Club d’Estil d’EL PERIÓDICO

Mocassins, les noves ‘sneakers’ d’aquesta tardor-hivern: breu història, models i com combinar-los

En l’oblit durant anys, firmes com Prada, Miu Miu i Chanel, a més de la passarel·la de Nova York, han rescatat aquesta sabata clàssica que dona un toc impecable a qualsevol ‘look’

Mocassins, les noves ‘sneakers’ d’aquesta tardor-hivern: breu història, models i com combinar-los
  • Quants tipus de texans hi ha... i quin et queda millor

5
Es llegeix en minuts
Laura Estirado
Laura Estirado

Periodista

Especialista en Gent, Reialesa, Moda, Tendències, Estil y Xarxes

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La moda sembla que s’ha confabulat per girar full a la pandèmia i els seus estilismes, entre informals, còmodes, esportius... o d’impossible catalogació. El gegant tèxtil Zara s’acaba de desprendre d’aquest estil ‘athleisure’ que ens va portar la covid per inaugurar la nova era del ‘prèt-â-porter’ amb una nova col·lecció junt amb Narciso Rodríguez, el rei del luxe minimalista dels 90. I firmes com Prada, Chanel i Miu Miu i les desfilades de la Setmana de la Moda de Nova York han proclamat la tornada d’un clàssic del calçat que serà el nou protagonista de l’‘street style’ dels pròxims mesos de tardor i hivern: els mocassins.

Aquest nou bàsic –en les seves versions més clàssiques o sumant-hi elements, com cadenes en versió ‘chunky’, amb soles ‘track’ o amb logos de firmes– arrasarà aquesta temporada i es convertirà en les noves ‘sneakers’ per combinar amb qualsevol ‘outfit’.

Es tracta d’un calçat molt còmode, a més d’atemporal. Amb el pas dels anys ha aconseguit desvincular-se de l’adjectiu «pijo» que el perseguia i ara es pot trobar en gairebé qualsevol armari.

‘Preppy’ i ‘normcore’

La tornada d’aquest calçat ve aparellada al ‘normcore’ –«un terme popularitzat el 2014 que apel·la a l’antiestil, a la idea de vestir de manera convencional, anodina i d’esquena a les tendències que, paradoxes de la moda, es va acabar convertint en màxima tendència llavors», segons ‘Vogue’, i ara és un altre corrent de moda–, però també a l’estil executiu, l’estètica ‘preppy’ (col·legial), ‘granny’ (l’armari de la teva mare o àvia) ‘grandmil·lennista’ (el ‘vintage’ elevat a l’enèsima potència).

Avançada ‘it girls’

Famoses models i ‘it girls’ ja trepitgen fort amb els mocassins. Kendall Jenner amb pantalons i faldilles, en la versió clàssica dels mocassins, negres i sense plataforma; Hailey Bieber amb plataforma de Prada, combinats amb mitjons blancs (a sota, en el ‘post’) i la ‘socialité’ Olivia Palermo, que els combina amb bàsics en camel (segona imatge).

Com combinar-los

Segons les expertes en tendències, malgrat que la combinació de mocassins amb mitjons –ja siguin blancs, per crear contrast, o negres, per donar un toc retro, discret i masculí– és la que més es portarà, utilitzar-los sense mitjons pot ser una elecció sofisticada i de 10.

Són ideals amb conjunts més formals de vestit i jaqueta fins a apostes més arriscades de ‘shorts’ i samarretes. Són la parella perfecta per als pantalons de pota ampla que tant es veuen ara, però també per als texans i fins i tot per a les bermudes. I, per descomptat, el toc distingit de faldilles i vestits.

Varietat de models

Quant als models, hi ha molts tipus per triar:

✅Beefroll o Penny: model clàssic del fabricant nord-americà Sebago. Es caracteritza per dos ornaments en forma de rotllo cosits als dos costats de l’empenya i que dona nom al model (‘beef roll’, és a dir, rotllo de carn). També es diu ‘Penny’ perquè a la ranura de l’empenya dels primers models que es van fabricar hi cabia un penic. Aquest clàssic es porta amb pantalons foscos, però també amb roba esportiva. És tota una icona, ja sigui marró o negre, de cuir o de pell girada, de taló o plans. Saint Laurent, per exemple, té un model amb el logo com a ornament.

✅Tassel: es caracteritza per un ornament en forma de llaç amb dues borles sobre l’empenya. Es tracta d’un calçat més tancat que el tradicional i, per tant, més elegant i apropiat per a ocasions de vestir. El nom prové de la denominació de la borla en anglès, ‘tassel’. Es confeccionen tradicionalment en colors foscos (marró o negre) i també en pell girada.

✅Amb plataforma: un clàssic amb un canvi especial que aprofita l’última obsessió per la megaplataforma que impera en la moda.

✅De taló: l’ideal per a l’oficina en versió de 2 centímetres o de taló alt, fins a 10 centímetres.

✅Italians: és un estil de mocassí més lliure i variat. Després de la Segona Guerra Mundial, els mocassins fabricats habitualment als EUA van ser imitats pels fabricants italians, que van desenvolupar un calçat amb una pell més suau, més còmodes i fàcils de portar.

✅Horsebit: els típics de Gucci o Hermès reben el seu nom per la peça metàl·lica que porten incorporada. La casa italiana va començar a fabricar-los el 1953 per a home i al 68 va treure el seu primer model per a dona.

✅Tous: silueta tova i petits tacs de goma a la sola que permeten un ajust perfecte. Les versions de Tod’s i Salvatore Ferragamo en són els paradigmes.

✅Sola gruixuda: de soles dentades a plataformes exagerades, els mocassins ‘chunky’ arrasaran aquesta temporada.

✅Sense taló: ultracòmodes, aporten un toc relaxat a faldilles, vestits i texans de turmell.

Origen tribal

Notícies relacionades

Els mocassins (de l’idioma algonquí de la tribu dels powhatan, ‘makasin’, que vol dir sabata) són el calçat que no té cordons, ni sivelles ni altres formes de subjecció. El seu origen prové dels que utilitzaven els nadius americans, fabricats amb pell sense adobar.

La història del mocassí tal com el coneixem comença el 1936, quan la dinastia del calçat G.H. Bass & Co va llançar el model Weejun per a home. Les dones aviat van començar a comprar-lo en talles de nen. Poc després, Bass els va presentar amb una forma més femenina. Als 50, la gran casa de moda italiana Gucci va entrar en el mercat aportant l’elegància italiana a aquest calçat còmode i informal. Els seus mocassins eren més estilitzats, de línies més refinades, i els va començar a vendre en més colors. Es van convertir en el model imprescindible per a la ‘jet set’, els homes de negocis i els presidents.

Club d’Estil d’EL PERIÓDICO

Al Club d’Estil d’EL PERIÓDICO ens agrada estar a l’última, ens interessa la moda i la bellesa i totes les tendències en estil de vida, decoració i regals. Aquí t’explicarem què és l’últim del que es parla al carrer i a les xarxes socials i et donarem trucs perquè no se t’escapi res. És molt fàcil unir-se al club. Registra't a Entre Tots i escriu-nos per explicar-nos les teves inquietuds o compartir les teves experiències.