Club d’Educació i Criança d’EL PERIÓDICO

Això és el que el teu fill adolescent vol saber sobre el sexe

El presumpte dolor de la primera penetració, el per què de les pol·lucions nocturnes i els dubtes sobre l’autoestimulació són algunes preguntes habituals entre els més joves

Això és el que el teu fill adolescent vol saber sobre el sexe

Marta Piedra

4
Es llegeix en minuts
Olga Pereda
Olga Pereda

Periodista

ver +

¿Fa molt mal la primera vegada? ¿Són ‘normals’ les pol·lucions nocturnes? ¿És un problema autoestimular-se amb freqüència? Lara Castro-Grañén, psicòloga i sexòloga, admet que, malgrat que l’educació sexual és fonamental, els adolescents espanyols tenen encara molt desconeixement. «L’apartat dedicat a la reproducció humana dels llibres de text no és ni una introducció de tot el que haurien d’aprendre. Hi ha instituts que sí que inverteixen en classes d’educació sexual impartides per professionals, però són una minoria», es lamenta l’especialista.

Acostumada a visitar les escoles de secundària per oferir tallers, Castro-Grañén acaba de publicar ‘Sex Faqs’ (Larousse),un assaig il·lustrat per Marta Piedra en el qual contesta i desenvolupa les preguntes més freqüents dels joves. Les tres amb les quals hem començat aquest reportatge són un clàssic. Però n’hi ha moltes més. Com diu el subtítol del llibre, això és ‘Lo que sí preguntan los adolescentes’.

El 2022, lamentablement, continuen circulant molts mites sobre el sexe. «Quan arribo a un institut nou, m’acostumo a trobar amb les mateixes falses creences», assegura l’especialista. Per exemple, que la marxa enrere és una pràctica segura.

Marxa enrere

¿És la marxa enrere segura per evitar un embaràs? No. La marxa enrere –tenir una relació sexual sense utilitzar mètodes anticonceptius i treure el penis de la vagina just abans que es produeixi l’ejaculació– no ho és. La raó és que «el penis expulsa un líquid que es diu preseminal i que pot contenir espermatozoides. Aquest líquid no es pot controlar, així que es pot produir un embaràs no planificat», respon l’autora de ‘Sex Faqs’, responsable del grup de sexualitat i parella del Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya.

«L’embaràs es pot produir des de la primera relació sexual. També durant la menstruació»

Lara Castro-Grañén, psicòloga i sexòloga

Un altre clàssic entre els adolescents i preadolescents és saber quantes vegades cal tenir relacions sexuals per quedar-se embarassada. La resposta és senzilla: l’embaràs es pot produir des de la primera relació sexual. «I també durant la menstruació», matisa la sexòloga, que convida els joves a parlar al més aviat possible amb el seu pare o mare en cas que es produeixi l’embaràs.

El preservatiu no només és un mètode anticonceptiu, sinó que és l’únic eficaç per evitar una malaltia de transmissió sexual. El sexe oral també és un factor de risc, així que la psicòloga, fundadora de Placer con Sentido, anima a utilitzar els anticonceptius de làtex per evitar ensurts.

Educació afectivosexual

El risc d’internet

L’educació sexual salva vides, com hem dit bastantes vegades en el Club d’Educació i Criança d’EL PERIÓDICO. El sexe és salut i com el vivim influeix en el nostre benestar emocional i físic, assegura la psicòloga. «Si ningú els ho explica i només disposen de la informació que troben per internet o que els expliquen els seus companys, és natural que no sàpiguen quines pràctiques comporten riscos o que pensin que el rol de la dona és el que veuen en el porno, o que l’ideal de cos és el que està ple d’operacions estètiques», es lamenta.

Les pol·lucions nocturnes –ejaculacions involuntàries de semen mentre es dorm– són un altre tabú clàssic. Però els nois volen saber. Estan en el seu dret. Castro-Grañén convida els pares i mares a parlar sobre això abans que passi. Depèn de cada noi, però pot ser a l’inici de la pubertat o fins i tot abans. «És bo que disposin d’informació perquè ho visquin amb serenitat i naturalitat. I no només els nois. A les noies ens passa una cosa semblant amb els orgasmes que podem tenir mentre dormim», conclou la divulgadora.

Seguint amb els tabús sobre el sexe, no ens podem oblidar de l’autoestimulació. Els especialistes prefereixen aquesta paraula abans que masturbació perquè el seu significat en llatí volia dir «atordir el cervell», però res més lluny de la realitat. ¿Té conseqüències negatives l’autoestimulació?, li han preguntat en diverses ocasions a Castro-Grañén en els tallers. La resposta: «Només podria ser negativa si s’utilitza per a una funció diferent de la que té: una forma de conèixer el teu cos i donar-te plaer sense dependre de ningú. Si tens ansietat i t’estimules només per relaxar-te, és recomanable que primer facis exercicis de relaxació. Després pots estimular-te per passar un moment agradable amb tu».

La divulgadora també alerta sobre la culpa, que apareix en molts nois, però sobretot noies. «Com que ens han dit que està malament tocar-se els genitals podem sentir-nos culpables. Si et passa, recorda que no estàs fent res malament. Només estàs tenint un moment de plaer amb tu», els tranquil·litza Castro-Grañén. Ni et quedes calb, ni cec, ni et surten grans.

«Tinc pacients de més de 40 anys que encara es penedeixen d’haver tingut la primera relació sexual amb la persona equivocada»

Lara Castro-Grañén, psicòloga i sexòloga

Notícies relacionades

‘Sex Faqs’ dedica un capítol a ‘la primera vegada’. Un temor dels adolescents és que la primera penetració sigui dolorosa. «Aquest mite –explica l’autora– funciona com a profecia autocomplerta. Si crec que em farà mal, és natural que el cos es tensi i, efectivament, em faci mal».

Es tracta d’un moment important de la vida i Castro-Grañén demana prendre la decisió amb tranquil·litat. «Tinc pacients de més de 40 anys que encara es penedeixen d’haver tingut la primera relació sexual amb la persona equivocada. Ho van fer per sentir-se estimades i l’únic que van obtenir va ser sexe, així que això va perjudicar la seva autoestima», reconeix.