declarar «avergonyit», però va subratllar que no ha comès cap il·legalitat.

«UNA MALA INFLUÈNCIA» / A la gravació un relaxat Allardyce explica, entre altres qüestions, com burlar la normativa sobre la propietat de jugadors per part de tercers, una controvertida pràctica prohibida per la FA des del 2008 i adoptada per la FIFA. Igualment critica diferents personalitats del món del futbol com el seu predecessor, Roy Hudgson, de qui es burla per la seva manera peculiar de parlar. També qualifica el seu assistent, Gary Neville, de «mala influència», i fins i tot gosa fer burla de la família reial.

Notícies relacionades

De la FA diu que «només està interessada a fer diners» i que s’ha convertit en la federació «més rica del món», si bé després precisa que «es va gastar estúpidament 870 milions» a l’estadi de Wembley, «deute que encara està pagant». Ataca també la Hisenda britànica, «la institució més corrupta del nostre país».

Però el que se li està girant més en contra és la qüestió de la multipropietat de jugadors, perquè Allardyce es pensa que està negociant amb una firma sobre com assessorar per burlar la llei del futbol anglès. «De totes maneres, a l’Amèrica del Sud, Portugal, Espanya, Bèlgica i Àfrica es pot continuar fent tot això», va explicar. El parany a Allardyce va tenir lloc en dues trobades, una que es va portar a terme a Londres i una altra a Manchester, i van durar quatre hores. El Daily Telegraph havia promès dosificar la informació i emetre-la per capítols. Aquest dimarts el Telegraph reclamava que fos destituït. I ja ho ha aconseguit.